kris1953 23.01.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 (edytowane) Witam, pierwszy raz piszę na tym forum. Bardzo potrzebuję porady kogoś znającego się na instalacjach C.O. Mam zamiar w tym roku zakupić piec C.O. na Eko-groszek. Wstępnie wybrałem kocioł KLIMOSZ Ling Duo 15kW, ale mam teraz wątpliwości, czy na 86 m2 powierzchni ogrzewanej ten kocioł na będzie miał za dużej mocy (kubatura 242m3 - dom z lat 60-tych, mury o grub. 50cm + styropian 5cm, okna plastikowe). Niestety ta firma mniejszych nie produkuje. W ogóle trudno jest znaleźć w Internecie kotły o mocy mniejszej niż 15 kW, a jeżeli już są to niestety nie spełniają moich oczekiwań lub są za wysokie. Muszę tu nadmienić, że posiadam bardzo małą (7,5m2) i wąską kotłownię o wysokości 160 cm i tylko niektóre piece górnokanałowe (a taki chciałbym nabyć) w niej się mieszczą. Znalazłem dosyć ciekawy piec SKAM_P Premium firmy SEKOM-Łucki o mocy 12 kW z rusztem wodnym, ale przy jego 145 cm wysokości i wyjściu króćca ciepłej wody do góry (co daje razem 155 cm) nie będzie go można chyba podłączyć w mojej kotłowni przy jej 160 cm wysokości. Proszę o poradę doświadczonych forumowiczów, jaką właściwie moc kotła C.O. powinienem zainstalować, aby ogrzać mój domek oraz przygotować c.w.u. oraz jaki kocioł polecacie.Z góry dziękuję za odpowiedź. Serdecznie pozdrawiam Edytowane 24 Stycznia 2011 przez kris1953 Brak odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1953 24.01.2011 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Czy naprawdę nikt nie może mi pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.01.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Jeżeli chodzi o ten Skam-P Premium12kW, to można inaczej rozwiązać zasilanie.Kocioł można zamknąć w wysokości 140cm, a zasilanie dać na bocznej ścianie kotła. Zostanie miejsce na podłączenie Głębokość z typowym czopuchem 85cm (część chowa się w komin)Szerokość z podajnikiem 125cm Napisz na priva, podam maila na którego poproszę o szkic kotłowni z wymiarami ścian i umiejscowieniem komina - odrysujemy co można zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts