Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektor poziomy

gamich

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
odkopię wątek - czy kolektory poziome można montować na działkach pochyłych? Będę miał ok 20x25m wolnej przestrzeni, z tym ze jest tam spadek - ok niecale 3m różnicy na 25m. No i zaczynam się zastanawiać nad alternatywą dla pompy P-W

Nie ma przeciwwskazań ku temu,grunt to grunt ;)

odkopię wątek - czy kolektory poziome można montować na działkach pochyłych? Będę miał ok 20x25m wolnej przestrzeni, z tym ze jest tam spadek - ok niecale 3m różnicy na 25m. No i zaczynam się zastanawiać nad alternatywą dla pompy P-W

nie ma żadnych przeciwskazań. Dobrze tylko jest pilnować, żeby wszystkie pętle były na tym samym poziomie. U mnie różnica poziomów jest spora(1,5-1-7m na 10m) i jedna pętla jest sporo wyżej - był swego czasu problem z jej odpowietrzeniem...

(...) czy kolektory poziome można montować na działkach pochyłych? Będę miał ok 20x25m wolnej przestrzeni, z tym ze jest tam spadek - ok niecale 3m różnicy na 25m. (...)

Jeśli obawiasz się problemów przy napełnianiu, to do ich uniknięcia wystarczy odpowiednio wydajna pompa napełniająca i węże np. 1" do jej podłączenia.

Ja też mam spadek na działce i nie było problemów, tylko że ja mam spadek od domu więc tak na prawdę to samo się odpowietrzało

Mam kolektor poziomy na dzialce pochylonej prawie 2m na 27m. Kolektor idzie lekko ukosnie, wazne jest trzymanie cisnienia w kolektorze na odpowiednim poziomie. U mnie przepuszcza zawor odpowietrzajacy wiec co 6 miesiecy dopompowuje pomka rowerowa do zbiorniczka wyrownowywujacego tak aby w kolektorze bylo 1,5 bara. Dom ma ponad 200m calkowitej z garazem (tez grzanym), nie pytajcie o uzytkowa bo to inna bajka. Rachunki osculuja 4000-4500pln za prad calkowicie wlaczajac gotowanie, wode itp na caly rok.

U mnie przepuszcza zawor odpowietrzajacy wiec co 6 miesiecy dopompowuje pomka rowerowa do zbiorniczka wyrownowywujacego tak aby w kolektorze bylo 1,5 bara

No to kilka razy tak zrobisz i nie będzie już możliwości podniesienia ciśnienia...

Powinieneś dopompować płyn do instalacji a nie powietrze do membrany.

A w ogóle powinieneś wymienić odpowietrznik na jakiś porządny, warto też założyć przed nim zawór kulowy żeby była możliwość zupełnie odciąć odpowietrznik w razie gdyby nowy też zaczął przeciekać.

Jak wymiennik gruntowy dobrze się odpowietrzy to odpowietrznik można teoretycznie odciąć tym zaworem i wyeliminować przecieki tego typu.

Drodzy forumowicze: mam takie zapytanie do znających temat,

-dom 167m2,

-ogrzewanie pompa ciepła 10,4kW mocy cieplnej

- kolektor płaski 12 pętli po 100M. rura pe 32

- grunt raczej wilgotny a w tym roku woda stoi na działce i nie wsiąka.

- ogrzewanie podłogowe w całości

Zastanawiam się czy dolne źródło jest dobrze dobrane ? Jak liczę to mi wychodzi 48kW c D.Z. przy założeniu 40W z 1m2

to jest duży naddatek tak?

A w jaki sposób najlepiej poprowadzic kolektory. Rzut wygląda następująco: rzut.jpg

Spadek jest w kierunku południowym. Na kolektor myślałem przeznaczyć tą część wschodnią ogrodu. I pytanie czy lepszym pomysłem jest poprowadzenie ich w lini zach-wsch (wtedy każdy będzie na troszką innej wysokości, ale będą poziomo), czy może pn-pd?

Jak wymiennik gruntowy dobrze się odpowietrzy to odpowietrznik można teoretycznie odciąć tym zaworem i wyeliminować przecieki tego typu.

dokładnie - przerabiałem ten temat u siebie. Po kilku miesiącach pracy instalacji była drobna nieszczelność. Po jej zlikwidowaniu i dokładnym odpowietrzeniu całego układu, od ponad 6 lat spokój.

A w jaki sposób najlepiej poprowadzic kolektory. Rzut wygląda następująco: [ATTACH=CONFIG]405959[/ATTACH]

Spadek jest w kierunku południowym. Na kolektor myślałem przeznaczyć tą część wschodnią ogrodu. I pytanie czy lepszym pomysłem jest poprowadzenie ich w lini zach-wsch (wtedy każdy będzie na troszką innej wysokości, ale będą poziomo), czy może pn-pd?

ja mam podobnie jak na twoim rysunku. Rozdzielacz mam w budynku, wyjście jest na pólnoc.

2 pętle są wschód - zachód, a 2 idą na zachód a potem na pd ze spadkiem. Problem z odpowietrzeniem był z tą pętlą wschód-zachód, która była najbardziej na pn.

dokładnie - przerabiałem ten temat u siebie. Po kilku miesiącach pracy instalacji była drobna nieszczelność. Po jej zlikwidowaniu i dokładnym odpowietrzeniu całego układu, od ponad 6 lat spokój.

Wlasnie tak myslalem zeby dolozyc zawor i calkkowicie odciac zawor. Instalacja lata od 4 lat wiec jest w pelni odpowietrzona. Glikolu juz nie dolewam bo mam polowe w zbiorniku wyrownawczym przy 1,5 bara i tego sie tezymam.

• 2 months później...

Co powiecie na ułożenie kolektora z rur PE32 o grubości ścianki 2,0mm? Mało, czy może być? ..w sumie głupie pytanie..jak się nie uszkodzi przy zasypywaniu to może być.. :D...jest ryzyko, ale są do kupienia po 1zł / metr.

Zastanawiam się nad przepustem, miałem robić go w scianie fundamentowej, ale ściana ma 70cm wysokości, czyli na przy wejściu do budynku rury byłyby na głębokości max 70cm, czy to ma znaczenie? Po to jest glikol, żeby nie zamarzał, więc tu chyba problemu nie ma, ale czy nie będzie przy tym za dużych strat?

Właśnie ze względu na cenę mnie zainteresowała. ale ponoć w zwojach spakowana oryginalnie. Kradzionej w necie chyba by nie wystawiali, chociaż pewności nie ma. Jeden myk, że jest czarna,a nie niebieska, to chyba nieco inne PE niż niebieskie?, ale jeśli dobrze pamiętam to dla wymiennika nie ma znaczenia. Czy mógłbyś potwierdzić :)?

Biorac tę rurę miałbym 4x200m Pe32. To niby niezalecane, bo większe opory przepływu na tej długości, ale oszczędzajac na starcie 1500 - 2000zł na rurze, to jak doplacę ciut do pompki i 10zł do rachunku za prad to i tak latami będę do przodu..

Tylko co oznacza jej czarność? Chyba, że jest do nawadniania, a Pe z recyklingu, czy coś w tym stylu?

EDIT: czekam na OZC od Asolta i wtedy zdecyduję jaki konkretnie robić wymiennik. Może zejdziemy do 150mb Pe32 w 30metrowym wykopie x 4

Edytowane przez Robaczywy

• 4 weeks później...

Witam koledzy,

na dniach będę kopał na kolektor poziomy 5x150m. Grunt to piasek zagliniony / piasek z domieszką żwiru. Potrzebuję piasku do zasypania fundamentu i teraz pytanie. Mając spore ilości humusu, ziemi (z wykorytowania wjazdu itd) czy nie jest korzystniejszym zarówno ekonomicznie jak i wydajnie tam gdzie będę miał piasek odzyskać go a kolektor przysypać humusem. Z tego co widziałem, po wykopach i deszczu z humusu robi się błoto i trzyma wodę. Spore kałuże były po koleinach. Czy ktoś z Was może się odnieść to takiego pomysłu?

Koledzy, mam OZC od Asolta. Obciążenie cieplne 9910 kW (przy 239m2 grzanych podłóg). No to teraz jedziemy z doborem pompy i DZ.

Rozsądnym wyborem pompy wydaje się być Ekontech lub Ecopower o mocy grzewczej 10,6 kW. Pobór mocy Ekontecha to 2460W. Rozumiem, że DZ dobieram do mocy cłodniczej pompy, a moc chłodnicza to 10600 - 2460 = 8140 W.

Dalej nie wiem czy 4x150mb PE32 czy 4 x 200mb PE40.

Przy Pe40 zrobiłbym wykopy na 1,8 m szerokie, 30m długie. Zakładam, że uwzględniamy w liczeniu powierzchni 0,5 metra po bokach, na górze i na dole od rury. Czyli 30 * 2,8 * 4 = 336m kolektora. Grunt to wilgotna glina. Załóżmy 30W /m2, to daje 10080W do wyciągnięcia z DZ. Czyli 15-20% przewymiarowane.

Nie do końca umiem zrobić wyliczenia do 4x150mb Pe32, ale rura jest o 25% krótsza, więc wykop wyjdzie o 25% krótszy, więc i kolektor da 25% mniej mocy, czyli 7560W. Ale może źle to liczę, może 150mb PE32 wystarczy jak go bardziej rozciągnę w wykopie, robiąc większe odstepy między pętlami?

Edytowane przez Robaczywy