Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektor poziomy

gamich

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wczoraj bylo wycieranko wszystkiego i podkladanie w podejrzanych miejscach chusteczek papierowych. Dzisiaj bedzie oglad wszystkich widocznych fragmentow instalacji. Doszlismy do wniosku, ze gdzies musi cos uciekac z instalacji i nim ew. "zamaskujemy" temat naczyniem wzbiorczym to trzeba dojsc gdzie. W jednym miejscu pod odpowietrznikiem rozdzielacza cos sie slimaczylo ewidentnie. Moze to wlasnie to bedzie. Jak do czegos dojde, to dam znac.

NA dzisiaj po robocie. Usuneli jedna drobniutenki saczenie sa z pod odpowietrznika na kolektorze ssacym (na tym odcinku bardzo mocno lecialo mi cisnienie jak zakrecilem zaworami wszystko inne) no i okazalo sie , ze w malutkim naczyniu wzbiorczym DZ mam prawie 4 bary. Upuscilismy do jakis 1,5 bara. Teraz nabilem w DZ 2.2 bara i czekam.

Niech mi w koncu ktos wyjasni, czy to naczynie wzbiorcze jak bedzie prawidlowo dzialalo, to tylko nie zamaskuje problemu czasami?

W naczyniu przeponowym powinno być powyżej 50% ciśnienia roboczego instalacji. Jak miałeś ponad 200% to tak jakby go wcale nie było. Pomyśl tylko: kiedy miało cokolwiek skompensować? Tylko wtedy jak ciśnienie dz przekroczy 4 bary! Ja mam obecnie niewielkie łzawienie na kształtce gz przy zasobniku cwu. Nie chce mi się odpowietrzać całego układu więc obserwuję i czekam czy nie "zajdzie" kamieniem kotłowym. Dwa razy na m-c dobijam, ale po sezonie muszę się tym zająć. Jakbym nabił ciśnienie wstępne tak jak miałeś do tej pory to musiałbym dobijać po kieliszku wody codziennie ;). Obserwuj. Będzie dobrze :)

No OK, Ale jak mam cisnienie w instalacji 1,5baraa a w naczyniu 2 bary to jak ono ma cokolwiek kompensowac. Wlasnie tego nie rozumiem. Przeciez w nim nie powinno byc ani kropli cieczy tylko sam gaz przy takiej roznicy cisnien (?)

EDIT: W interncie czytam, ze ma byc 0,2-0,3 bara powyzej cisnienia statycznego instalacji a wiec rozumiem to tak, ze jak mam miec w instalacji 1,5bara to w naczyniu pompuje 1,7-1,8. Ty segerujesz, ze powinienem miec kolo 0,7-0,8 bara? Czy cos pokrecilem?

Edytowane przez Pyxis

Jak masz instalację cwu i na zimnej wodzie ustawisz 0,2-0,3 bara powyżej ciśnienia wody w instalacji to uzyskasz zabezpieczenie przed gwałtownym wzrostem ciśnienia cwu. Bo to działa tak: 1. woda się podgrzewa i zwiększa swoją objętość (będąc nieściśliwą) 2. Ciśnienie wzrasta o 0,2-0,3 bara bardzo szybko 3. Zaczyna się ruch membrany w naczyńku przeponowym i wzrost ciśnienia jest mocno spowolniony (bo powietrze jest "ściśliwe"). A na dz temperatury raczej nie rosną. Zatem nie ma powodu do zwiększania objętości glikolu. Jak koniecznie chcesz zastosować rzeczoną zasadę to wystudź glikol np. do -60 C i nabij ciśnienie wstępne o 0,2 bara większe niż w dz :)

Widzisz to oczyma wyobraźni swej ? ;)

Jam nie hydraulik i sie nie znam. Napisalem Ci cao zaleca autor publikacji:

http://ogrzewnictwo.pl/artykuly/naczynia-wzbiorcze-w-instalacjach-grzewczych-chlodniczych-i-wody-uzytkowej-magazyn-instalatora

Ostatni akapit

"Ciśnienie wstępne w naczyniu powinno być co najmniej o 0,2 bara wyższe od ciśnienia statycznego instalacji (instalacje grzewcze, chłodnicze i solarne) oraz zbliżone do ciśnienia w wodociągu (instalacje wody użytkowej)."

Oczy mojej wyobrazni moga wiele zobaczyc. Rozne eksperymenty myslowe zrobic moge, ale musze miec w miare pewne "dane wejsciowe". :-)

OK. Przeczytałem i podtrzymuję tezę. Tam gdzie się spodziewasz wzrostu ciśnienia (np. w funkcji temperatury) dawaj więcej niż ciśnienie w zimnej instalacji. Jak masz hydrofor - dawaj ciut więcej niż ciśnienie minimalne. Dla dz dawaj troszkę powyżej ciśnienia glikolu w najzimniejszym momencie. Czyli ja napełniasz ciepłym (dla warunków dz) roztworem o temp np. 10 C to daj ciśnienia wstępnego więcej niż połowę tego, co chcesz mieć. Albo zamroź do -5 i zapodaj te 0,2 bara więcej. Na jedno wyjdzie ;)

Jednakowoz spal bym spokojniej , jesli ktos z branzy potwierdzi nasze "laickie" teorie ;-)

Kieruję eksploatacją kilku hydroforni na sieci wodociągowej i w każdej ciśnienie wstępne jest ustawione wedle tej zasady. Jeszcze nie miałem przypadku, żeby się coś działo nie tak jeżeli naczynia są sprawne:bye:

A ja mam w głębokim poważaniu te zasady gdyż mają się nijak do pomp ciepła.

W przypadku kotłów jest ryzyko, gwałtownego czy nie, wzrostu temp. wody dużo wyżej niż 60C i wówczas naczynie ma kompensować nadmiar.

Ja w swoich instalacjach z pompami ciepła ustawiam tak, aby przy najniższym ciśnieniu na wyłączonym grzaniu ciśnienie instalacji było ZAWSZE WIĘKSZE niż ciśnienie statyczne membrany naczynia wzbiorczego. Jeśli trzeba upuszczam z "balona" (przeważnie ciśnienie wstępne jest nawet wyższe niż podane na naklejce!!!).

Przy pompie ciepła nie ma niebezpieczeństwa zagotowania wody czy nawet wzrostu temp. powyżej 60C (nie stosuję grzałek w ogóle).

Dla mnie naczynie ma kompensować nie tylko "w górę" ale także "w dół".

Od zabezpieczenia jest zawór bezpieczeństwa!!!

Odpowietrzniki zakrecone. Sie nie odpowietrza.

To sie chyba ewidentnie gdzies saczy a jedynym miejscem polaczen ktorego nie widac to sa kolana PE pod podlaga kotlowni. Mialem juz sugestie od mojego pompiarza, zeby nim zaczne cos rozwalac ze 4 paczki tego wsypac do DZ, ale sie boje ;-)

http://allegro.pl/k2-stop-leak-uszczelniacz-do-chlodnic-proszek-i2036441369.html

Ja w swoich instalacjach z pompami ciepła ustawiam tak, aby przy najniższym ciśnieniu na wyłączonym grzaniu ciśnienie instalacji było ZAWSZE WIĘKSZE niż ciśnienie statyczne membrany naczynia wzbiorczego. Jeśli trzeba upuszczam z "balona" (przeważnie ciśnienie wstępne jest nawet wyższe niż podane na naklejce!!!).

I ta teoria mi się podoba. W praktyce z hydroforniami się potwierdza w 100% (poprzez analogię tj. trochę odwrotnie)