Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektor poziomy

gamich

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zaproponowałem dzisiaj projektantowi tak jak koledzy podpowiadacie 3x200m fi 40,mam też kawałek od północy jakieś 20 na 7m więc może tam jedną spirale.Jak dostane projekt to wkleje.Mam też pytanko ponieważ jest studnia 6 kręgów do której jest zrzucana woda opadowa z dachów i ogólnie psuje mi ta wodę w studni, zastanawiam się czy nie puścic tej deszczówki na kolektor DZ powiedzmy 0,5m powyżej.Bodajże kolega rwx zrobił podobnie.Nie będzie mnie to kosztowało wiele pracy bo studnia znajduje się gdzie kolektor będzie kopany,tylko czy nie zaszkodzi?

Myjk

Twój plan:

- PC 10-12kW

- 5 x 200m PE40

- długość rowów 20m

- dobieg ok. 25m

Moim zdaniem wystarczy, aby opory i stopień zagęszczenia pętli spirali były akceptowalne i dlatego widzę tutaj możliwość zredukowania kosztów rur i glikolu.

Moja propozycja:

- 5 x 150m PE32

- 5 rowów 20m x 2m (średnica pętli spirali 1,5m, odcinek prosty - pod ścianą, 0,5m od spirali)

- rów dobiegowy 25m x 1m (dodatkowa powierzchnia 50m2)

Dla PC 12kW (9kW chłodniczej), nawet przyjmując przepływ 3m3/h (delta 2,6*C) wychodzą opory ok. 8,2kPa.

Powierzchnia całkowita (z dobiegiem) wychodzi 350m2, a obciążenie 26W/m2.

Dla wariantu 5 x 200m PE32 (3m3/h) wychodzi ok. 11kPa.

Witam.Doczekałem się poprawki projektu 3sekcje tylko dziwi mnie że 2x180 i 1x 100 ? że można ustawić przepływ na rotametrach, po co obcinać 20m z 200, a ta 3 myśle ze tez się zmieści 200 tylko bardziej zagęszcze,jaka szerokośc proponujecie kopać przy pe40.1.jpg

To opis do rysunku

"W załączniku poprawione projekty.

zrobiłem dwie sekcje po ok 180 mb i jedną 100 (tą przy budynku) bo nie ma potrzeby większych.

Przy rurze 40mm jest problem z rozkładaniem i raczej lepiej żebyś wziął taką z najcieńszą ścianką (2,4mm)."

???

Czym zalewacie kolektor poziomy?

Glikol jest dość drogi i dla mojej instalacji potrzebuje około 250 litrów glikolu aby uzyskać stężenie 30%. Sam glikol wyjdzie 2000 pln.

Mogę użyć czegoś innego zamiast glikolu?

Znalazłem coś takiego http://allegro.pl/rozcienczalnik-spirytusowy-96-i5434679115.html Czy mogę użyć takiego rozcieńczalnika spirytusowego zamiast glikolu?

Czym zalewacie kolektor poziomy?

Glikol jest dość drogi...

W opisach różnych instalacji znajdziesz:

- glikol propylenowy

- glikol etylenowy

- etanol (rozcieńczalnik spirytusowy)

Zerknij na "Etanol całkowicie skażony RO1", 96% (alpinuschemia.com).

Przed pięciu laty zalał swoje DZ etanolem np. kolega rwxw.

Napełniał będziesz samodzielnie?

Edytowane przez Zigobar

...Na alkoholu padają szybko pompki obiegowe...

Niektóre padają i na wodzie. Mimo, że właśnie do wody są dedykowane (informacja od jednego z instalatorów).

Temat etanolu był dyskutowany i są na forum użytkownicy, którzy mają od kilku lat tenże specyfik w DZ i jak na razie obiegówki żyją.

Ktoś pisał o zatartych obiegówkach w DZ zalanych denaturatem.

Jeśli jesteś instalatorem i spotkałeś się z takimi usterkami, to może napiszesz czym dokładnie było zalane DZ i jaki typ obiegówki (jeśli pamiętasz).

dolicz jeszcze rozdzielacze i samą pompę. o ile dobrze pamiętam to ma 1mb PE40 wchodzi 0.97l ale jutro dopiero mogę to sprawdzić. Musiałbyś rozcieńczyć na 650 l. Woda najlepiej destylowana.

1. Przy tej skali, rozdzielacze i pompę pożna pominąć.

2. Tego mogłeś już dla własnego dobra nie pisać, że jutro możesz dopiero sprawdzić... Matematyka jest jedna i niezależna od pory roku czy pory dnia. Dla przypomnienia - pole powierzchni mnożymy przez wysokość (w tym przypadku długość) i już mamy objętość.

I dobrze pamiętasz, dla rury 40x2,4 lecz są też inne grubości ścianki.

3. Destylowana byłaby dość droga, może być demineralizowana.

PE 40x3,0 i w niej wychodzi 0,907 l/mb a PE 40x2,4 0,973 (podałem z głowy bo kalkulatora po ręką nie miałem :)). Po całości w kolektor PE 40x2,4 600 mb wejdzie 583,8 litrów. Mając 16 litrów zapasu (pewnie coś tam się jeszcze po drodze rozleje) i układ trzeba dobrze odpowietrzyć to pewnie braknie . Można dolać wody i po sprawie. Takich rzeczy nie praktykuję bo jeżeli zrobiłbym coś takiego, inwestor o tym wiedział a pompie wymiennik zamarzł (może producent ochrzcił) to miałbym kredki. Udowodnij, że do 600 litrów dolałeś tylko 20. Pewnie wykonawca wlał 300 i 300 wody a resztę sprzedał :D Ja natomiast zawsze biorę poprawki na osprzęt i rozdzielacze czy ewentualnie rury dobiegowe. Jak kto woli. Demineralizowana może być :)