Pyxis 25.12.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Cos czytalem gdzies o odleglosci 5m, ale nie moge znalezc zrodla. Rury dobiegowe tez izolowalem do tej wlasnie odleglosci od fundamentow. Oczywiscie caly przebieg wewnatrz budynku tez izolowane termicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.12.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Gdybym to ja robił DZ poziomy to z całą pewnością zrobiłbym go pod płytą,podobnie jak mam GWC rurowy pod płytą No to dobrze, ze nie robiles. Mial bys mocno niedowymiarowane DZ z tragiczna wrecz regeneracja. Nawet zartem nie sugeruj takich rozwiazan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.12.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 A może Arturo72 chce nieco unieść dom w zimie do góry ( może ma fajną sąsiadkę a okno nieco za nisko ), ale wiosną jak lód pod płytą odpuści to dom siądzie i z widoków nici Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.12.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Zależy od grubości rury, wymaganego przepływu - a więc od mocy pc i planowanych wydatków na prąd obiegówki. Dla 6kW pompy i sekcji 500m PE40 wychodzi z 5 mWs oporów na sam kolektor, więc obiegówka mała nie będzie, dla PE50 opory to koło 2 mWs, więc o wiele lepiej. Opory oszacuj na podstawie np.: Zastanów się, czy warto robić takie długie pętle, bo rurę prawdopodobnie będziesz musiał jeszcze łączyć pod ziemią. Nie polecam złączek skręcanych, jeśli już, to mufy zgrzewane elektrooporowe. Lepiej chyba zrobić kilka krótszych i nie przejmować się bajorkiem. Pod domem mam glinę z przekładanymi warstwami piasku. Stąd mogę mieć problem z DZ. Obok domu piasku trochę mniej, ale ciągle dużo. Jeśli miałbym coś kombinować, to raczej gadanie z sąsiadem i ciągnięcie nitki do pewnego bagienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.12.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 A może Arturo72 chce nieco unieść dom w zimie do góry ( może ma fajną sąsiadkę a okno nieco za nisko ), ale wiosną jak lód pod płytą odpuści to dom siądzie i z widoków nici Z tego co czytam, zalecane jest oddalenie DZ poziomego na minimum 2 metry od ław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.12.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Byś się zdziwił jeśli chodzi o regenerację gruntu pod płytą Przeczytaj temat o płytach fundamentowych,tam są wyniki badań temperatur pod płytą przez okres x lat DZ nie regenerowło by się od słońca czy opadów a głównie od ciepła z ziemii. Oczywiście część DZ byłaby poza płytą bo przypuszczam,ze 180m2 zabudowy płyty byłoby za mało A są badania temperatur DZ umieszczonego pod płytą ? czy to pomiary temperatury pod płytą fundamentową bez DZ ? Raczej to drugie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.12.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 DZ nie regenerowło by się od słońca czy opadów a głównie od ciepła z ziemii. Poziome DZ ma pomijalna regeneracje cieplem czerpanym z wnetrza ziemi. Cos kolo 3 czy 5%. Moze Ty sie lepiej juz zajmij DZ w pompach PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.12.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Nie raz powtarzam,ze każdy budujący dom ma raczej powyżej 18 lat i wie co robi lub co chce zrobić Sa jeszcze na szczescie przepisy, ktore rozne idiotyczne pomysly skutecznie "studza". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.12.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 No oczywiście,że nie ma badań temperatury DZ pod płytą i dlatego piszę,że to ja bym zrobił DZ pod płytą a nie,że polecam wykonanie DZ pod płytą Podobnie jak z ogrzewaniem domu prądem,ja uważam je za bardzo fajne i tanie rozwiązanie ale Pyxis sądzę,że ma odmienne zdanie w tym temacie Nie raz powtarzam,ze każdy budujący dom ma raczej powyżej 18 lat i wie co robi lub co chce zrobić Zrób DZ pod płytą, załóż termometry, podaj wyniki - będziesz gość praktyk, a tak to teoretyk amator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.12.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Pod tym względem jestem osioł Co to za przepisy ? "ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 25 kwietnia 2012 r. w sprawie ustalania geotechnicznych warunków posadawiania obiektów budowlanych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.12.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Arturo, weź chłopie zostań przy "swoich" powietrznych pompach bo do pierwszego kwietnia na razie sporo czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DRW 25.12.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Całkiem podobnie do proponowanego przez Arturo DZ pod płytą ma R&K . Tzn ma rurki z glikolem od GGWC. Napewno jakieś ciekawe wnioski można by było wyciągnąć z tego " doświadczenia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.12.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 DRWOgrzewanie budynku potrzebuje xxx razy więcej energii niż dogrzewanie wlotu powietrza do wentylacji i na pewno zamrozi grunt pod budynkiem. Skutki będą różne, zależy ile wody w gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.12.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Zgadzam się, ponieważ GGWC nie wychłodzi tak gruntu jak DZ do PC gruntowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.12.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Nie porównywał bym GGWC do DZ przy pompie ciepła... Mówimy o innych temperaturach i innych mocach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DRW 25.12.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 pisałem tylko że to GGWC u R&K może dać ciekawe dane o zachowaniu się "podobnego ustrojstwa" pod płytą. Logiczne jest że pompa ciepła wyciąga znacznie więcej z ziemi niż GGWC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.12.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Czy muszę kilka razy powtarzać,z wytłuszczeniem,że ja nie polecam innym robienia DZ pod płytą tylko,że gdybym to ja robił gruntową to bym zrobił DZ pod płytą ? Czy z tego zdania powyżej czegoś nie możecie zrozumieć ? Mam prawo robić to co uważam za stosowne czy nie ? "Jeśli jedna osoba mówi ci że jesteś osłem - nie zważaj na to, jeśli druga osoba mówi ci że jesteś osłem - nie zważaj na to, jeśli jednak trzecia osoba mówi ci że jesteś osłem - idź kup sobie siodło" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.12.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 pisałem tylko że to GGWC u R&K może dać ciekawe dane o zachowaniu się "podobnego ustrojstwa" pod płytą. Logiczne jest że pompa ciepła wyciąga znacznie więcej z ziemi niż GGWC... jeżeli to takie logiczne dla Ciebie, to jakie wnioski z zachowania GGWC pod płytą fundamentową chcesz wyciągac odnośnie możliwości i sensu położenia DZ dla PC gruntowej pod płytą fundamentową ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.12.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Oczywiście,DZ poziomy na wyjściu posiada z reguły "minusową" temperaturę ale ważne jest to co wytłuściłem. Grunt pod płytą musi być specyficzny,nie przyjmujący wody,także wody pod płytą nie ma prawa być,to nie jest zwykły fundament... To tym bardziej dla suchej gleby jeszcze gorsze warunki dla dolnego źródła poziomego. Jeszcze niższy uzysk z 1m2, prawda? Sprzeczność goni sprzeczność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.12.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Jeżeli fakty przeczą Arturowi - tym gorzej dla nich PS ale co tam Swieta mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts