Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektor poziomy

gamich

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podpowiedzcie jaki glikol kupić, żeby niepotrzebnie nie przepłacić , ogladam oferty na allegro i Henock wydaje sie odpowiedni tylko jaki kupić ??

Obliczyłem że na 450mb rury fi40mm potrzebuję 565 litrów jesli zakupię glikol propylenowy za 1180zł 60 litrów i rozcieńczę go 40% to otrzymam raptem 150 litrów gotowego preparatu a ja potrzebukę 560 litrów coś mi tu nie gra mam wydać 4400zł na sam glikol?? dobrze to liczę??

a jaką średnicę przyjąłeś w środku rury??

Jaki glikol stosowaliście u siebie??

No to już wychodzi duzo taniej 375litrów*4zł + ewentualkne koszty wysyłki no już mi lepiej, bo miałem doła delikatnego

Grubość ścianki masz nadrukowaną na rurze, są różne, przeważnie 3,0mm, więc wewnątrz wychodzi 34 mm :)

W jaki sposób układaliście kolektor poziomy, chcę zastosować PE 40 ale widzę że ta rura ma słabą chęć się wyginać, obawiam się że jak będę chciał zakręcić nią na odległości 1m to złamię rurę. Macie jakiś patent, nie chciał bym każdego zakrętu zgrzewać elektrooporowo.

Przeczytaj ten dokładnie wątek od początku, nie jest tego dużo - 25 stron, a co nieco już było opisywane. Żadnego zgrzewania, itp. Robisz to z całych odcinków np. po 150 mb. W necie też sporo znajdziesz na temat układania kolektora poziomego. Jest to stosunkowo proste i nie wymaga żadnego zgrzewania, czy innego łączenia rur pod ziemią.

przyjmuje się, że 1m fi 40 to 1 litr cieczy +/-, ale najtaniej to kup denaturat 93% w miejscowej gorzelni , rozcieńcz go z wodą 1 do 4 i masz za kilka zł zrobione. Denaturat jest lepszy bo ma mniejsze opory przepływu niż glikol, więc pompa obiegowa też będzie mniejsza. Buderus tak robi od 20 lat

chcę zastosować PE 40 ale ..... obawiam się że jak będę chciał zakręcić nią na odległości 1m to złamię rurę.

Jeśli chcesz zrobić spiralę z pe40, to musisz mieć szerszy wykop niż na 1 metr, 1.8-2m są ok, sprawdź w dokumentacji technicznej do rury promień gięcia. Na 1 metrowy wykop możesz użyć rury pe32. Ja kładłem pe40 tak: 2 osoby w wykopie układały, 1 podawała rurę z góry.

Jeśli chcesz zrobić spiralę z pe40, to musisz mieć szerszy wykop niż na 1 metr, 1.8-2m są ok, sprawdź w dokumentacji technicznej do rury promień gięcia. Na 1 metrowy wykop możesz użyć rury pe32. Ja kładłem pe40 tak: 2 osoby w wykopie układały, 1 podawała rurę z góry.

Myślę o normalnym rozłożeniu rur co 1m , mam tylko 430m2 ale jakoś dam radę.

Czy ktróryś z forumowiczów potwierdzi mi ten system z denaturatem?? , działać powinno ale chciałbym żeby ktoś potwierdził

Edytowane przez hunter7

Odradzam przez rok zalewalem instalacje DZ denaturatem po dwuch latach pozacierały się pompy obiegowe oszczędnośc jednego złotego skończyła się dla mnie wymianą dwudziestu pomp obiegowych płukaniem DZ zalaniem glikolem .Bilans jest taki oszczędzilm 400 zł na denaturacie ,na serwis wydałem 1500(pompa obiegowa)+glikol(1000/1500)+dojazd i czas.Dwa lata temu producenci pomp obiegowych kategorycznie zabronili denaturatu,spirytusu i tym podobnych.Od 2010 glikol można zastąpić gliceryną.

Odradzam przez rok zalewalem instalacje DZ denaturatem po dwuch latach pozacierały się pompy obiegowe oszczędnośc jednego złotego skończyła się dla mnie wymianą dwudziestu pomp obiegowych płukaniem DZ zalaniem glikolem .Bilans jest taki oszczędzilm 400 zł na denaturacie ,na serwis wydałem 1500(pompa obiegowa)+glikol(1000/1500)+dojazd i czas.Dwa lata temu producenci pomp obiegowych kategorycznie zabronili denaturatu,spirytusu i tym podobnych.Od 2010 glikol można zastąpić gliceryną.

No to mnie zmartwiłeś. Mam zalane dz jakimś alkoholem. Dokładnie nie wiem co to za wódziunia, ale ze względu na niższe opory została zapodana zamiast glikolu. Myślisz, że trzeba wymienić płyny ustrojowe? Tylko kto da rady wypić tyle wódeczki?

• 2 weeks później...