Pyxis 20.10.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Pyxis - dzieki za konkretna odpowiedz, obys sie nie mylil w obliczeniach Jesli chodzi o grzanie to raczej nie bedzie 2 taryf. Rozumiem, ze zastosowanie wtedy mialaby pompa o mniejszej mocy, bo najzwyczajniej w swiecie zalaczalaby sie czesciej wg potrzeby. Nie jestem ekspertem od PC (dlatego pytam sie innych) - czy w przypadku zastosowania pompy ~9kW powinienem sie z czyms liczyc? (np. gorsze parametry pod koniec sezonu)? Do grzania w 2 taryfach warto miec nieco wieksza moc pompy. Miescisz sie z CWU i CO w tanim pradzie. To sa znaczne oszczednosci siegajace 50%. Warto sie nad tym pochylic, bo majac wylewka 8-9cm nie mam problemow z utrzymaniem w miare stabilnej temperatury w domu. U Ciebie by tez tego problemu nie bylo. Pompa 9kW do twojego domu bedzie raczej przewymiarowana i to sporo. Juz 8kW wystarczylaby pewnie do grzania tylko w tanim. Nie daj sobie wcisnac pod zadnym pozorem "lekko niedowymiarowanej" pompy i przemysl jeszcze temat 2 taryf. Tylko wtedy bedzie naprawde tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BYQ 20.10.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Pyxis sprawa 1 czy 2 taryf nie jest jeszcze definitywnie zakonczona (ba - nie jest zaczeta, bo nie mam jeszcze przylacza ). MYsle, ze na poczatku bedzie to jedna taryfa 'dla wygody i przyzwyczajenia sie do nowego srodowiska'. Czas pokaze co pozniej ale to juz nie ten watek na gdybanie, coby bylo gdyby... Na chwile obecna bardziej zastanawiam sie nad wyborem poziomy/pionowy kolektor i nie ukrywam, ze kwestia finansowa ma duze znaczenie (prawie jak w przetargach na drogi). Jesli przedstawione przeze mnie wczesniej mozliwosci zagospodarowania dzialki okazuja sie wystarczajace - nie pozostaje mi nic innego jak cieszyc sie z takiej mozliwosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 20.10.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Do grzania w 2 taryfach warto miec nieco wieksza moc pompy. Miescisz sie z CWU i CO w tanim pradzie. To sa znaczne oszczednosci siegajace 50%. Warto sie nad tym pochylic, bo majac wylewka 8-9cm nie mam problemow z utrzymaniem w miare stabilnej temperatury w domu. U Ciebie by tez tego problemu nie bylo. Pompa 9kW do twojego domu bedzie raczej przewymiarowana i to sporo. Juz 8kW wystarczylaby pewnie do grzania tylko w tanim. Nie daj sobie wcisnac pod zadnym pozorem "lekko niedowymiarowanej" pompy i przemysl jeszcze temat 2 taryf. Tylko wtedy bedzie naprawde tanio. Przed policzeniem zapotrzebowania dobór pompy to wróżenie z fusów. Drugą taryfę jak najbardziej zalecam. Co do kolektorów polecam poziomy, o ile warunki na to pozwalają - odpowiednia wielkość działki czy to jaka ziemia występuje na niej. Inna sprawa, że nawet przy suchym pisaku nasze instalacje dobrze funkcjonują właśnie z powodu przewymiarowywania dolne źródła. Odwierty zalecam wtedy, gdy nie ma możliwości wykonania odpowiednio dużego kolektora płaskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BYQ 20.10.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 JacekBB - mam wykonane OZC - chetnie podziele sie wymaganymi wartosciami z tego opracowania, czy to pomoze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 20.10.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Jasne ! Podaj, jakie masz zapotrzebowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BYQ 20.10.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Czesciowo juz podalem kilka postow wczesniej, nie wiem prawde mowiac, ktore wartosci Cie interesuja, ale tak na szybko copy&paste:http://i58.tinypic.com/2h3bebo.jpgCzy o to Ci chodzilo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.10.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Drugą taryfę jak najbardziej zalecam. Ale jednoczesnie "lekko niedowymiarowana" pompe ciepla. "Mala" sprzecznosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 20.10.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Ale jednoczesnie "lekko niedowymiarowana" pompe ciepla. "Mala" sprzecznosc. Sprzeczność? Przecież nawet jak jest lekko niedowymiarowana, to i tak wyjdzie taniej w G12/G12w niż w G11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.10.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Sprzeczność? Przecież nawet jak jest lekko niedowymiarowana, to i tak wyjdzie taniej w G12/G12w niż w G11 Taniej, ale nie tak tanio jak moglo by byc. Jak juz isc, to na calosc. Po co marnowac oszczednosc z grzania akumulacyjnego grzejac tez w drogim pradzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 20.10.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Taniej, ale nie tak tanio jak moglo by byc. Jak juz isc, to na calosc. Po co marnowac oszczednosc z grzania akumulacyjnego grzejac tez w drogim pradzie. Zdanie prawdziwe, pod warunkiem, że finansowo się to zamyka;) Przy polskich on-off jak najbardziej, bo tam różnica między 9, 12kW to około 1000żł, nie wiem jak to będzie z markowymi, i inwerterowymi:confused: Przy T-Cap jest to różnica rzędu 5000zł, więc zakładając nawet 20% oszczędności z tytułu nie wchodzenia w droga taryfę to długo by się zwracało;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.10.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Przy T-Cap jest to różnica rzędu 5000zł, więc zakładając nawet 20% oszczędności z tytułu nie wchodzenia w droga taryfę to długo by się zwracało;) Tylko po co facetowi do capka robic poziome DZ? Przymierzam sie do wykonania DZ poziomego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 20.10.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Tylko po co facetowi do capka robic poziome DZ? Wiem, wiem, ja tak ogólnie co do zasady, a nie konkretnie o tym przypadku;) Bo jeśli chodzi o pompę, to z tego co śledzę wątek, to się nie określił - wiadomo, że gruntówka, ale może będzie to jakiś wypas od Nibe, czy Danfossa, a tam te dodatkowe 3kW mogą swoje kosztować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BYQ 21.10.2014 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Fakt, nie okreslilem modelu/producenta. Planuje zalozyc PPC EcoPower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 21.10.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Ok a możesz napisać jeszcze jaka ziemia jest na działce - chodzi czy jest to glina czy piasek. I jaka to miejscowość - pytam pod kątek odwiertów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BYQ 21.10.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Od gory: 1m piasku, 1-1,2m gliny, potem piasek do 4,5, wiecej nie bylo wiercone. Woda na 3,5m sie pojawila. Miejscowosc Slupno k/ Radzymina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 21.10.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Wiem, wiem, ja tak ogólnie co do zasady, a nie konkretnie o tym przypadku;) właśnie, każdy przypadek tzrzeba traktować indywidualnie - a tu w modzie jest uogólnianie swoje przypadku na wszystkich i stwierdzanie, że ten model jest najlepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.10.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Ok a możesz napisać jeszcze jaka ziemia jest na działce - chodzi czy jest to glina czy piasek. I jaka to miejscowość - pytam pod kątek odwiertów. No i czekamy na wnioski odnosnie mocy pompy. Przy okazji ocenisz, czy np moje "wrozenie z fusow" bylo cos warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 21.10.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Moim skromnym zdaniem istotne jest czy gliny są wilgotne czy suche.Dla suchych jak pieprz można przyjmować 20 W/m2a dla wilgotnych nawet 40 W/m2 przy spiralnym.(oczywiście chodzi mi o dobór DZ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BYQ 21.10.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 (edytowane) Wg opracowania do badania gruntu mam dla drugiej warstwy (glina): grunt wilgotny, glina pylasta Edytowane 21 Października 2014 przez BYQ literowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 21.10.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 No i czekamy na wnioski odnosnie mocy pompy. Przy okazji ocenisz, czy np moje "wrozenie z fusow" bylo cos warte. Każde dobieranie pompy ciepła bez OZC jest "wróżeniem". O ile OZC jest dobrze dobrane optymalna pompa powinna mieć moc ok. 5,5kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts