Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektor poziomy

gamich

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ostatnio znów mamy silne mrozy, więc wysysamy więcej ciepła z ziemi i stąd spadki temperatury dz. Jednak 0 stopni jest silną barierą związaną z ciepłem zamarzania wody, które jest bardzo duże. W związku z tym zasilanie DZ nie powinno spaść znacząco poniżej 0 i m.in. stąd w katalogach podaje się cop dla temperatury dz 0 stopni. U mnie ostatnio mróz i brak słońca, więc pc pracuje prawie na okrągło grzejąc również w drogiej taryfie i efekty widać na dz: +0.2/-1.9. Zasilanie gz 29 stopni. A końca zimy nie widać...

Panie i Panowie. A kto z Was potrafi zamrozić glikol do tego stopnia, żeby zatrzymać obieg DZ? Bo ja tak! Mam ja sobie awarię :x PC. Sprawdzam ja sobie co się dzieje i dochodzę do wniosku, że nie płynie wódeczka w DZ :p. No to jakem człek techniczny (znaczy skromnie by powiedzieć - rozumny) szukam se przyczyny. Filtr - O.K. To pewne ktoś się nie bał i grzebał przy zaworach w studzience - ale gdzie tam! Ki cholera? Sprawdzam ja sobie dalej i widze pompa obiegowa DZ jest ciepła - a przecie odpowietrzałem dopieruśko. No to pewnie zatkany wymiennik, ale czym, jak filterek był czyściuteńki? Godzina 23 z kawałkiem, a na polu mróz. Telefon do producenta i.... :hug: POWIEDZCIE, KTÓRY ZE ZNANYCH PRODUCENTÓW (DOSTAWCÓW) POMP ODBIERZE TELEFON O PÓŁNOCKU I DORADZI CO POCZĄĆ W TAKIEJ SYTUACJI. Bo mój odebrał, po przebudzeniu wysłuchał, postawił diagnozę i po dwóch godzinach sytuacja opanowana!:D. Prawdopodobnie jakiś korek powietrza się był znalazł w pompie dz, a że sprężarka hakuje mocno to przymroziła wymiennik i trza było go potraktować ciepłym powietrzem - suszarka do włosów przez 20 minut i po sprawie. A temperatury dz dalej niziutkie: 0/-3,6:(.

Witam.Tak się przyglądam wątkowi...mam zapytanie-jakie są koszty złotowe/dobowe przy tak niskich temp.DZ,oraz niewątpliwym słabym COP,:confused:

A ile konkretnie wynosi granica niewątpliwego słabego COP? Za darmo nie jest, ale jeszcze nie wyrwałem wszystkiej szczeciny z łepety. Po wyniki pomiarów (nie tylko u mnie) zapraszam do arkusza. Link znajdziesz na poprzedniej stronie.

A ile konkretnie wynosi granica niewątpliwego słabego COP? Za darmo nie jest, ale jeszcze nie wyrwałem wszystkiej szczeciny z łepety. Po wyniki pomiarów (nie tylko u mnie) zapraszam do arkusza. Link znajdziesz na poprzedniej stronie.

:DHej!Granicy oczywiście nie ma...choć niedługo i szczeciny u mnie zabraknie.Oczywiście nie z powodu COP,lecz upływu czasu:DOsobiście narzekać na swój COP pompy nie będę,bo mrozy...ale muszę powiedzieć,że do linku zaglądnąłem .Czy dobrze interpretuję,22-02-2010czy2011,COP3,87 , około40kWh,na ok.130M2,koszt to w przybliżeniu 0,5-0,7gr.Dziękuję za odpowiedź.

W nocy nie zauważyłem przecieków. Myślę, że zdążyła się zrobić "galaretka" co zatrzymało przepływ, a w tym czasie zadziałało zabezpieczenie presostatem i stop pompy.

No właśnie! Przy glikolu wiem, że tworzy się taka "galaretka", a jak to jest przy roztworze etanolu?

2010 to błędne dane:oops:, prawidłowo 2011. Nie mogę zagwarantować odczytów co 24h, dlatego zużycie dobowe jest wahliwe. Raz na jakiś czas usuwam z arkusza dane dobowe, bo brakłoby wierszyków:p. Za to średnie powiedzą prawdę lepiej niż cyganka. Jeszcze nie doszedłem do wskaźnika gr/h. Operuję raczej zużyciem średniodobowym, tudzież COP-em. Bo mam ciepłomierz :D tudzież licznik en.el. I się tym chełpić mogę ja k mało kto:bye:

2010 to błędne dane:oops:, prawidłowo 2011. Nie mogę zagwarantować odczytów co 24h, dlatego zużycie dobowe jest wahliwe. Raz na jakiś czas usuwam z arkusza dane dobowe, bo brakłoby wierszyków:p. Za to średnie powiedzą prawdę lepiej niż cyganka. Jeszcze nie doszedłem do wskaźnika gr/h. Operuję raczej zużyciem średniodobowym, tudzież COP-em. Bo mam ciepłomierz :D tudzież licznik en.el. I się tym chełpić mogę ja k mało kto:bye:

Jak to jak mało kto :mad:

Ja też mam takie bajery jak ty(ciepłomierz i licznik) i COP mam około 4 z pompami obiegowymi.:p

Trzy dni temu wziąłem sie za malowanie. Mialem temp. ok 20 stopni wewnątez lecz farba za szybko schła, aż parowało ze ścian :yes:, zmniejszylem temperature w domu z 3 krzywej na 1 (NIBE) i mam teraz ok 16 stopni. temperatura DZ podskoczyla odrazu z 0,2 /-4,0 na 3,0 / -1,5. Więc im mniej sie ekspoloatuje DZ tym cieplejsze :yes: Wiem , wiem Ameryki nie odkrylem ...................