Garażowiec1719514970 01.05.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Wilgotny , to nie jest względne , to akurat dość istotne .Jakiej mocy chłodniczej potrzebujesz , na jakiej powierzchni działki będzie zakopane te 5 pętli ? Jak masz wilgotno to ten humus nic nie zdziała istotnego , nie wiem na czym a ekonomia miała by polegać , kopiesz rów wrzucasz rurę i przysypujesz tym co wykopałeś , a humus to sobie na wierzchu rozsyp i trawę posiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszu 02.05.2018 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Działka 16 arów, na środku dom 20x20m przeznaczone z tarasami więc miejsca jest naprawdę dużo. Wilgotność w sensie wartości jest jak najbardziej względna, zależna od pory roku, opadów itd. Na 2.70 mam sączenia a w jednym miejscu już lustro wody. Potrzebuję piasku do zasypania wewnątrz fundamentów a mam spory nadmiar humusu z długiego dojazdu. Stąd ekonomia - nie muszę kupować piachu, nie muszę wywozić humusu a na wyrównanie i tak starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 02.05.2018 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Działka 16 arów, na środku dom 20x20m przeznaczone z tarasami więc miejsca jest naprawdę dużo. Wilgotność w sensie wartości jest jak najbardziej względna, zależna od pory roku, opadów itd. Na 2.70 mam sączenia a w jednym miejscu już lustro wody. Potrzebuję piasku do zasypania wewnątrz fundamentów a mam spory nadmiar humusu z długiego dojazdu. Stąd ekonomia - nie muszę kupować piachu, nie muszę wywozić humusu a na wyrównanie i tak starczy. a uważam ze do zaspania fundamentów to raczej potrzebny jest pasek/żwir , a nie mieszanka żwir z gliną , bo to jest błąd budowlany , najlepiej skonsultuj takie zasypanie z kier bud . ps . z ego co piszesz wygląda że masz dobre warunki gruntowe na kolektor poziomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszu 02.05.2018 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Właśnie tak kierbud podsunął pomysł. Tam gdzie czysty piach to bierzemy do zasypki a w to miejsce nadmiar humusu.Wiadomo są przewarstwienia wszystkiego. A wykop będzie spory pod instalacje wiec można dozować. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 02.05.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 do zasypania kolektora to gliny poszukaj, potem to zalej wodą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 02.05.2018 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 (edytowane) Nie chcę się narzucać, ale czy ktoś coś możę pomóc apropo mojego powyższego postu? Problem też jest taki, że ciężko dostać zwój 200metrów. Ewentualnie może nie jest takim wielkim grzechem zrobić kolektor 200m z Pe32? Edytowane 2 Maja 2018 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 03.05.2018 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Właśnie tak kierbud podsunął pomysł. Tam gdzie czysty piach to bierzemy do zasypki a w to miejsce nadmiar humusu.Wiadomo są przewarstwienia wszystkiego. A wykop będzie spory pod instalacje wiec można dozować. Dzięki. No to OK możesz tak zrobić , ale na jakieś super zyski z tego licz . Pewnie lepiej będzie jakbyś zrobi l tak jak pisze JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 03.05.2018 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Nie chcę się narzucać, ale czy ktoś coś możę pomóc apropo mojego powyższego postu? Problem też jest taki, że ciężko dostać zwój 200metrów. Ewentualnie może nie jest takim wielkim grzechem zrobić kolektor 200m z Pe32? Popatrz na zdjęcia i opis w moim DB (o ile zdjęcia jeszcze są....). Daj albo 4x200 m PE40 albo 5x150m PE32. Dla oporów lepiej jak jest więcej nitek, krótszych, aniżeli mniej a dłuższych. Powyższe zestawy są bezpieczne i przetrenowane na forum w wielu układach. Jak masz problemy z zakupem 200 m PE 40 to Ci podpowiem, gdzie można kupić. W zeszłym roku płaciłem 4 zł/m (grubość ścianki 3mm). pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 03.05.2018 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Popatrz na zdjęcia i opis w moim DB (o ile zdjęcia jeszcze są....). Daj albo 4x200 m PE40 albo 5x150m PE32. Dla oporów lepiej jak jest więcej nitek, krótszych, aniżeli mniej a dłuższych. Powyższe zestawy są bezpieczne i przetrenowane na forum w wielu układach. Jak masz problemy z zakupem 200 m PE 40 to Ci podpowiem, gdzie można kupić. W zeszłym roku płaciłem 4 zł/m (grubość ścianki 3mm). pzdr Podpowiem ze akurat do DZ poziomego to ścianka 3 mm to znacznie na wyrost , wystarczy nawet 2 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 03.05.2018 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Pewnie tak. Dla kogoś, kto to robił wielokrotnie Ale jak się to robi pierwszy raz i "tymi rencami", to 3mm dają większy spokój i margines błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 03.05.2018 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Pewnie tak. Dla kogoś, kto to robił wielokrotnie Ale jak się to robi pierwszy raz i "tymi rencami", to 3mm dają większy spokój i margines błędu. Owszem Tak , ale tutaj podobnie jak z innymi wyrobami mamy kartę produktu i tam mamy dostępne info techniczne , skoro rura 2 mm w tym przypadku spełnia aż nadto graniczne parametry nie koniecznym jest pakowane lepszego produktu , aczkolwiek jakimś wielkim błędem to nie jest ani technicznym ani finansowym w tym przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 03.05.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Nie chcę się narzucać, ale czy ktoś coś możę pomóc apropo mojego powyższego postu? Problem też jest taki, że ciężko dostać zwój 200metrów. Ewentualnie może nie jest takim wielkim grzechem zrobić kolektor 200m z Pe32? Według mnie nie ma sensu dawać rur fi 40 . Ja u siebie mam 3x160m fi 32 czyli opór będzie podobny jak przy 4x200m i spadek ciśnienia na wymienniku gruntowym to około 25% a 75% to spadek na płytowym w PC. Zmniejszanie oporu wym. gruntowego wiele nie zmieni chyba że, PC jest duża i ma mały opór. Trzeba by znać opór jaki stawia PC i obliczyć opory dla tych dwóch opcji i stwierdzić czy ma to sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumacz100 07.05.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Witam. Mam kilka pytań odnośnie kolektora poziomego.Czy dużym błędem jest to, że puściłem 4 rury hdpe40 (2 zima, 2 ciepła) razem w rure kanalizacyjną bez izolacji do przyszłego rozdzielacza ( na chwilę obecną rury zalane w chudziaku)W ciemno będę składał kolektor z rur osłonowych od światłowodu hdpe40 scianka 3.7 ze zgrzewanych elektrooporowo odcinków ok. 60m 100m, DZ liniowy 2×300. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.05.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 MAsz zwarcie cieplne. Jesli to nie jest odcinek kilkunastu metrow, to negatywny wplyw bedzie nikomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.05.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Koledzy, mam OZC od Asolta. Obciążenie cieplne 9910 kW (przy 239m2 grzanych podłóg). No to teraz jedziemy z doborem pompy i DZ. Rozsądnym wyborem pompy wydaje się być Ekontech lub Ecopower o mocy grzewczej 10,6 kW. Pobór mocy Ekontecha to 2460W. Rozumiem, że DZ dobieram do mocy cłodniczej pompy, a moc chłodnicza to 10600 - 2460 = 8140 W. DZ dobierasz do zapotrzebowania na cieplo obiektu. Twoje obliczenia w tej postaci przewymiaruja DZ jakies 2x. Nic w tym zlego, ale warto miec tego swiadomosc. Unikamy wtedy "aptekarskich" oszacowan przy jego budowie. Nawet Asolt az tak sie nie myli w swoich "obliczeniach". BTW: Przy pompie 10,4kW zmiescisz sie z taniej taryfie z palcem w .... uchu. "Wyliczona" moc zrodla ciepla to pewnie okolice 6kW. PS. Staraj sie zwracac uwage na prawidlowe jednostki. Latwiej wtedy sie liczy a i wnioski nie sa "dziwne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.05.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 "Wyliczona" moc zrodla ciepla to pewnie okolice 6kW. A moze 3 kW, moze 15 kW, tak w zasadzie mozesz sobie wpisac jaką zechcesz. To i tak nie ma zadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.05.2018 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 DZ dobierasz do zapotrzebowania na cieplo obiektu. Dyskutowaliśmy już o tym i ja się z tym nie zgadzam. Do szczytowego zapotrzebowania na energię dobierasz moc pompy ciepła, a dopiero do jej mocy chłodniczej dobierasz wielkość DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumacz100 08.05.2018 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Mowa tu o max 3m.Robił już ktoś DZ z rur osłonowych od swiatłowodu hdpe40 3.7 ścianka, czy będę pionierem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 10.05.2018 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Kupiłem już rury, a więc kolektor będzie finalnie z 4 x 200mb Pe40. W katalogu na stronie cena ponad 4zł / mb, po wysłaniu zapytania na maila dostałem 2.97 brutto / mb. Zawaliłem z przepustami w ścianie fundamentowej, bo dałem 2 x fi110 i wejdą mi tam rury pe40 ale bez osłon. Myślicie, że to ujdzie? Albo osłonic chociaż po dwie? No coś muszę wykombinować.Nie znalazłem też jasnej odpowiedzi w tym wątku na pytanie czy prosta rura powinna być powrotną (ciepłą) czy zasilajacą (zimną)? Mowa oczywiście o kolektorze spiralnym. Zakopywanie planuję po 20stym maja, to wrzucę relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 10.05.2018 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 (...) Nie znalazłem też jasnej odpowiedzi w tym wątku na pytanie czy prosta rura powinna być powrotną (ciepłą) czy zasilajacą (zimną)? Mowa oczywiście o kolektorze spiralnym. (...) Zalecany kierunek przepływu: ze spirali do parownika, z parownika do odcinka prostego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts