niedowiarek 23.02.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Ewidentna pomyłka . Już poprawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 23.02.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Dzisiaj u mnie było 0,2 / -4.0 , niżej jak 0,2 na plusie nie spadlo jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.02.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Ostatnio znów mamy silne mrozy, więc wysysamy więcej ciepła z ziemi i stąd spadki temperatury dz. Jednak 0 stopni jest silną barierą związaną z ciepłem zamarzania wody, które jest bardzo duże. W związku z tym zasilanie DZ nie powinno spaść znacząco poniżej 0 i m.in. stąd w katalogach podaje się cop dla temperatury dz 0 stopni. U mnie ostatnio mróz i brak słońca, więc pc pracuje prawie na okrągło grzejąc również w drogiej taryfie i efekty widać na dz: +0.2/-1.9. Zasilanie gz 29 stopni. A końca zimy nie widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 25.02.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Panie i Panowie. A kto z Was potrafi zamrozić glikol do tego stopnia, żeby zatrzymać obieg DZ? Bo ja tak! Mam ja sobie awarię PC. Sprawdzam ja sobie co się dzieje i dochodzę do wniosku, że nie płynie wódeczka w DZ . No to jakem człek techniczny (znaczy skromnie by powiedzieć - rozumny) szukam se przyczyny. Filtr - O.K. To pewne ktoś się nie bał i grzebał przy zaworach w studzience - ale gdzie tam! Ki cholera? Sprawdzam ja sobie dalej i widze pompa obiegowa DZ jest ciepła - a przecie odpowietrzałem dopieruśko. No to pewnie zatkany wymiennik, ale czym, jak filterek był czyściuteńki? Godzina 23 z kawałkiem, a na polu mróz. Telefon do producenta i.... POWIEDZCIE, KTÓRY ZE ZNANYCH PRODUCENTÓW (DOSTAWCÓW) POMP ODBIERZE TELEFON O PÓŁNOCKU I DORADZI CO POCZĄĆ W TAKIEJ SYTUACJI. Bo mój odebrał, po przebudzeniu wysłuchał, postawił diagnozę i po dwóch godzinach sytuacja opanowana!. Prawdopodobnie jakiś korek powietrza się był znalazł w pompie dz, a że sprężarka hakuje mocno to przymroziła wymiennik i trza było go potraktować ciepłym powietrzem - suszarka do włosów przez 20 minut i po sprawie. A temperatury dz dalej niziutkie: 0/-3,6:(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 25.02.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 A czy przez to zamrożenie wymiennika (parownika) nie został on uszkodzony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aslom1 25.02.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 . A temperatury dz dalej niziutkie: 0/-3,6:(. Witam.Tak się przyglądam wątkowi...mam zapytanie-jakie są koszty złotowe/dobowe przy tak niskich temp.DZ,oraz niewątpliwym słabym COP, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 25.02.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 A czy przez to zamrożenie wymiennika (parownika) nie został on uszkodzony ? W nocy nie zauważyłem przecieków. Myślę, że zdążyła się zrobić "galaretka" co zatrzymało przepływ, a w tym czasie zadziałało zabezpieczenie presostatem i stop pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 25.02.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Witam.Tak się przyglądam wątkowi...mam zapytanie-jakie są koszty złotowe/dobowe przy tak niskich temp.DZ,oraz niewątpliwym słabym COP, A ile konkretnie wynosi granica niewątpliwego słabego COP? Za darmo nie jest, ale jeszcze nie wyrwałem wszystkiej szczeciny z łepety. Po wyniki pomiarów (nie tylko u mnie) zapraszam do arkusza. Link znajdziesz na poprzedniej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aslom1 25.02.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 A ile konkretnie wynosi granica niewątpliwego słabego COP? Za darmo nie jest, ale jeszcze nie wyrwałem wszystkiej szczeciny z łepety. Po wyniki pomiarów (nie tylko u mnie) zapraszam do arkusza. Link znajdziesz na poprzedniej stronie. :DHej!Granicy oczywiście nie ma...choć niedługo i szczeciny u mnie zabraknie.Oczywiście nie z powodu COP,lecz upływu czasu:DOsobiście narzekać na swój COP pompy nie będę,bo mrozy...ale muszę powiedzieć,że do linku zaglądnąłem .Czy dobrze interpretuję,22-02-2010czy2011,COP3,87 , około40kWh,na ok.130M2,koszt to w przybliżeniu 0,5-0,7gr.Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aslom1 25.02.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 0,5-0,7gr/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.02.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 W nocy nie zauważyłem przecieków. Myślę, że zdążyła się zrobić "galaretka" co zatrzymało przepływ, a w tym czasie zadziałało zabezpieczenie presostatem i stop pompy. No właśnie! Przy glikolu wiem, że tworzy się taka "galaretka", a jak to jest przy roztworze etanolu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 25.02.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 2010 to błędne dane:oops:, prawidłowo 2011. Nie mogę zagwarantować odczytów co 24h, dlatego zużycie dobowe jest wahliwe. Raz na jakiś czas usuwam z arkusza dane dobowe, bo brakłoby wierszyków:p. Za to średnie powiedzą prawdę lepiej niż cyganka. Jeszcze nie doszedłem do wskaźnika gr/h. Operuję raczej zużyciem średniodobowym, tudzież COP-em. Bo mam ciepłomierz tudzież licznik en.el. I się tym chełpić mogę ja k mało kto:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 25.02.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 2010 to błędne dane:oops:, prawidłowo 2011. Nie mogę zagwarantować odczytów co 24h, dlatego zużycie dobowe jest wahliwe. Raz na jakiś czas usuwam z arkusza dane dobowe, bo brakłoby wierszyków:p. Za to średnie powiedzą prawdę lepiej niż cyganka. Jeszcze nie doszedłem do wskaźnika gr/h. Operuję raczej zużyciem średniodobowym, tudzież COP-em. Bo mam ciepłomierz tudzież licznik en.el. I się tym chełpić mogę ja k mało kto:bye: Jak to jak mało kto Ja też mam takie bajery jak ty(ciepłomierz i licznik) i COP mam około 4 z pompami obiegowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 25.02.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Sorki kkdarch. Mogę się zapisać do klubu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 25.02.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Jasne. U mnie pompa doi DZ po ostatnich mrozach tak około 15 godzin dziennie i trzyma +0,1 do 0 na zasilaniu a -3 na wyjściu z pompy.Ach ten optymizm przy wykonywaniu DZ:mad:.Nie ma co rwać włosów z głowy mam pierwszy sezon i dożo niedoróbek więc musi boleć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 25.02.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 No to jadę na budowę.Muszę Cię przegonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 25.02.2011 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Trzy dni temu wziąłem sie za malowanie. Mialem temp. ok 20 stopni wewnątez lecz farba za szybko schła, aż parowało ze ścian , zmniejszylem temperature w domu z 3 krzywej na 1 (NIBE) i mam teraz ok 16 stopni. temperatura DZ podskoczyla odrazu z 0,2 /-4,0 na 3,0 / -1,5. Więc im mniej sie ekspoloatuje DZ tym cieplejsze Wiem , wiem Ameryki nie odkrylem ................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 28.02.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Dzisiaj po 2 godzinkach pracy mam na dz -0,2/-3,5 . Zaczynam się podłamywać, nie żyłuję przecież pompy- w domu ~16 C. U Was też spada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 01.03.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 U mnie z 0 st w mrozy skoczyło na +0,4st na zasilaniu na koniec cyklu grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 02.03.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Wreszcie się zmobilizowałem i zrobiłem wykresy temperatur na wejściach sterownika za ostatnią noc . Ten na czarnym tle to temperatury DZ. Zechciałby ktoś zerknąć? Jakieś wnioski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts