marcin101010 23.01.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Witam. Mieszkam w budownictwie z 1994r. i przyszedł czas na wymianę drzwi. Po długiej lekturze internetu wiem iż dopasowanie nowych drzwi do starszych metalowych futryn, często krzywych może być kłopotliwe. Rozważam trzy opcje 1. Futryna regulowana -Porta - drzwi mniejsze o 10 cm 2. Nakąłdka OKZ lub inne ale mam zbyt grube ściany 3. Wycięcie futryn i zamontowanie nowych Ad.1 Jest najtańszą wersją i najszybszą lecz zmiana światła drzwi z 82cm na 72cm ( futryna i drzwi(Porta) z montażem około 750zł) Ad. 2 Nowacyjne rozwiązanie polegające na przesunieciu drzwi do wewnętrz pomieszczenia umożliwi użycie tego samego rozmiaru drzwi ale moje ściany mają 18 cm a futryna jest osadzona tylko na jednej krawedzi wnęki(zdjęcie ). Nie znalazłem nakładek do tak szerokich ścian Ad.3 Wycięcie futryn i montaż nowych jest najwłaściwszym rozwiązaniem ale obawiam iz konieczne będzie kucie wnęki w celu uzyskania wymiaru poczatkowego. teraz wynosi on 83 cm(zdjęcie Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 23.01.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 (edytowane) Drzwi wewnętrzne czy zewnętrzne (czyt wejściowe)? Jeśli wewnętrzne to PORTA ma dodatkowe panele poszerzające o szerokościach 60 i 160mm. Więc ościeżnica może mieć nawet 260mm. (100mm ościeżnicy i 160mm poszerzenia). A metalowe robią chyba do 300mm (ja mam 200mm w drzwiach wejściowych) Najsensowniejszym rozwiązaniem byłoby wykucie starych futryn i osadzenie nowych, lecz wtedy bez malowania czy tapetowania się nie obędzie. Można zmienić tylko drzwi (jeśli tylko stan starej futryny na to pozwala) a ościeże obudować np panelami. Edytowane 23 Stycznia 2011 przez chrisowaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin101010 24.01.2011 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Oczywiście chodzi o drzwi wewnętrzne Czy ktoś posiada drzwi 70-tki w mieszkaniu.??Jak z codziennym uzytkowaniem nie są za małe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.01.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Przy założeniu nowej futryny na starą metalową, jest wielka szansa, że z boku będzie widać nadal kawałki metalu. Proste ościeżnice przykrywają ok 85cm, a stare futryny mają po ok 88-89cm. Tu może pomóc ościeżnica z drzwi Verte (tańsza marka Porty) - jest o dwa cm szersza na każdym boku. Można też pokusić się o ościeżnicę nakładkową (coś w rodzaju Twojej opcji nr2) ale wdzialem to tylko w katalogu Classena i Sapelli (Czechy). Osobiście.. Pozostawiłbym futryny stare, wyczyścił, pomalował półmatową farbą i żył z tym dalej (nie lubię remontów). Lub przy okazji gruntownego remontu zrobił normalne otwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 24.01.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 .................. Pozostawiłbym futryny stare, wyczyścił, pomalował półmatową farbą i żył z tym dalej (nie lubię remontów). Lub przy okazji gruntownego remontu zrobił normalne otwory.Popieram tą opcję co finlandia - oczyścić ościeżnice, zmatowić powierzchnię i pomalować - farba dobrana kolorystycznie z mieszalnika. Zamontować same skrzydła. Podobne rozwiązanie widziałem ostatnio i całkiem nieźle to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Antczak 27.02.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Kolega Finlandia ma dużo racji, ja bym wybrał opcje numer 3 i 1 wymiana na nowe i tak w końcu trzeba będzie to zrobić, i najlepiej założyć nową futrynę obejmującą ścianę, zasłoni powstałe ubytki, zwłaszcza że starą metalową futrynę można wyciąć, a nie wyrywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TopDomSlupsk 16.11.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 (edytowane) Edytowane 16 Listopada 2013 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.11.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 TXDX Zapomnieliście chyba przeczytać regulamin.. tzn podpowiem : używanie nicków tożsamych z nazwą firmy jest z nim niezgodne.. ps. A co do rozwiązania futryn nakładkowych - sprawdzone? To chętnie zobaczę dwa-trzy zdjęcia z przykładowych realizacji... Większość firm wprowadza to coś i dość szybko z nich wychodzi. Bo może to sprawdzenie nie daje jednak tak dobrych efektów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts