agatah 23.01.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Lada dzień drogą kupna stanę się szczęśliwą (mam nadzieję) posiadaczką mieszkania w nowo powstającym budynku. Roboty budowlane są na etapie zalewanie stropów na garażem, a ja już zastanawiam się nad ogrzewaniem. Mieszkanie będzie usytuowane na parterze, nad indywidualnymi garażami. Stąd moje zainteresowanie podłogówką. Od czego zacząć? Od projektu? Na jakim etapie budowy powinnam poinformować developera o tym, że podłogówkę będę chciała zamontować? Przed wylewkami czy po? Nie chcę obudzić się z ręką w nocniku, stąd moje rozważania. Zależy mi na podłogówce głównie z kuchni (ok. 8 m2) i może w łazience (ok. 7 m2). Jak podłączyć ogrzewanie podłogowe do C.O. (ogrzewanie z sieci miejskiej)? Czy to w ogóle ma sens? Czy może jednak podłogówka z całym mieszkaniu, co jest najdroższe w całej instalacji? Bo jeśli sam system rurek jest kosztem niewielkim w całości to może faktycznie warto pociągnąć do wszystkich pomieszczeń? pozdr agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1027 29.01.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Napewno przed wylewkami bo rurki są własnie w wylewkach, co do reszty nie jestem fachowcem w instalacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 30.01.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Lada dzień drogą kupna stanę się szczęśliwą (mam nadzieję) posiadaczką mieszkania w nowo powstającym budynku. Zanim kupisz dom wez ze soba znajomego który niedawno bdował dom i zna sie na rzeczy lub porządnego fachowca(moze dobrego inspektora nadzoru) Deweloperzy buduja w wiekszości jak najtańszym kosztem"Panie gdybym budował tak jak Pan chcesz nie zarobił bym nigdy" Roboty budowlane są na etapie zalewanie stropów na garażem, a ja już zastanawiam się nad ogrzewaniem. Mieszkanie będzie usytuowane na parterze, nad indywidualnymi garażami. Stąd moje zainteresowanie podłogówką. Od czego zacząć? Od projektu? Dobrze zaprojektowana instalacja c.o. podłogowa,c.w.u to podstawa.Czasem jest drozej na starcie(materiały robocizna) jednak po 2-3 latach nie musimy dokonywac poprawek Na jakim etapie budowy powinnam poinformować developera o tym, że podłogówkę będę chciała zamontować? Przed wylewkami czy po? Nie chcę obudzić się z ręką w nocniku, stąd moje rozważania. Oczywiscie żę przed,po juz będzie za puzno. Podłogówka ma miec styropian min 3 cm jesli pomieszczenie pnizej jest ogrzewanane w tęp 20 st 5 cm jesli pomieszczenie ponizej jest ogrzewane do 15 st 10 jesli jest nie ogrzewane Zależy mi na podłogówce głównie z kuchni (ok. 8 m2) i może w łazience (ok. 7 m2). Jak podłączyć ogrzewanie podłogowe do C.O. Pprzez zawó zmięszajacy tęperature zasilania podłogówki,obowiazkowo 2 pompki 1 co 1 podłogowe (ogrzewanie z sieci miejskiej)? Czy to w ogóle ma sens? Zapoznaj sie z cenami Czy może jednak podłogówka z całym mieszkaniu, co jest najdroższe w całej instalacji? Bo jeśli sam system rurek jest kosztem niewielkim w całości to może faktycznie warto pociągnąć do wszystkich pomieszczeń? Tak i nie. Podłogówki nie powinno sie robic tam gdzie sa sypialnie. Mozna w salonie , łazienkce ,kuchni, korytarze-hole , wiatrołap, pralnia(nie koniecznie),garderoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 30.01.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Jezu, co ty mówisz o sypialniach..... Skąd takie tezy? Od wszystkowiedzących producentów grzejników z tego forum? Podłogówka wszędzie! Swoją drogą, jak to upraszcza instalację - może spróbuj zrezygnować z grzejników u siebie - ten twój schemat byłby prostszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 30.01.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Jezu, co ty mówisz o sypialniach..... Skąd takie tezy? Od wszystkowiedzących producentów grzejników z tego forum? Podłogówka wszędzie! Swoją drogą, jak to upraszcza instalację - może spróbuj zrezygnować z grzejników u siebie - ten twój schemat byłby prostszy. nie jestem sprzedawcą grzejników, podłogówka ma swoje zalety i wady jak wszystko, nikt nie sprawdził i nie udowodnił jaki ma wpływ krążąca woda w podłogówce na człowieka, ale ja nie zainstalował bym jej w swojej sypialni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 30.01.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 W XXI wieku zastanawiać się nad wpływem wody na człowieka....Promieniowanie elektromagnetyczne telefonów, mikrofalówek i nadajników TV jest udowodnione i mierzalne, ale woda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 30.01.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 sypianie na ciekach wodnych jest bardzo niezdrowe o tym wiemy, ja zastanawiam się jak do tego ma się podłogówka??? jest to dosyć nowa technologia ogrzewnictwa czy aby taka supre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 30.01.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Nawet fachowcy od "cieków wodnych" nie widzą związku z wodą w instalacji, a ciekami wodnymi. Z drugiej strony niektórzy utrzymują że widzą/słyszą jakieś nie wyjaśnione zjawiska - może to jest dar, a może przekleństwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 30.01.2011 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 (edytowane) Dzięki, że zajrzeliście. Dokształciłam się w temacie w ostatnich dniach. Na pewno nie zrobię podłogówki w sypialniach. Pozostaje kuchnia i łazienka. Dowiedziałam się od dewelopera, że podłogówkę podłączają do CO, więc problem mam z głowy. Muszę zrobić "projekt", z którego będzie wynikało ile i czego potrzebuję. Prawdopodobnie zajmie się tym firma, która robi ogrzewanie w całym budynku. Edytowane 31 Stycznia 2011 przez agatah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 30.01.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Pytasz sie co ja mówie oto fakty-panele ograniczaja promieniowanie ciepła w porównianiu do płytek 2-3 st-podniesienie kosztów instalacji (precyzyjne sterowanie na kazda petle)-duza bezwładnośc układu(po zmianie nastawu na mniejszy lub wiekszy musi ułynac znacznie wiecej czasu niz w przypadku sciennego)-ograniczona wymiana powietrz(podłogówka promieniuje całaoscia do góry,grzejniki zas z jednego punktu) -w przypadku braku brak ogrzewania(zakup agragatu(odpada w budownictwie wielorodzinnym) lub zabezpieczenia przeciwzanikowi pradu(około 1000pln) - jesli podłogówka w sypialni to łózko na nogach-jesli podłogówka to nie dywan zaleta-wchozac do sypialni nie zakładasz kapci-to nie prawda ze podłogóla powoduje alergi,kurz z grzejników tz sie unosi-brak rozienia okien(czasem parapet zastawia cały grzejnik co wpływa negaywnie na rozkłąd temperatur)-mitem jest "podłogówka to nie drewno"-jesli piec elektryczny to mozna grzac w taniej taryfie a bezwładnośc opuznia wychładzanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 30.01.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Wiesz na czym polega różnica między nami? Ja mam, a Ty tylko słyszałeś. Poza tym zarówno Ty, jak i ja dokonujemy wyboru - dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 31.01.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Wiesz na czym polega różnica między nami? Ja mam, a Ty tylko słyszałeś. Poza tym zarówno Ty, jak i ja dokonujemy wyboru - dla siebie. A to sie mylisz,ja tez mam,ale nie w sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts