Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek dwustronny - salon/taras

JLWW

Recommended Posts

Witam,

W maju rozpoczynam budowę wg projektu TK23 (http://www.tooba.pl/projekt-domu-TK-23/a,s_pd,idp,8145.html)

Decyzja o kominku zapadła, chcemy go mieć, pojawiło się natomiast pytanie czy zdecydować się na kominek dwustronny. Z jednej strony kominka byłby salon z drugiej taras. Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem w podobnym domu?

Przyszło mi do głowy że w przypadku ostrej zimy można byłoby pomniejszyć trochę rachunek za gaz paląc drewnem, ale ładując do kominka od strony tarasu przez co w salonie byłoby nadal czyściutko :),dodatkowo wieczorami można będzie siedzieć na tarasie przy kominku :D. Tak się zastanawiam czy poza ciekawym efektem nie będzie to przerost formy nad treścią o ile byłoby to możliwe w naszym projekcie.

Co o tym sądzicie?http://img208.imageshack.us/img208/3941/kominek2stronny.png

Witam,

W maju rozpoczynam budowę wg projektu TK23 (http://www.tooba.pl/projekt-domu-TK-23/a,s_pd,idp,8145.html)

Decyzja o kominku zapadła, chcemy go mieć, pojawiło się natomiast pytanie czy zdecydować się na kominek dwustronny. Z jednej strony kominka byłby salon z drugiej taras. Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem w podobnym domu?

Przyszło mi do głowy że w przypadku ostrej zimy można byłoby pomniejszyć trochę rachunek za gaz paląc drewnem, ale ładując do kominka od strony tarasu przez co w salonie byłoby nadal czyściutko :),dodatkowo wieczorami można będzie siedzieć na tarasie przy kominku :D. Tak się zastanawiam czy poza ciekawym efektem nie będzie to przerost formy nad treścią o ile byłoby to możliwe w naszym projekcie.

Co o tym sądzicie?http://img208.imageshack.us/img208/3941/kominek2stronny.png

Fajny pomysł (:( ),

jest i mankament - nie paląc w kominku ,co będziesz doń wkładał ,by zlikwidować mostek termiczny ?

Chyba ,że to budujesz w Egipcie .

Edytowane przez eniu

Witam.

Pomysł "od czapy" :)

Z wielu względów. Oprócz tego co pisał Eniu pomyśl jak zachowa się szyba gdy na dworze będzie in minus a w palenisku zrobi się kilkaset stopni w kilka minut. Jak zachowają się stalowe części paleniska a związku z wilgotnością powietrza (czasami kilkukrotnie większa niż w domu), oraz jak zachowają się okoliczni złodzieje jak do pokonania będą mieli dwie podnoszone szyby ...

Natomiast gdyby zamiast tarasu był zabudowany ogród zimowy, w którym utrzymuje się nawet zimą temp. ca 10-15 stopni C ... no to co innego. Bajer byłby nieziemski ... :)

Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedzi, na początek zaznaczę że pomysł z kominkiem dwustronnym salon/taras to nie jest mój patent, trafiłem na takie rozwiązanie przeglądając inne projekty i zacząłem zastanawiać się czy byłaby możliwość zrobienie tego u mnie i jakie byłyby tego plusy i minusy.

Np. w projekcie http://gotowe-projekty-domow.dom.pl/mr_m79b_przed_kominkiem_-_wariant_ii_%28_etap_i%29.htm jest takie rozwiązanie w "Standardzie" i nie wydaję mi się żeby ten projekt był skierowany do ludzi budujących w Egipcie ;)

Co do innych minusów to zgodzę się pierwsze co przyszło mi do głowy to złodzieje, wydaje mi że byłby to najsłabszy punkt - pytanie jak to zabezpieczyć, drugie to mostek termiczny zgadzam się również.

Na razie głośno myślę, pomysł przyznam że bardzo mi się podoba, napisałem powyższego posta właśnie po to aby poznać Wasze zdanie, przyznam że na tych krytycznych najbardziej mi zależy, może gra nie warta świeczki, cały czas się zastanawiam co zrobić żeby dom był jak najcieplejszy a tutaj nagle taka "dziura" w ścianie!! :)

Dzięki za odpowiedzi, na początek zaznaczę że pomysł z kominkiem dwustronnym salon/taras to nie jest mój patent, trafiłem na takie rozwiązanie przeglądając inne projekty i zacząłem zastanawiać się czy byłaby możliwość zrobienie tego u mnie i jakie byłyby tego plusy i minusy.

Np. w projekcie http://gotowe-projekty-domow.dom.pl/mr_m79b_przed_kominkiem_-_wariant_ii_%28_etap_i%29.htm jest takie rozwiązanie w "Standardzie" i nie wydaję mi się żeby ten projekt był skierowany do ludzi budujących w Egipcie ;)

Co do innych minusów to zgodzę się pierwsze co przyszło mi do głowy to złodzieje, wydaje mi że byłby to najsłabszy punkt - pytanie jak to zabezpieczyć, drugie to mostek termiczny zgadzam się również.

Na razie głośno myślę, pomysł przyznam że bardzo mi się podoba, napisałem powyższego posta właśnie po to aby poznać Wasze zdanie, przyznam że na tych krytycznych najbardziej mi zależy, może gra nie warta świeczki, cały czas się zastanawiam co zrobić żeby dom był jak najcieplejszy a tutaj nagle taka "dziura" w ścianie!! :)

Zapomnij o takim rozwiązaniu. Argumenty przeciw masz powyżej.

A na projekcie widać dwa paleniska: kominek w domu i otwarte palenisko na zewnątrz. Nie może to być kominek z dwiema szybkami.

• 1 month później...

Pracuję w firmie kominkowej, niedawno także budowałem własny domek, jak coś to służę do niczego niezobowiazującą poradą na temat wkładów kominkowych, odkurzaczy czy saun.

Nie chcę robić reklamy bo to nieładnie, ale jak coś to doradzę.

to moja prywatna poczta [email protected]

Pracuję w firmie kominkowej, niedawno także budowałem własny domek, jak coś to służę do niczego niezobowiazującą poradą na temat wkładów kominkowych, odkurzaczy czy saun.

Nie chcę robić reklamy bo to nieładnie, ale jak coś to doradzę.

to moja prywatna poczta [email protected]

A jakby trzeba zrobić kominek , to za żadne skarby świata nie zrobię....:lol2::lol2::lol2:

• 2 weeks później...
Witam mam coś takiego w domku letniskowym, oczywiscie z oddzielnymi komorami spalania ale wspólnym kominem.Dla mnie rewelacja, w chłodne wieczory można długo posiedzieć na tarasie, palić można jednocześnie w obu.Nie kupuję węgla drzewnego, bo po spaleniu kilku szczapek olchowych wkładam kratkę i griluję.Pomysł z jednym paleniskiem ładowanym z tarasu zimą wydaje mi się mało atrakcyjny