wihajster 17.10.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 W sprawie tego zbiorniczka popytaj u lokalnych instalatorów, różne firmy mają w standardzie takie zbiorniki do swoich pomp w zestawie. A nieraz z pewnych względów montuje się inne naczynia wzbiorcze i oryginalne zostają.Miałem kilka od NIBE ale już wykorzystałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 17.10.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Jakie średnice rur proponujecie zastosować do rozdzielacza? Pętle mam zrobione na PE 32 natomiast dobieg z rozdzielacza do pompy PE40 Na kazdej pętli będzie zawór i zastanawiam się jakie srednice zaworów dać oraz jaka średnica głównej szyny rozdzielacza. Rozdzielacz będzie robiony z rur PP. Zawory na główne dobiegowe czterdziestki to tutaj wystarczą 1". Na pętle możesz dać 3/4". A rozdzielacz, to im grubszy tym lepszy. Chodzi o zmniejszenie prędkości cieczy w rurze dla lepszego odpowietrzania. Chyba że nie zastosujesz odpowietrzników w rozdzielaczach (???) to może być PP40. Ja robię w takich instalacjach z rur 63mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 22.10.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 A kto mi powie gdzie dostać taki zbiornik. Szukam na allegro i nie mogę znaleźć. http://images48.fotosik.pl/450/286f60d95f9a4939.jpg Pozdrawiam ja kupiłem tam http://www.blog.karbon.com.pl/ ale tanio nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek_80 26.10.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Wczytuje się w różne dyskusje na temat energooszczędnych rozwiązań i sposobów ogrzewania. Mam pytanie dotyczące kolektorów poziomych (np. do pompy Zirius): czy jest możliwość poprowadzenia takiej instalacji na pochyłym terenie? Rury musiałyby zostać poprowadzone na spadku, czyli w dolnej części kolektora byłyby one na poziomie ok 3m poniżej poziomu kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 26.10.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Mam pytanie dotyczące kolektorów poziomych Dla zwykłego glikolowego kolektora taki spadek w niczym nie przeszkadza, a nawet pomaga, bo ułatwi odpowietrzanie. Gorzej, gdyby kotłownia była w dołku, a kolektor piął się w górę, to trudniej by go było odpowietrzyć. Dla pomp z bezpośrednim parowaniem spadek może być problemem, ale nie musi - trzeba by zajrzeć do instrukcji instalacji konkretnej pompy i zobaczyć co o tym piszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 31.10.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 (edytowane) Potrzeba jakiegoś urzędowego papierka (pozwolenia) by zrobić sobie poziome DZ?Może wystarczy samo zgłoszenie? Edytowane 1 Listopada 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Nic nie jest wymagane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 05.11.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Nic nie jest wymagane. A masz jakąś oficjalną informację na potwierdzenie tej tezy? Pytam z ciekawości, gdyby trzeba było się tłumaczyć w starostwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.11.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Nie mam zadnej informacji, aby cos bylo wymagane. To raczej w tym kierunku ma dzialac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 05.11.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Nie mam zadnej informacji, aby cos bylo wymagane. To raczej w tym kierunku ma dzialac. Z naciskiem na "raczej" W tym kraju nawet oczka wodnego bez zgłoszenia legalnie nie zrobisz, a jak posadzisz w swoim ogrodzie drzewo i ono urośnie to bez zezwolenia nie wolno Ci go zciąć. A na położenie rury z wodą, czy też kabla między domem i garażem musisz mieć pozwolenie na budowę, bo dla PINB-u zgłoszenie nie wydoli. A mnożyć podobne bezsensowne przykłady by można w nieskończoność. Dlatego byłbym ostrożny co do papierów na dz. Tylko skóra cierpnie na myśl o tym jakich to stosów dokumentów zażądają urzędasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.11.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 A nieraz z pewnych względów montuje się inne naczynia wzbiorcze i oryginalne zostają. Miałem kilka od NIBE ale już wykorzystałem. Napisz z punktu widzenia fachowca jakie sa zalety i wady takiej instalacji "bezcisnieniowej" na DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.11.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Z naciskiem na "raczej". Moj kirebud nie kazal mi tych robot przy | DZ nigdzie zglaszac, bo twierdzil, ze nie ma takiej potrzeby. Za to studnie wiercona musialem juz naniesc na mapy, pomimo, ze ma tylko 8,5m i operatu wodnoprawnego dla niej robic nie musialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.11.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) A tak przy okazji, to to mi sie podoba:http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,13975/Itemid,255/ (Ten obrazek z jeziorkiem) Edytowane 5 Listopada 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 06.11.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 A masz jakąś oficjalną informację na potwierdzenie tej tezy? Pytam z ciekawości, gdyby trzeba było się tłumaczyć w starostwie. Z ciekawości to możesz zadzwonić zawczasu do starostwa, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości. Albo pismo wysłać, będzie nawet lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.11.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Z ciekawości to możesz zadzwonić zawczasu do starostwa, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości. Albo pismo wysłać, będzie nawet lepiej. W takich sytuacjach zawsze staje mi przed oczami kolega, ktory zaniepokojony 2-letnim milczeniem WKU w jego "sprawie" udal sie do rzeczonej instytucji celem "zwiadu walka". Tydzien pozniej rzucal sie juz kamieniami z Ruskimi gdzies w okolicach Suwalk 700km od domu. Taka nagrode dostal za dociekliwosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 06.11.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Z ciekawości to możesz zadzwonić zawczasu do starostwa, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości. Albo pismo wysłać, będzie nawet lepiej. W przypadku mojego starostwa nie muszę pytać. Z góry wiadomym jest, że jak inwestor nie potrafi udowodnić, że jakiegoś papierku nie można zażądać, to musi go dostarczyć! Urzędas jest Panem i Władcą, a za szkodniczą nadgorliwość i nadinterpretację grozi mu co najwyżej nagroda i pochwała szefa!!!!! Podobno są przypadki życzliwego podejścia urzędników do inwestora, ale to nie u mnie . Dlatego szukam informacji przed spotkaniem z urzędasem, żeby wiedzieć jak się bronić. Niestety tak to działa. Urzędnik nie pomoże nikomu, kto nie potrafi mu udowodnić, ze za to bierze wypłatę z ciężko zapracowanego podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.12.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) Jaka najdłuższa pętla jest do zaakceptowania? Można pokombinować z 400-600 metrami w kawałku?Dużo z tego względu, że rura musi dojść do całorocznego bagienka. Kopanie możliwe tylko zimą po zamarznięciu ziemi. Edytowane 2 Grudnia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.12.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Wiecej wydasz na rury, glikol i prace obiegowy niz warte beda zyski z bagienka. Zrob to "po Bozemu", bo moze byc pozniej placz, ze zle dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 02.12.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) Jaka najdłuższa pętla jest do zaakceptowania? Zależy od grubości rury, wymaganego przepływu - a więc od mocy pc i planowanych wydatków na prąd obiegówki. Dla 6kW pompy i sekcji 500m PE40 wychodzi z 5 mWs oporów na sam kolektor, więc obiegówka mała nie będzie, dla PE50 opory to koło 2 mWs, więc o wiele lepiej. Opory oszacuj na podstawie np.: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=143900&d=1351069398 Zastanów się, czy warto robić takie długie pętle, bo rurę prawdopodobnie będziesz musiał jeszcze łączyć pod ziemią. Nie polecam złączek skręcanych, jeśli już, to mufy zgrzewane elektrooporowe. Lepiej chyba zrobić kilka krótszych i nie przejmować się bajorkiem. Edytowane 2 Grudnia 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 25.12.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Witam. Wie ktoś może jakie są bezpieczne odległości rur dz od domu zbudowanego na płycie fundamentowej. Wydaje mi sie ze ten rodzaj posadowienia budynku jest bardziej niż tradycyjny wrażliwy na przemarzania gruntu. Czy mozna rury dz wprowadzić do kotlowni pod płyta? U mnie to by było jakieś 4-5 m od zewnętrznej ścianki. Jak je zabezpieczyć? Czy wystarczy zakopać je standardowo na 1,5 m i zaizolowac cześć pod domem + metr za zwykła otuliną? Rozdzielacz planowalbym w kotlowni . Dz 3x 200 pe40 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts