Pyxis 25.12.2012 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Proponuję lekturę na temat izolowanej płyty fundamentowej... Ja proponuje troszke rozsadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.12.2012 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Jestem za,proszę nie wymuszać na mnie robienie DZ w drugim domu,jeśli oczywiście będzie gruntowa,poza płytą Czuje się zaszczuty tutaj Bedziesz budowal drugi dom? Kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.12.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Dywagacje może podciągnąć pod zakaz umieszczania ław w strefie przemarzania?Pompa spokojnie da radę obniżyć temperaturę DZ do ZERA i niżej. Proszę popatrzeć na wyniki z innego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.12.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Czuje się zaszczuty tutaj Dlaczego zaszczuty, rób se co tam ci w głowie zaświta. Nawet lodowisko pod płytą. Ale sugerowanie takich rozwiązań raczej nie przystoi osobie która ma wpisane w polu na płatnym profilu "DORADZTWO etc..." Jeśli tak będziesz doradzał to.... (daruję sobie i tobie zakończenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.12.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Nigdy,[...] Wobec powyzszego jestem za tym, zebys zrobil DZ pod plyta. Tylko w takiej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.12.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Ale sugerowanie takich rozwiązań raczej nie przystoi osobie która ma wpisane w polu na płatnym profilu "DORADZTWO etc..." Jeśli tak będziesz doradzał to.... (daruję sobie i tobie zakończenie). Eeee, przecież On teraz występuje prywatnie, a nie jako ArturWi "Doradztwo etc.." :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.12.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Arturo ja przy tobie wysiadam z tego przedziału. Amen.Ja jeśli coś spier..lę to staram się przyznać do błędu i jakoś to naprawić.Jak nie mam pojęcia o czymś to nie doradzam.A ty uparcie jak ten osioł drążysz temat i drążysz z nadzieją że "kłamstwo powtarzane tysiąc razy staje się prawdą".Idę zająć się czymś bardziej pożytecznym.Hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.12.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 I co w związku z tym ? Wihajster dobrze radzi, zastanawiaj się bardziej nad tym co piszesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 25.12.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Dajcie sobie spokój. Święta mamy. To jak z tymi rurami? Wystarczy zwykła izolacja żeby mi chałupy nie podniosło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.12.2012 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Dobra, wrócę do rozmowy z tobą chociaż i tak ty nie wysnujesz żadnego dobrego dla siebie wniosku, ewentualnie inni czytelnicy tej offtopowej dyskusji. Myślisz, że jeśli afiszujesz się fachowcem od DORADZTWA i piszesz brednie ale prywatnie to nie ma związku z postrzeganiem ciebie przez klientów? Nie pogrążaj się już dla swojego (dobrego?) wizerunku i zajmij się pompami powietrznymi bo o gruntowych widać niewiele wiesz. Jak chcesz być fachowcem w dziedzinie dolnego źródła pomp gruntowych to zbuduj se kilka pomp na różnych DZ (albo chociaż zainstaluj gotowce), poobserwuj przez co najmniej kilka sezonów i proszę bardzo, będziesz dla mnie bardziej wiarygodny niż teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.12.2012 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Dajcie sobie spokój. Święta mamy. To jak z tymi rurami? Wystarczy zwykła izolacja żeby mi chałupy nie podniosło? Z paluchem w nosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 25.12.2012 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Z paluchem w nosie. hehe żeby sie nie okazało ze z paluchem w nosie podniesie dom kilka centów jak ziemie zmrozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.12.2012 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 hehe żeby sie nie okazało ze z paluchem w nosie podniesie dom kilka centów jak ziemie zmrozi Zrob "napowietrzna" instalacje dobiegowa do studni rozdzielczej DZ jak sie "dygasz" tak obsesyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.12.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Jaki masz przeplyw powietrza przez ten GWC? Jak tamp na wejsciu i wujsciu z GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.12.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Jako,ze nowy dom to wentuluje w dzień jak się pali na maxa czyli 300m3/h,na noc na 30% czyli jakieś 100m3/h,przy wejściu na poziomie -15st.C na nawiewie było +7-8st.C gdzie w domu +14st.C. Jak zacznę normalnie grzać to pomierze wszystko dokładnie,bo przy grzaniu kozą nie ma sensu. No to dla warunkow ktore podales (mam nadzieje, ze rzetelnie i jak rozumiem bez rekuperatora): 300m3/h dT=22*C Moc odbierana z pod posadzki to 2,4-2,5kW w zaleznosci od wilgotnosci powietrza zewnetrznego Chcielem znac rzad wielkosci mocy odbieranych z pod posadzki. Dla tych warunkow musisz miec pod posadzka z 500mb rury zakopanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.12.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Całość chodzi przez reku,a GWC jest 2x20mb No to nie rob jaj sobie, tylko podaj dT powietrza na samym GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 26.12.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Rozkład izoterm temperatur pod płytą fundamentową przy -15st.C: Tylko nie bierzesz pod uwagę jednego drobiazgu: odbioru ciepła przez dz, które zmieni "nieco" te rozkłady. Przy okazji będziesz część tego samego ciepła, które wpompowałeś do domu odbierał przez podłogę. Na pewno to poprawi działanie całego systemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 26.12.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Jako,ze nowy dom to wentuluje w dzień jak się pali na maxa czyli 300m3/h,na noc na 30% czyli jakieś 100m3/h,przy wejściu na poziomie -15st.C na nawiewie było +7-8st.C gdzie w domu +14st.C. Jak zacznę normalnie grzać to pomierze wszystko dokładnie,bo przy grzaniu kozą nie ma sensu. To teraz skoro jesteś już doradcą - oblicz jaką moc przez te 2 x 20mb rurki oddajesz do gruntu ? Moim zdaniem nie więcej niż 200-500W. Teraz porównaj to do 5-15kW jaką oddaje pompa gruntowa i leć po to siodło jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.12.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Doprawdy, nie ma sensu wrzucać wykresu rozkładu temperatur spod płyty w warunkach ustabilizowanych - bez regeneracji gruntu wodami opadowymi, ale też bez JAKIEGOKOLWIEK odbioru ciepła.To wląśnie wody opadowe i podskórne, oraz energia słoneczna odpowiadają za regeneracje DZ.Ciepło "od Ziemi" na tej głębokości praktycznie nie istnieje.I nawet jeśli nie podniosłoby Ci chałupy, bo kolektor leżałby w suchym piasku, to też nie byłby on w stanie nic wyciągnąć z takiego podłoża.Tak przez zimę, jak i latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.12.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Nie da się ukryć, pompy ciepła, także gruntowe, korzystają z energii słonecznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts