tziet 29.05.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Dom o powierzchni ok 210m2. Z kilku ofert, które dostałem były proponowane mi były pompy z zakresu 10 - 12 kW. Poniżej robocza mapka. Na czerwono obrys domu, na fioletowo granice działki, na niebiesko obszar w którym można pozwolić sobie na instalację kolektora ( sporadycznie porośnięty). Jest to obszar ok 900m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.05.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 (edytowane) Podales moc pompy. Ja pytalem o zapotrzebowanie domu na cieplo. To 2 rzone sprawy aczkolwiek luzno powiazane.Jak masz docoeplony domek? PS. Mi z mapki ten niebieski obszar wychodzi w granicach 700-750m2 Edytowane 29 Maja 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tziet 29.05.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Zapotrzebowania nie znam, dom będzie budowany z cegły ceramicznej 25 + 15 styropian, dach ocieplony wełną 30, w połowie podpiwniczony. Co do obszaru został on zaznaczony bardzo zgrubnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.05.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Liczac, ze te 210m2 to uzytkowa i ze faktycznie pompa 10kW jest "na styk" (raczej bedzie to ~8kW) oraz, ze wykorzystasz pod kolektor ~650m2 dzialki (bedzie to efektywna powierzchnia kolektora), to potrzebowalbys obciazyc go 11-12[W/m2] dla pompy 10kW i ponizej 10[W/m2] dla pompy 8kW (zakladam moce pompy dobrane do obciazenia cieplnego budynku i prace na poziomie 1800h/sezon - dobor "na styk"). Nawet jak na mocno niekorzystne warunki gruntowe to wartosc akceptowalna. Oczywscie IMHO i modulo amator jakim jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 02.06.2014 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Witam, rozważam m.in. PC gruntową z własnym wykonaniem DZ i chodzi mi po głowie pewien pomysł... Na działce mam glinę, woda w studni 1,5 m pod pow. terenu. Myślałem nad zrobieniem poziomego DZ na głębokości 1,2 m. Zakopałbym to na 20 cm gruntem rodzimym (glina) a nad tym wsypał 20 cm piachu / żwiru jako warstwę wodonośną, w której umieściłbym rurę do nawadniania (zwykłą linia kroplująca w geowłoknienie żeby się nie zamuliła). Co kilka dni ze studni pompowałbym wodę żeby "zregenerować" kolektor DZ. Rzućcie proszę okiem i powiedzcie czy to ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.06.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Zakop rury DZ na te 1,5m i bedzie naprawde bardzo wydajne DZ. Szkoda kasy i zachodu na takie kombinacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biikej 02.06.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Jako ze dzień 0 (rozpoczęcie budowy) zbliza się siwlkimi krokami, mam już projekt, etc to mam kilka pytan. 1. Pierwsze jest niezwiazane z tematem. Gdzie (u kogo) zrobić OZC za rozsadna cene. Projekt typowy (Dom w Czarnuszce G2 Thermo) wiec nie powinno być problemów. Sciany Silikat 24+20 styro, dach 30 welna mineralna, niepodpiwniczony, podloga 20cm styro (może tu ciut mało wg projektu). Ciut powiekszona kuchnia wiec wychodzi 237 m2 powierzchni użytkowej i chyba 363 calkowitej. Kubatura wg projektu 1147,74 m3 (kosmos jakiś tu wyszedł chyba) 2. Dostalem projekt Pompy ciepla plus kolektora poziomego i mam takie dane: 1) pompa ciepla - 15kW (wydaje mi się dość dużo ale może i tak ma byc) 2) kolektor gruntowy 9 petli po 85 m x 0,4 m - łącznie wiec 306 m2. A teraz pytania: 1. Czy pompa nie jest ciut przy duza - wydaje mi się ze optymalna bylaby 12kW ale może się myle (projekt firmy sprzedającej pompy wiec domyślam się ze lubia sprzedawac ciut większe pompy bo w końcu wieksza kasa) 2. Zaprojektowalem kolektor 4x200m (rurka 0,4). Nie będzie to za mało (wolalbym mieć ciut przewymiarowany kolektor niż potem cierpieć z powodu nieodpowiedniego dobrania układu). Cos mi się wydaje ze byłem tutaj zbytnim optymista. Ziemia to glina, wiercili do 4 m i nie dowiercili się do wody (ropy nafgtowej tez nie było ). Ktos może pomoc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.06.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Jak do grzania w tanim pradzie to wystarczy 12kW spokojnie. Do takiego domu (jesli nie mieszkasz na Suwalkach i masz "standardowe" zuzycie CWU) powinna przypasowac "na styk" ~9kW (zakladam wentylacje grawitacyjna - dzialajaca). Kolektor 4x200mb PE40 zakopanej w 4 rowach 1,5m x 35m w wilgotnej glinie jako kolektor spiralny powinno wystarczyc. Caly czas zakladam, ze to nie Suwalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biikej 02.06.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 (edytowane) Lublin. Wentylacja mechaniczna z reku i gwc. 4x200 powinno wystarczyc czyli optymalnie byłoby 5x200 ? Wolalbym mieć jednak trochę zapasu bo za dużo wody w glebie zdaje się nie ma (teren "na gorce"). Mam miejsce na działce ale tez nie chciałbym przesadzic z iloscia rurek w ziemi bo może cos będę chciał tam kiedyś postawić. I weź tu bądź madry Edytowane 2 Czerwca 2014 przez biikej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.06.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Przy takim domku i WM z reku i jeszcze z GWC mysle, ze nawet w Lublinie powinno wystarczyc to co napisalem powyzej.Jesli chcesz juz calkowicie dmuchac na zimne i masz miejsce, to doloz 5ta petelke. Koszt bedzie smieszny, a nieco wyzsza temperatura DZ i spokojna glowa o zgromadzone zasoby energii w gruncie bezcenne.BTW: Robiac 4-5 petli moesz je spokojnie zrobic z PE32. Bedzie efektywniejsze wykorzystanie gruntu (wieksza powierzchnia efektywna - robisz wtedy na 200mb rury row 1x45m). IMHO oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tziet 26.09.2014 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Wracając do mojego tematu prosiłbym o "rzucenie" okiem czy będzie prawidłowo W garażu będzie wymurowana studzienka, do której wszystkie sekcje będą się schodzić. Sekcje planuje z PE32 o długości 150m ułożone spiralnie w 20 metrowych rowach (kolor niebieski). Ze studzienki W garażu przejdę do piwnicy PE40(kolor zielony). Czy te 5 sekcji nie jest przesadą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2014 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Zwieksz dlugosc kazdego rowu sekcji do 25-30m, bo przy pompie 10kW dobranej na styk, to bedzie kolektor z mozliwym niedowymiarowaniem. Szkoda ryzykowac (licze dla szerokosci rowu 1m). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tziet 26.09.2014 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 A jak bym przy takim układzie zamienił na PE 40 bądź zrobił pętle do długości 200 m ? niestety ciężko mi wygospodarować więcej miejsca na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Zwiekszysz tylko moc DZ (czego zreszta nie potrzebujesz), ale nie zwiekszysz ilosci dostepnej energii, ktora mozesz bezpiecznie z niego pobrac. Musi byc wiecej rowow, zeby pobierac z wiekszej objetosci gruntu. Rury moze zostac tyle co jest, bo 30m row szerokosci 1m obsloczysz spiralnie PE32 dlugosci 150m. Zawsze mozesz dac jej wiecej, bo w kregu i tak masz 200m w jednym kawalku.To przy 5 petlach absolutnie w niczym nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BYQ 20.10.2014 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Przymierzam sie do wykonania DZ poziomego. Powierzchnia ogrzewana 187m2, podlogowka w calym domu, wentylacja mechaniczna. Jesli dobrze wyczytalem z OZC to: Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 45,0 kWh/(m2·rok).Do dyspozycji mam okolo 580m2 dzialki (realnej powierzchni) na ktorej moge zakopac DZ. Na glebokosci od 1 do 2,2m mam 'gline pylasta brazowa' - czy ktos jest mi w stanie potwierdzic, ze tyle m2 bedzie wystarczajace do pompy 9 lub 11kW? Mapka pogladowa:http://i59.tinypic.com/ibcgw2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.10.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Z tego co widze dla Ciebie (zakaldajac CWU dla 4 osob) powinna na styk wystarczyc pompa 6-6,5kW, a do grzania tylko w taniej taryfie ~8kW.Jesli masz zamiar robic spiralne DZ, to wystarczy zakopac rure w 3 petlach w rowach 1x40m (ogolnie 120mb rowu z rura szerokosci 1m). To bedzie obciazalo grunt waroscia ~20W/m2 i przy gruncie jaki masz u siebie nie jest to wartosc ktorej by sie mozna bac, nawet jesli wody gruntowe nie sa za wysoko.IMHO oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BYQ 20.10.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Pyxis - dzieki za konkretna odpowiedz, obys sie nie mylil w obliczeniach Jesli chodzi o grzanie to raczej nie bedzie 2 taryf. Rozumiem, ze zastosowanie wtedy mialaby pompa o mniejszej mocy, bo najzwyczajniej w swiecie zalaczalaby sie czesciej wg potrzeby. Nie jestem ekspertem od PC (dlatego pytam sie innych) - czy w przypadku zastosowania pompy ~9kW powinienem sie z czyms liczyc? (np. gorsze parametry pod koniec sezonu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.10.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Jesli dobrze wyczytalem z OZC to: Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 45,0 kWh/(m2·rok). Wyczytałes dobrze ale nie to co jest w tym przypadku istotne, podaj jakie jest : projektowe obciązenie cieplne budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BYQ 20.10.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 asolt dzieki za poprawke, w sumie moglbys sam to napisac Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 5887 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 20.10.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 By prawidłowo dobrać pompę proponuję policzyć za początku zapotrzebowanie na ciepło - a nie dobierać "na oko". Do powierzchni 200 m2 optymalna może być zarówno moc 10 jak i 12 kW. Co do mocy pompy lepiej lekko ją niedowymiarować, zaś dolne źródło lekko przewymiarować. Z naszych doświadczeń (kilkadziesiąt instalacji) wynika, że to optymalne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts