Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja wodna - poradniki, tutoriale, videoprezentacje?

__dany__

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mam do podłączenia ciepłą i zimną wodę. Instalacja w piwnicy jest gotowa - tylko wpiąć się z rurami.

Obecna (dość stara) instalacja jest oczywiście w rurkach metalowych. Chciałbym się podłączyć rurami plastikowymi.

Wymyśliłem, że do rur plastikowych nie będę potrzebował żadnych złączek - podobno da się je lekko przygiąć - trasa liczy 2 x po 10 metrów.

Czy ktoś mógłby wytłumaczyć laikowi, co ma kupić, by taką instalację wykonać? Poradziłem już sobie z kanalizacją - została woda.

Słyszałem o rurach PEX/AL/PEX, PE/AL/PE - ale dokładniej nie wiem o co chodzi. Ostatnio w sklepie pokazano mi te rury - skręcone dość mocno - nie wiem jakby można było się za to zabrać - czym je rozprostować (wyglądały na dość sztywne - w zwoju). Rozumiem, że musiałbym mieć dwa rodzaje - 20mm i 16mm lub 16mm i 12mm.

Ale jak je połączyć? Jedni piszą o sklejaniu, inni złączkach zaciskowych. Taka rurka w sklepie kosztuje jakieś 1,50 zł / metr. To nic w porównaniu z rurami metalowymi (cenowo).

Czy ktoś doradzi? Poradzi? Podrzuci jakiś poradnik? Poradziłem już sobie z elektryką, wentylacją, kanalizacją - to i z instalacją wodną (wydaję mi się ;), że) dam radę.

A więc o jakie rurki pytać, o jakie złączki i mniej więcej jak to skręcać, sklejać (chociaż nie wiem czy sklejać ..)

Pozdrawiam,

nie możesz mi zabrać pracy bo największa wiedza nie zastąpi praktyki, więc o to się nie boję, ja uczyłem się wiele lat temu i obecnie korzystam tylko z fachowych czasopism i materiałów, nikt tam nie pisze o podstawach tego zawodu, szukaj może na jakiś forach dla nauczycieli ktoś będzie wiedział gdzie takie materiały znaleźć

nie możesz mi zabrać pracy bo największa wiedza nie zastąpi praktyki, więc o to się nie boję, ja uczyłem się wiele lat temu i obecnie korzystam tylko z fachowych czasopism i materiałów, nikt tam nie pisze o podstawach tego zawodu, szukaj może na jakiś forach dla nauczycieli ktoś będzie wiedział gdzie takie materiały znaleźć

Tobie już dziękuję.

Na stronie Kisana jest do pobrania poradnik. Narzędzia: obcinak (piłą nie radzę), rozwiertak - orginalny jest drogi i niedostępny. Sprawdza się rozwiertak do drewna... tylko nie wiem już jakiej średnicy.... chodzi o to że nawet zwykłym nożem musisz rozszerzyć koniec rury w miejscu złączki. Instrukcje znajdziesz na stronach Kisana. Unikaj rur z marketów, stosuj tylko znanych fim Kisan, Wavin.

Dziękuję poprzednikowi - teraz wiem czego szukać.

Podrzucam co znalazłem samemu:

http://www.nibco.com.pl/site/?pl=porady/dla_wykonawcow/montaz_pex

http://www.mpj.pl/System_pex_al_pex,pl,site,620,0,607.html

- a takich fachowców jak KajmanXXL zaproszę do "odebrania" pracy ;)

Pozdrawiam,

---

Dzięki Plamiak - o to mi chodziło !

Edytowane przez __dany__

Dasz radę, na tych stronach Nibco masz wszystko co potrzeba. Tylko uważaj przy łączeniu "pexa" z rurą stalową - złączka na rurze pexa musi wejść w kształtkę na wcisk. Uszczelnienie odbywa się przy pomocy gumowego Oringu, a nie uszczelnienia gwintu.

Ja też wszystkiego nauczyłem się z internetu....