JTKirk 03.03.2019 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 szukaj...ja kupowałem w lokalnej hurtowni, akurat mieli bardzo dobrą cenę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 03.03.2019 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Gdzie kupić te rury online w rozsądnych cenach? Jak dobieracie zapotrzebowanie kW a m2 rury? Jakoś liniowo to liczyć? Chyba źle zadane pytanie. Wydajność gruntu w m2 wg wszędzie dostępnych tabel, jednak praktycznie od 10 do 20W /m2 gruntu zgodnie z zapotrzebowaniem domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 03.03.2019 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 (edytowane) Do domu energooszczednego chyba bym szukal powietrznej pompy. Ile kWpotrzebujesz? No chyba ze juz masz pompe kupiona to wtedy inna bajka.Z projektu piszesz 130m2 x 20-30kWm2 wychodzi zapotrzebowanie 2,6kW-3,9kW - Nie wiem czy są tak małe pompy ciepła gruntowe. Edytowane 3 Marca 2019 przez Fugaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 03.03.2019 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Chyba źle zadane pytanie. Wydajność gruntu w m2 wg wszędzie dostępnych tabel, jednak praktycznie od 10 do 20W /m2 gruntu zgodnie z zapotrzebowaniem domu. To akurat jasne, tylko jak to się ma do powierzchni zewnętrznej rury? A co za tym idzie do ilości rur na m2 ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 03.03.2019 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Polecam krótką lekturę http://doi.prz.edu.pl/pl/pdf/biis/316 - mam nadzieję, że choć trochę naświetli temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 03.03.2019 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Polecam krótką lekturę http://doi.prz.edu.pl/pl/pdf/biis/316 - mam nadzieję, że choć trochę naświetli temat Dzięki, wkońcu coś z wzorkami Co o tym myślicie? Myślałem o takim systemie ale 200metrową rurę to musiałbym na prosto puścić bo spiralnie by nie wystarczyła. U mnie jest tak. Druga sprawa to że od północy i wschodu działki mam po 3 i 4m więc raczej odpada żebym tam puscił. A znowu od południa zastanwiam się jak puscić pod wjazdem. Niby tylko dla osobówek ale zawsze jakiś ciężki sprzęt stanąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 03.03.2019 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Jak nie masz jeszcze fundamentów to mi jeden z instalatorów mówił, że można kolektor pod domem rozłożyć - więc przy podjeździe nie będzie problemu tym bardziej. Pamiętaj też żeby sobie wpusty zrobić do domu jak mi rzucisz na priv adres email to ci mogę podesłać rysunki, które mi instalator dołączył do oferty. Pamiętaj też, że pompa musi być na styk nie możesz do takiego energooszczędnego domu założyć pompy większej niż zapotrzebowanie jakie ci wyjdzie na dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 03.03.2019 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 (edytowane) Jak nie masz jeszcze fundamentów to mi jeden z instalatorów mówił, że można kolektor pod domem rozłożyć - więc przy podjeździe nie będzie problemu tym bardziej. Pamiętaj też żeby sobie wpusty zrobić do domu jak mi rzucisz na priv adres email to ci mogę podesłać rysunki, które mi instalator dołączył do oferty. Pamiętaj też, że pompa musi być na styk nie możesz do takiego energooszczędnego domu założyć pompy większej niż zapotrzebowanie jakie ci wyjdzie na dom. NIE MOŻNA układać dolnego źródła poziomego pod budynkiem, to raz. Nawet jeśli są odwierty w obrysie budynku to nie prowadzi się rur dobiegowych POD elementami konstrukcyjnymi. Jedynie w przepustach przez fundament. Można poprowadzić odcinki dolnego źródła pod wjazdem, pod chodnikiem, ale raczej jako forma dobiegów niż czynnego pola pozyskiwania ciepła. Mechanicznie żadnego zagrożenia nie ma, żaden ciężki samochód nie uszkodzi rur na głębokości >=1,5m. Można zamontować pompę przewymiarowaną, to dwa. A czy będzie taktowanie czy nie, zależy od rodzaju sterowania (w tym bardzo dużo zależy od nastaw sterownika). Edytowane 3 Marca 2019 przez wihajster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artpelc 08.04.2019 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 WitamJak optymalnie (bez jakiś wodotrysków) rozwiązać podłączenie 3 pętli kolektora poziomego z PE 32 (bezpośrednio - bez studzienki - rozdzielacz w kotłowni) do budynku na płycie fundamentowej (20 cm żelbet, 20 cm EPS 200, 8 cm chudziak) np. czy dawać je w jakiś arocie czy przepust pionowy z rury kanalizacyjnej ?, czy mogą iśc płytko pod chudziakiem?, czy oddzielnie zasilanie i powrót ?Czy ktoś ma jakieś sprawdzone patenty , linki, itp.?Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 29.09.2019 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 (edytowane) Przyszła kolej i na mnie. działka 20a, na jednej części działki dom, a druga stoi puściutka. Kolektor rozciągnąłem (jak na razie 2 nitki) w dołach 1.8szer i około 1.6 głębokości.Będą 3 spirale i 1 prosty - rozumiem, że poprawnie? Rury PE 40 ścianka 3mm, odcinki po 150m i 2 dobiegi po 25 razem 650mb. Pompa będzie 8kw. Lipa jest działać na już zagospodarowanej działce ale nic to, trawę się nasieje na wiosnę od nowa. Rura 3złmb brutto, koparka 110zł godzina i będzie około 18-20h pracy (wczoraj było 13h - glina ściągnięta na kamień przez suszę i korzenie drzew z działki od sąsiada). Chciałem zapytać o rozdzielacz - trójniki 63 a czy złączki PE skręcane i gwinty muf PP także muszą być 2" czy mogę zmniejszyć do 1" lub 3/4"? https://zapodaj.net/655339ee310b6.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/b6d83e1d27e8a.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/62005363613e3.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/9322172dc748a.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/c513c8bbc0535.jpg.html I jeszcze jedno zapytanie. Rura z końcu wykopu, która idzie po prostej z powrotem do rozdzielacza może być albo powrotem albo zasilaniem czy musi być to powrót tzn czynnik zimny z pompy wpada do spirali, ogrzewa się i prostym odcinkiem ogrzany czynnik wpada znów do pompy. Edytowane 29 Września 2019 przez sruba014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 29.09.2019 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Ze zdjęć i opisu, IMO, powinieneś do pierwszego przysypania rur (tak, by je jedynie zakryć) użyć jakiegoś piasku.A dopiero potem zakopywać urobkiem solidnie zlanym wodą. Nie przysypuj kolektora bryłami gliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 29.09.2019 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Czytałem o tym na forum jednak tego nie praktykuję, argumenty mnie po prostu nie przekonują. Ps. Znalazłem odpowiedzi na moje powyższe zapytania. Chciałem jeszcze tylko zapytać czy rozdzielacz DZ można wykonać z kształtek ze stali ocynkowanej? Tak mam zrobiony rozdzielacz do hydroforu i od lat się z tym nic nie dzieje. Cena takiego rozdzielacza ze stali byłaby co najmniej 2x niższa niż tego z kształtek pp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 29.09.2019 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Ja bym nie użył ocynku dla instalacji. Masz tam miedź (wymiennik, przewody w pompie ciepła), to coś mi nie pasuje w głowie ale ja się nie znam. Może google coś podpowie: oo już masz. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 29.09.2019 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Ja jak robiłem rozdzielacz to z PP wychodziło dużo taniej, czyżby ceny przez te 2 lata tak się zmieniły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 29.09.2019 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Ja jak robiłem rozdzielacz to z PP wychodziło dużo taniej, czyżby ceny przez te 2 lata tak się zmieniły. Pokażesz fotki? Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 29.09.2019 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Karster proszę foty rozdzielacza Cangi80 https://www.fotosik.pl/u/cangi/album/2488205 Cangi napisz proszę dlaczego dlaczego połączyłeś w taki sposób swój rozdzielacz, tzn pomieszałeś powroty z zasilaniami z różnych nitek. Czy chodzi jedynie o zamianę zas i pow z nitki pierwszej i ostatniej czy wszystkich? Rozdzielacz zrobię z PP jak piszecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 29.09.2019 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 (edytowane) Chodzi oto aby opory przepływu przez rozdzielacze były podobne. Mieszając pierwszą z ostatnią i pozostawiając na środkowych trzecią nitke przepływy są podobne. Tak na marginesie dodam, że rurę PP w rozdzielaczu dałem na niższe ciśnienie która ma znacznie cieńszą ściankę co znacznie zwiększyło średnicę wewnątrz rozdzielacza. Edytowane 29 Września 2019 przez cangi80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 29.09.2019 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Chodzi oto aby opory przepływu przez rozdzielacze były podobne. Mieszając pierwszą z ostatnią i pozostawiając na środkowych trzecią nitke przepływy są podobne. Czemu trzecią na środku? To nie robi się po prostu tak, że w jednym z rozdzielaczy jest po kolei: 1|2|3 a w drugim zamienia miejscami 3 z 1? 3|2|1 Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 29.09.2019 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 To jest bez różnicy, jak wykonywałem DZ to oznaczałem poszczególne nitki numerami 1 2 3 a przy podłączaniu pod rozdzielacz tak mi najbardziej pasowały aby zbytnio ich nie krzyżować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ameryka 29.09.2019 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Panowie, czy któryś z was spotkał się z z projektem podpięcia się z klimatyzacją do kolektora zamiast do jednostki zewnętrznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts