kbab 19.02.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Dokładnie tak. Ekonomicznie dobrana, glikolowa pompa ciepła powinna umożliwić ogrzanie domu przy najniższych temperaturach obliczeniowych powietrza zewnętrznego (np. -20 st. C) przy pracy przez całą dobę. Taki dobór umożliwia wykorzystanie 2 taryfy w ~80%. Ale to oczywiście "boli", gdy przechodzi się z taryfy budowlanej, gdzie osiągało się wysokie COP na taryfę G12, gdzie to COP niestety jest już gorsze . jesteś "OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... NAJLEPSZY DORADCA OD ENERGOOSZCZĘDZANIA" - wyjaśnij proszę to co napisałeś, bo dla mnie COP to jest energia pozyskana podzielona przez energię dostarczoną - zatem o jakim "bólu" i o jakim "gorszym" COP mówisz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 20.02.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Kbab - to oczywiste. Jak mam G12 to bardziej opłacalne staje się maksymalne wykorzystanie taniego prądu. Konsekwencją tego jest konieczność wyprodukowania tej samej ilości ciepła na raz, a więc przy mniej korzystnych parametrach - trzeba zakumulować zapas na drogą taryfę. Pompa pracując równomiernie przez całą dobę osiąga większą sprawność. Ty nie masz tego przy spalaniu w kominku, ale jak palisz w taniej taryfie, to nie płacisz mniej:p. I tutaj jest ten szkopuł, ja mogę wybrać: tańszy lub droższy prąd - Ty kiedy byś nie sięgnął po polano to masz średnią cenę bo drewno nie tanieje w określonych godzinach;). Cały myk w tym, że mimo gorszej sprawności pompy i tak się to opłaca - kieszonka mniej się opróżnia:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 20.02.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 re niedowiarek, nie o to chodzi - HenoK napisał wyraźnie, że cop pc zależy od taryfy i tu podał budowlaną i G12 - to jest dla mnie niezrozumiałe i jeśli możesz to mi wyjaśnij za niego, nie mieszaj proszę tu drewna i kominka, bo o tym w ogóle nie wspomniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 20.02.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 możemy sobie gdybać do woli co "OLIMP FORUM" miał na myśli, aż w końcu może sam wyjaśni? O całodobowej taryfie również nie wspominał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 20.02.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 COP nie zależy wprost od ceny (taryfy), ale zależy mocno od parametrów DZ i GZ. Jeżeli chciałbym utrzymać parametr sprawności to jadę na niskich temperaturach GZ i nie doję do bólu DZ. Mam wtedy ładne wyniki i mogę się chełpić wysokim COP-em. Ale ponieważ ostatnio mój wąż w kieszeni zaczął bardziej kąsać, to puszczam pompę do pracy na całą drugą taryfę. Przy tym systemie osiągam wyższe temperatury GZ, a niższe DZ no i COP spada. Wynika to z cech każdego urządzenia pompującego ciepło. A robię to po to, żeby mniej płacić za ogrzewanie. Czy to wystarczająco opisałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.02.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Czy to wystarczająco opisałem? Nic bym do tego nie dodał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.02.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Jaki roztwór tego spirytusu ? 200l spirolu w 800l roztworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.02.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 rurki DZ powinny być zaizolowane izolacją zimnochronną. Wtedy nic z nich nie kapie , ale też szronienia nie widać . Prawda, ale jakoś mój instalator nie chciał mi tego założyć muszę złożyć reklamację, bo jest ostanio strasznie leniwy . na szczęście nie kapie (może wsiąka?), tylko się trochę rosi/szroni. Za to mam świetny wskażnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.02.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Nie wiem jak u rwxw ale u mnie wódka z DZ jakoś mało zdatna do spożycia. Też mam roztwór spirytusu i ja się trochę rozchlapie to capiiiiii że hej:P Moja też się nie nadawała - strasznie gorzka bo skażona bitrexem. Wystarczyło wytrzeć sobie buźkę pochlapaną wceśniej, ale wytarta i suchą już ręką, a gorycz zostawała do końca dnia. Chyba, żeby zrobić gorzką wódkę żołądkową ? Ważne, żeby nie była skażona substancjami agresywnymi dla PE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 20.02.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 No to mam dla Was nową zagwozdkę. Wprawdzie miałem się wykazać wynikami z rejestracji temperatur, ale... mam tylko dwie godziny w trakcie pracy PC i nie ma jeszcze konkretnego materiału do "zobatrywania". Przez te dwie godzinki temperatury DZ systematycznie,choć niespiesznie chyliły się ku dołowi. Dalej nie wiem ile osiągają pod koniec pracy, ale mam pytanko: Jak PC startuje to DZ się prezentuje 3,5C/-0,5C, a w ciągu zaledwie godzinki osiąga 1,6C/-1,8C, po dwóch 0,8C/-2,5C. Straszna dynamika w porównaniu z tym co podajecie u siebie. Czyżby to o czymś powinno mi mówić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 20.02.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 U mnie podobnie. Jak pompa startuje dzisiaj to temperatura DZ wynosi 3,8/-0,5 , chodzi ok 45 minut wtedy temperatura wynosi 1,8/-2,5. Nastepnie pompa odpoczywa ok 20 - 30 minut i leci dalej. Im zimniej na dworze tym dlużej chodzi a krócej odpoczywa ( w Nibe steruja tzw. stopniominuty ) Nadmieniam że to pierwszy sezon , brak podbitki itp ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 21.02.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Ale dzisiaj rano ok 8 po mroźnej nocy mialem 0,6 / -3,8. Dzisiaj chyba wiekszy mróz na byc, wiec zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 22.02.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Doganiam Cię Jacku. Dzisiaj mam 0/-3,2:(. Na zewnątrz -9C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 23.02.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Dziś rano miałem 1,2oC/-2,0oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 23.02.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Doganiam Cię Jacku. Dzisiaj mam 0/-3,2:(. Na zewnątrz -9C. Mam tak samo po 5 godzinach pracy pompy.Zauważyłem że wraz ze spadkiem temperatury spadła tez trochę temperatura DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.02.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 (edytowane) -3,8stC, czy to jest najniższa temp, czy bywały tej zimy niższe?re niedowiarek, jaki cop otrzymujesz w takich warunkach, czy mocno spada przy dłuższej pracy pc? Edytowane 23 Lutego 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 23.02.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Wyniki pomiarów średniodobowych podaję na bieżąco w arkuszu. Pomiar chwilowy wyniósł ~3,85 dla Tdz=0,1/-3,0C Tgz=28/21C . Jest to pomiar z uwzględnieniem poboru mocy na pompki dz i gz - obie na najwyższym biegu. Nadal motam się z nastawami sterownika. Pompka obiegowa c.o. pracuje non-stop . Ale za to w garażu nie ma prawa nic zamarznąć . Niestety pogarsza mi to COP średniodobowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.02.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 jaki najniższy cop odnotowałeś tej zimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 23.02.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Wszystko jest tutaj: https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0Aldetql4KVOQdFFqVXROUDBJZGtJNnF6OXRvMDVNNVE&hl=en#gid=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.02.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 (edytowane) masz pomyłkę w dacie, czy to są dane z ubiegłego sezonu? W tym arkuszu są stare dane u innych również. Edytowane 23 Lutego 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts