drza 20.08.2020 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Faktycznie mam zawory na 3 pętlach. Tylko nie wiem, które 2 zakręcić, a którą 1 zostawić. Jak to przetestować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 20.08.2020 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 po 1 pętli sprawdzaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 20.08.2020 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 po 1 pętli sprawdzaj... Czyli teraz mam dolać do całego kolektora aż będzie ok 2 bar. Potem zakręcić 2 pętle i obserwować przez kilka dni czy będzie spadać? Jak nie to analogicznie testuję inną pętlę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 20.08.2020 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 20.08.2020 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Mam pompę ręczną do napełniania Hewalex. Czy przed rozpoczęciem napełniania lepiej wyłączyć pompę ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 20.08.2020 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Tak będzie najpewniej. Wyłącz , napełnij, a potem włącz samą obiegówkę DZ i obserwuj wskazania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 24.08.2020 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Dolałem w piątek ok 3-4 l glikolu. Ciśnie nie wskoczyło do 1,8. Od piątku pompą zaczęła pokazywać błąd 52 - niskie ciśnienie oprogram. To nie jest pierwszy raz jak dolewam. Miałem już taki błąd, ale najpóźniej po jednym dniu ten błąd znikał. Nie wiem jak włączyć samą pompę dolnego źródła, może to by coś pomogło, może coś się zapowietrzyło. Teraz jak ignoruję ten błąd i wymuszam pracę pompy, to widać że próbuje przez jakieś 5 min działać, a potem się wyłącza i pokazuje błąd 52. Kiedyś instalator pokazywał mi żeby sprawdzić temperaturę ( to jest chyba temp. DZ) i przez ten błąd temperatura spada do - 15 i dlatego się wyłącza. Dzwoniłem już do instalatorów pompy i mają później zadzwonić i coś pomóc, ale chciałbym zapytać jeszcze Was co o tym myślicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 24.08.2020 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Dolałem w piątek ok 3-4 l glikolu. Ciśnie nie wskoczyło do 1,8. Od piątku pompą zaczęła pokazywać błąd 52 - niskie ciśnienie oprogram. (...) Teraz jak ignoruję ten błąd i wymuszam pracę pompy, to widać że próbuje przez jakieś 5 min działać, a potem się wyłącza i pokazuje błąd 52. Kiedyś instalator pokazywał mi żeby sprawdzić temperaturę ( to jest chyba temp. DZ) i przez ten błąd temperatura spada do - 15 i dlatego się wyłącza. Dzwoniłem już do instalatorów pompy i mają później zadzwonić i coś pomóc, ale chciałbym zapytać jeszcze Was co o tym myślicie. Temperatura na wyjściu parownika spada nie przez błąd, tylko przez zanik lub znaczny spadek przepływu w DZ. Prawdopodobnie masz zapowietrzone DZ, zatem nie załączaj sprężarki dopóki instalator nie ogarnie tego co zbudował. Przy okazji warto sprawdzić ciśnienie wstępne w naczyniu przeponowym i filtr w DZ. Przy prawidłowym przepływie powinieneś mieć niską deltę i wysokie temperatury DZ. Na chwilę obecną wszystkie sekcje masz otwarte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 24.08.2020 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Temperatura na wyjściu parownika spada nie przez błąd, tylko przez zanik lub znaczny spadek przepływu w DZ. Prawdopodobnie masz zapowietrzone DZ, zatem nie załączaj sprężarki dopóki instalator nie ogarnie tego co zbudował. Przy okazji warto sprawdzić ciśnienie wstępne w naczyniu przeponowym i filtr w DZ. Przy prawidłowym przepływie powinieneś mieć niską deltę i wysokie temperatury DZ. Na chwilę obecną wszystkie sekcje masz otwarte? W tej chwili mam wszystkie sekcje otwarte. Też tak myślę, że przy napełnianiu mogło się zapowietrzyć. Mogło być tak, że przy napełnianiu pompą ręczną na początku pompowałem glikol, a później powietrze, jak glikol w pompie skończył się. Swoją drogą powinien być jakiś zawór odpowietrzający, może jest, ale nie wiem gdzie. Czy taki zawór powinien być w standardzie? Czyli na razie nie odpalić pompy bo może się uszkodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 26.08.2020 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 Pompa ciepła już działa. Poinstruowali mnie jak włączyć samą pompę dz i to pomogło. Widocznie się odpowietrzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 26.08.2020 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 Odpowietrzenie to podstawa, dziwię się, że nie instruowali cię o tym od samego początku (jak włączyć samą pompę DZ), bo DZ dosyć dpotrafi się odpowietrzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 28.08.2020 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Jak pompa DZ pracuje to i wszystkie zawory są otwarte to można:1. delikatnie zamykając jeden zawór posłuchać czy będzie słyszalny szum przepływającej cieczy2. kupić pirometr za ok 50-100zł i sprawdzać temperaturę każdej rury na powrocie czy ma podobne wskazanie albo obserwować równe roszenie rur. Ja dla testów w takiej dziwnej instalacji -próbowałbym zamykać po jednej sekcji (dwoma zaworami na zasilaniu i powrocie), a dwie zostawić pracujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts