Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektor poziomy

gamich

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zależy od grubości rury, wymaganego przepływu - a więc od mocy pc i planowanych wydatków na prąd obiegówki. Dla 6kW pompy i sekcji 500m PE40 wychodzi z 5 mWs oporów na sam kolektor, więc obiegówka mała nie będzie, dla PE50 opory to koło 2 mWs, więc o wiele lepiej. Opory oszacuj na podstawie np.:

Zastanów się, czy warto robić takie długie pętle, bo rurę prawdopodobnie będziesz musiał jeszcze łączyć pod ziemią. Nie polecam złączek skręcanych, jeśli już, to mufy zgrzewane elektrooporowe. Lepiej chyba zrobić kilka krótszych i nie przejmować się bajorkiem.

Pod domem mam glinę z przekładanymi warstwami piasku. Stąd mogę mieć problem z DZ. Obok domu piasku trochę mniej, ale ciągle dużo. Jeśli miałbym coś kombinować, to raczej gadanie z sąsiadem i ciągnięcie nitki do pewnego bagienka.

Byś się zdziwił jeśli chodzi o regenerację gruntu pod płytą ;)

Przeczytaj temat o płytach fundamentowych,tam są wyniki badań temperatur pod płytą przez okres x lat ;)

DZ nie regenerowło by się od słońca czy opadów a głównie od ciepła z ziemii.

Oczywiście część DZ byłaby poza płytą bo przypuszczam,ze 180m2 zabudowy płyty byłoby za mało ;)

A są badania temperatur DZ umieszczonego pod płytą ? czy to pomiary temperatury pod płytą fundamentową bez DZ ? Raczej to drugie .

No oczywiście,że nie ma badań temperatury DZ pod płytą i dlatego piszę,że to ja bym zrobił DZ pod płytą a nie,że polecam wykonanie DZ pod płytą ;)

Podobnie jak z ogrzewaniem domu prądem,ja uważam je za bardzo fajne i tanie rozwiązanie ale Pyxis sądzę,że ma odmienne zdanie w tym temacie ;)

Nie raz powtarzam,ze każdy budujący dom ma raczej powyżej 18 lat i wie co robi lub co chce zrobić ;)

Zrób DZ pod płytą, załóż termometry, podaj wyniki - będziesz gość praktyk, a tak to teoretyk amator.

Czy muszę kilka razy powtarzać,z wytłuszczeniem,że ja nie polecam innym robienia DZ pod płytą tylko,że gdybym to ja robił gruntową to bym zrobił DZ pod płytą ?

Czy z tego zdania powyżej czegoś nie możecie zrozumieć ?

Mam prawo robić to co uważam za stosowne czy nie ?

"Jeśli jedna osoba mówi ci że jesteś osłem - nie zważaj na to, jeśli druga osoba mówi ci że jesteś osłem - nie zważaj na to, jeśli jednak trzecia osoba mówi ci że jesteś osłem - idź kup sobie siodło" :-)

pisałem tylko że to GGWC u R&K może dać ciekawe dane o zachowaniu się "podobnego ustrojstwa" pod płytą.

Logiczne jest że pompa ciepła wyciąga znacznie więcej z ziemi niż GGWC...

jeżeli to takie logiczne dla Ciebie, to jakie wnioski z zachowania GGWC pod płytą fundamentową chcesz wyciągac odnośnie możliwości i sensu położenia DZ dla PC gruntowej pod płytą fundamentową ?????

Oczywiście,DZ poziomy na wyjściu posiada z reguły "minusową" temperaturę ale ważne jest to co wytłuściłem.

Grunt pod płytą musi być specyficzny,nie przyjmujący wody,także wody pod płytą nie ma prawa być,to nie jest zwykły fundament...

To tym bardziej dla suchej gleby jeszcze gorsze warunki dla dolnego źródła poziomego. Jeszcze niższy uzysk z 1m2, prawda?

Sprzeczność goni sprzeczność...