Yarecky 30.03.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 chcę zrobic 5 nitek d32, rury od rozdzielacza do pc planuję d50, widziałem fajne rozdzielacze na stronie aspolu z zaworami i rotametrami ale kosztuje ponad 2 tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blacky 30.03.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Przymierzam się do samodzielnego wykonania DZ poziomego i byłbym wdzięczny za poradę gdzie wstawić rozdzielacz - pod ławą fund. i w fundamentach pod budynkiem rozłożyłem 2 ciągi rury kan. fi160 z bardzo łagodnymi łukami. Rury te kończą się w docelowej kotłowni. Planuję 3 nitki PE fi40 ew. 4 nitki fi32. Trochę się boję czy przez fi160 przejdą takie ilości ale najchętniej rozdzielacz wykonałbym w kotłowni właśnie... Załączam mapkę z planem działki i domem oraz przepustem 2xfi160 (na czerwono). Rozłożenia kolektora jeszcze mi się nie udało wrysować zresztą ciągle zastanawiam się czy zrobić spiralny czy meandryczny - spiralny łatwiej zaplanować ale ponoć meandryczny byłby lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 30.03.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 A może by zrobić rozdzielacz z rur do wody pcv klejonych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 30.03.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Dlatego pytałem, ile ma być nitek. Była już o tym dyskusja chyba nawet w tym wątku, z której wynika, że rozdzielacz na zewnątrz domu jest na pewno bardziej kłopotliwy i droższy o studzienkę. Ja bym to wprowadził bezpośrednio do domu przez przepust w ścianie fundamentowej/podłodze i w środku dopiero zrobił rozdzielacz. Wyobraź sobie dłubanie przy zaworach w środku zimy, jak coś się rozszczelni albo przestanie lecieć, a tak masz wszystko w domu, możesz dać rotametry, badać czujnikiem temperaturę każdej z nitek, itp. Co innego, jak pętle zaczynają się w znacznej odległości od "kotłowni" - wtedy raczej rozdzielacz i jedną (dwoma) grubszymi rurami wprowadzić DZ do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 30.03.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Rozdzielacz chcę umieścic w izolowanej szafce na ścianie budynku, na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 30.03.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Może być i tak, byle nie przeszkadzało i nie psuło elewacji domu. Co do samej "konstrukcji" rozdzielacza, to można go skręcić z typowych kształtek - muf, kolan, trójników i zaworów. Ja zrobiłem takie rozdzielacze do instalacji chłodniczej (przemysłowej) w firmie z kształtek dn50, do tego zawory kulowe 2-calowe na wyjściach. Wyszło mniej jak połowę taniej od gotowych rozdzielaczy, a na pewno nie gorzej. Można oczywiście dołożyć rotametry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 30.03.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 A jakie rotametry mogłbyś polecić? Intersowało by mnie właśnie wykonanie rozdzielacza z rotametrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 30.03.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 A jakie rotametry mogłbyś polecić? Intersowało by mnie właśnie wykonanie rozdzielacza z rotametrami. Niestety nie pomogę, nie montowałem rotametrów, kto inny niech doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.03.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 widziałem fajne rozdzielacze Zrób to sam (niech ci zrobi hydraulik) z PP zgrzewanego lub z miedzi lub w ostateczności ze złączek skręcanych. Jak daleko masz od rozdzielacza do pc i jakiej mocy ma być pc ? Może wystarczy PE40, a nie PE50 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blacky 30.03.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 A czy ktoś z Was ma doświadczenie z przeciskaniem rurek PE 32/40 przez kanalizacyjną fi160 ? Zastanawia mnie ile PE w praktyce da radę przeprowadzić przez jedną 160. Jak pisałem łuki mam dość łagodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.03.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 gdzie wstawić rozdzielacz...najchętniej rozdzielacz wykonałbym w kotłowni właśnie...zastanawiam się czy zrobić spiralny czy meandryczny Jeśli jeszcze możesz, to nie ciągnij rur kolektora pod ławą fundamentową, lecz dwoma przepustami w fundamencie powyżej ławy. 3 nitki pe40 czy 4x pe32 to nie dużo, zrób rozdzielacz w kotłowni. 3 rury pe40 nawet w lekkiej izolacji bez problemów przejdą przez rurę 160. Parę metrów tego masz, więc to co będzie pod domem zaizoluj i weź po uwagę, że to będą martwe metry, więc rury kolektora o mniej więcej tyle trzeba będzie wydłużyć. Trudno mi powiedzieć, czy meandrowy jest lepszy, spiralny działa i na moje oko chyba łatwiej go założyć. Spytaj jakiegoś koparkowca (najlepiej kilku) ile weźmie za wykonanie np. 600m rowu o szerokości 30cm, a ile za 100m o szerokości 2m - głębokość ta sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blacky 30.03.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Przepust pod ławą wykonany i zasypany już dawno, na jesieni. Dobrze że przynajmniej w tym przepuście lekki spadek poza budynek zachowałem. Piwnicy nie mam więc ten przepust znajduje się obecnie jakieś 1,2m pod terenem, docelowo pewnie koło 1,6m wyjdzie. Jak się po czasie zastanawiam to chyba będzie ciężej zachować spadek kolektora (trzeba będzie głębiej kopać)...A odnośnie strefy pod domem to byłem przekonany że to raczej dobrze "zyskowna" strefa a nie martwa i o dodatkowej izolacji nawet dotychczas nie myślałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.03.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Pod domem rury będą w rurze, a więc ewentualne zyski będą mniejsze. Nie powinieneś zamrażać ziemi pod domem, bo bedzie ją mogło wysadzać. O ile i czy, to trudno mi powiedzieć, ale wydaje mi się, że lepiej nie ryzykować. Koniecznie dobrze zaizoluj rury pod ławą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 31.03.2011 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Jak nie chcesz mieć popękanych narożników domu to lepiej zaizoluj te rury. Jest faktycznie ryzyko, że ziemia będzie pracować, bo wymrożenia gruntu przy kolektorze poziomym pewnie nie unikniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 31.03.2011 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Spytaj jakiegoś koparkowca (najlepiej kilku) ile weźmie za wykonanie np. 600m rowu o szerokości 30cm, a ile za 100m o szerokości 2m - głębokość ta sama. Przy meandrowym ułożeniu łatwiej i bezpieczniej jest kopać rów o szerokości 100-120cm i układać w nim od razu dwie nitki. W takim wypadku potrzeba ~300m wykopu o tej szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 31.03.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Przy meandrowym ułożeniu łatwiej i bezpieczniej jest kopać rów o szerokości 100-120cm W 120cm powinna się też zmieścić spirala PE32, PE40 ze względu na promień gięcia wymaga koło 2 metrów szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 15.04.2011 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 A co myślicie o rozdzielaczach do dz wykonanych ze stali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 16.04.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 A co myślicie o rozdzielaczach do dz wykonanych ze stali? Jeśli z nierdzewki, miedzi, mosiądzu, to czemu nie - każdy materiał jest dobry - byle się nie rozsypał po kilku latach. Jeśli z rdzewiejącego żelaza, to nie jestem pewien, bo glikol (a w zasadzie produkty rozpadu) może być nieco agresywny i może przyspieszać korozję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 18.04.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Jeśli z nierdzewki, miedzi, mosiądzu, to czemu nie - każdy materiał jest dobry - byle się nie rozsypał po kilku latach. Jeśli z rdzewiejącego żelaza, to nie jestem pewien, bo glikol (a w zasadzie produkty rozpadu) może być nieco agresywny i może przyspieszać korozję. W firmie zrobiłem z ocynku dwa spore rozdzielacze pracujące pod glikolem - skręciliśmy je z trójników 2-calowych i zwykłych zaworów kulowych. Jest to podłączone do nitek fi40 z PE. Niby nie powinno się tak robić ze względu na korozyjność glikolu, ale jestem przekonany, że pociągnie całe lata i nic się nie stanie. Glikol "samochodowy" ma inhibitory, nic się nie powinno dziać. Zaleta - łatwo i tanio zrobić, praktycznie bez żadnych dodatkowych narzędzi i materiałów poza żabką, konopiami, pastą i pilnikiem do metalu, ewentualnie łatwo uszczelnić, czy naprawić takie coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazjan 19.04.2011 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Witam, Od jakiegoś czasu czytam o PCi, kiedyś dostarczałem urządzenia do Geotermi Podhaleńskiej i od tego czasu interesuję sie geotermią niskotemperaturową. Przystępuje do prac ziemnych w maju, chciałem wykonać kolektor poziomy glikolowy z rury PE 40; mam do dyspozycji od strony południowej około 600 m kw. powierzchni, południowy stok nachylenie 10 -12 stopni wilgotna glina lekko ilasta, ktora w lecie mocno wysycha. Myślałem o 3 pętlach meandrycznych po 100 mb każda, czy nie będzei za mało? Chciałem położyc na gębokości 1,5 m i poźniej jeszcze przysypać zienią z wykopu i wyrównania zbocz około 0,5 m. Nad kolektorem poziomym w cześci planyję przydomową oczyszczalnię ścieków. Czy nie bedzie mi zamarzać rozsącznik oczyszczalni? Pozdrawiam Kazjan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts