QBELEK 11.02.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Szerokie gzymsy chronią nieźle powierzchnię komina Panie Batura proszę w/w rozwinąć. Mnie te gzymsy kojarzą się z Rzymem Cezara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 13.02.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Też miałem podobne skojarzenie. Dla mnie najważniejsza jest część na styku z pokryciem dachowym, płyta betonowa na kominie- no cóż, ja jej nie mam- pokrywa jest z włókna szklanego (komin systemowy Plewa). Z wykonaniem "upiększenia" komina nie miałbym problemu- szablon ze styropianu w formie i po sprawie. Faktem jest, że na pewno wygląda taka czapa inaczej, niż zwykły betonowy "placek", ale moim zdaniem nie do każdego domu będzie pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.02.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Panie Batura proszę w/w rozwinąć. Mnie te gzymsy kojarzą się z Rzymem Cezara. Komin można otynkować tak jak na zdjęciu Sterczącą rurą się nie przejmujcie (eksperymenty z ciągiem) Odpowiadając na Twoje pytanie - im szersza czapka, tym mniej wody cieknie po kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 14.02.2011 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Komin można otynkować tak jak na zdjęciu Sterczącą rurą się nie przejmujcie (eksperymenty z ciągiem) Odpowiadając na Twoje pytanie - im szersza czapka, tym mniej wody cieknie po kominie. Panie Piotrze, mnie się wydaje dość nieproporcjonalna ta czapa do tego komina. Deszcz raczej rzadko pada idealnie pionowo, więc zawsze coś po kominie poleci;-) Poza tym, skoro eksperymentuje Pan lub inwestor z ciągiem, to znaczy, że jest on za mały, czyli komin za niski. Na zdjęciu wydaje się jakby był równo z kalenicą - chyba powinien być nieco wyższy. Jest taki wymóg prawa budowlanego, ale szczegółów nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 14.02.2011 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Wykończenie komina jest super- czy tu łupek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.02.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Tak, komin wykończony jest czarnym łupkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.02.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Panie Batura proszę w/w rozwinąć. Mnie te gzymsy kojarzą się z Rzymem Cezara. W tym przypadku zawsze jest mniej zaciekania po elewacji. W kominie bez gzymsów cieknie po 4 ścianach, w tym po 1 , góra 2. Foto: taka czapa jest też doskonałą osłona przed wodą i dymem dostającymi się do kanałów wentylacyjnych. Skojarzenia z Rzymem bardzo mi się podobają. Zapraszam w takim razie do mojego kominkowego "cesarstwa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.02.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Panie Piotrze, mnie się wydaje dość nieproporcjonalna ta czapa do tego komina. Deszcz raczej rzadko pada idealnie pionowo, więc zawsze coś po kominie poleci;-) Poza tym, skoro eksperymentuje Pan lub inwestor z ciągiem, to znaczy, że jest on za mały, czyli komin za niski. Na zdjęciu wydaje się jakby był równo z kalenicą - chyba powinien być nieco wyższy. Jest taki wymóg prawa budowlanego, ale szczegółów nie pamiętam. Eksperymenty z ciągiem to ja robiłem 2 lata temu. Od tego czasu walczyłem ze zbyt dużym ciągiem. Przez te dwa lata żona nie potrafiła mnie "wpedzić" na dach, a Ty zrobiłeś to w jeden dzień Wielkie dzięki! (od żony również). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.02.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Teraz ładniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.02.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Ten komin to 7 metrów ciągu od króćca na palenisku. Z kalenicą też jest o.ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 16.02.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 - płyta z uskokami wykonana z betonu Co myślicie o takim wykończeniu komina? Mnie się bardzo! samo zwieńczenie komina i czapa podoba. Będę się starał zrobić coś podobnego. Może masz chwilkę na kilka pytań: - Płytę wylewasz w formie? - rozumiem, że płyta od góry ma otwory odpowiednie do ciągów (tzn. dla każdego ciągu osobno) - sama płyta z uskokami jest tylko tynkowana, już bez styro? - czy ten styro to jakiś specjalny (u mnie na styro będzie zwykły tynk) - komin chce mieć biały, czy jest jakaś faraba/tynk w kolorze, który się do tego lepiej nadaje? - czy pod taka czapę trzeba jeszcze dawać standardowego metolowego "grzybka" które są w kominach Schiedla? - Czy masz może jakieś specjalne uwagi na co jeszcze ewentualnie specjalnie zwrócić uwagę, przy takiej robocie? Wiem, że sporo pytań. Z góry dziękuje Ci za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.02.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 3 dolne gzymsy to beton wylany w formie a 2 górne (10 cm wysokości każdy) to styropian +siatka+klej (kilka warstw). W środku otwory oblane są betonem, dla których styropian był szalunkiem. Te informacje dotyczyły komina z łupkiem. Białe kominy są prostszej konstrukcji, ale podobnej. Standardowy tynk mineralny + standardowa farba. Tak szeroka przykrywka ze stali szlachetnej powoduje że jakieś dodatkowe zabezpieczenia nie są konieczne. Co do szczegółów: uśmiechnij się do Enia, bo to on nadzorował budowy (:yes:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 18.02.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Dzięki, bardzo mi pomogłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 21.02.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Ten komin to 7 metrów ciągu od króćca na palenisku. Z kalenicą też jest o.ok. Z dołu inaczej to wyglądało. I czapa dobrze wygląda jak się patrzy z kalenicy. Dobry pomysł z mocowaniem satelitki do czapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biesieq 06.03.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 WitamJestem na etapie wykańczania komina i mam pytanie. Komin jest kominem systemowym zbudowany z pustaków wentylacyjnych z wkladem ceramicznym. I wlasnie kierownik budowy stwierdził że dodatkowo musze komin obmurowac cegłą od stropu do końca komina. Czy tak należy zrobić i prosze jeszcze o inf jak najlepiej wykonać obróbke komina bo chciałbym mieć wyłożony piaskowcem. Prosze o inf czy komin wykończony piaskowcem bedzie równie trwały jak z klinkieru czy lepiej wykończyc klinkierem. Z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.03.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Witam Jestem na etapie wykańczania komina i mam pytanie. Komin jest kominem systemowym zbudowany z pustaków wentylacyjnych z wkladem ceramicznym. I wlasnie kierownik budowy stwierdził że dodatkowo musze komin obmurowac cegłą od stropu do końca komina. Czy tak należy zrobić i prosze jeszcze o inf jak najlepiej wykonać obróbke komina bo chciałbym mieć wyłożony piaskowcem. Prosze o inf czy komin wykończony piaskowcem bedzie równie trwały jak z klinkieru czy lepiej wykończyc klinkierem. Z góry dziekuje Komin z pustaków nie musi być niczym okładany . Wystarczy go na koniec otynkować lub "obsmarować" Klejem z zatopioną siatką - tak jak na elewacji styropian . Praktykuje się ,że od połaci dachu pustaki zastępują cegły . Jeśli ma być piaskowiec ,to na pustaki (siatka nie zaszkodzi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts