Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kabel do przyłącza?

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam pytanie związane z tematem.

Jak przelicza się taki kabel?.

Od skrzynki licznikowej przy ogrodzeniu do tablicy bezpiecznikowej w domu mam około 75m.

W projekcie mojego domu kabel od przyłącza ma średnicę 5x6mm2, architekt naniósł na plan

kabel YKY-żo 5x16mm2. Czy jego średnica jest dobra?

Pozdrawiam.

Janusz

Moim zdaniem YKY 5x 16 mm 2 , jest jak najbardziej odpowiedni dla 15 kW. Można w ramach oszczędności dac kabel aluminiowy YAKY 4x 25 mm 2 ,zawsze będzie co najmniej o połowę tańszy.Zawsze lepiej jak kabel zasilający posiada zapas mocy, niż za parę lat na nowo kopac i kłaśc nowy kabel.

Bo mogą mieć narzucone takie warunki z ZE

U siebie mam WLZ długości 70m wykonane kablem 5-żyłowym, uziemionym zarówno po stronie przyłącza, jak i mojej, sensu to nie ma za grosz, ale kazali - zrobiłem. Po odbiorze prawdopodobnie tą piątą żyłę odepnę i będę bazował jedynie na własnym uziemieniu, bo nie dość, że nic ona nie daje, to jeszcze w pewnych przypadkach może wręcz zaszkodzić.

J.

Mała poprawka, dzwonił projektant i musiał nanieść zmianę w długości kabla jest 90m.

Ma to wpływ na grubość kabla?

Radzicie żeby zamiast miedzianego 5x16mm2 dać aluminiowy 4x25mm2, jak to się ma w dłuższym użytkowaniu takiego kabla?

Co do mocy to mam przydział standardowy 11kW.

Wystarczy 4x10 czy lepiej 4x16 ?

Pozdrawiam

Dla 12kW wystarczy YKY 4x10.

Jeśli cena Cię nie odstrasza to możesz dać 4x16, będziesz miał zapas na kiedyś tam....

Aluminium w instalacjach domowych to szukanie oszczędności tam gdzie nie powinno ich być.

Z aluminium jest tak, że zupełnie dobrze się sprawuje przez kilka lat.

Później, gdy zapominamy o przeglądach to nagle nas spotyka nieszczęście.

To nagle to się z reguły objawia w okresie Świąt, albo wydarzeń rodzinnych np: chrzciny dzieciaka i robienie obiadu dla 20 ludzi na wszystkim co grzeje naraz.

• 1 month później...
Na stronie masz kalkulator na obliczanie spadków napięć dla sieci 3faz:

http://www.prs.pl/page690.html

Podstaw i ... oceń czy wystarczy.

Ten kalkulator jest prawie OK "prawie bo nie wiadomo czy liczy dla aluminium czy dla miedzi a to znacząca różnica. Dopuszczalne spadki napięć nie są dla budownictwa bo powinny wynosić od złącza do odbiornika 3% a na złączu dla energetyki 10%.

Obliczając kabel należy wziąć pod uwagę obciążalność długotrwałą według sposobu ułożenia kabla oraz policzyć spadek napięcia ze wzoru na tej właśnie stronce podstawiając za ro dla aluminium 35 a dla miedzi 58.

Pozdrawiam

Ten kalkulator jest prawie OK "prawie bo nie wiadomo czy liczy dla aluminium czy dla miedzi a to znacząca różnica. Dopuszczalne spadki napięć nie są dla budownictwa bo powinny wynosić od złącza do odbiornika 3% a na złączu dla energetyki 10%.

Obliczając kabel należy wziąć pod uwagę obciążalność długotrwałą według sposobu ułożenia kabla oraz policzyć spadek napięcia ze wzoru na tej właśnie stronce podstawiając za ro dla aluminium 35 a dla miedzi 58.

Pozdrawiam

Z powyższej strony:

Spadek napięcia obliczono na podstawie poniższego wzoru:

gdzie:

.... konduktywność, dla miedzi 58 [s*m / mm 2 ]...

• 2 weeks później...

robertsz - a jak ty zamierzasz przeglądać ten kabel, tak z ciekawości. wszystkie kable energetyczne nn (niskiego napięcia) są aluminiowe i leżą od lat siedemdziesiątych. uszkodzenia najczęściej wynikają z przyczyn mechanicznych (kamień na lub pod kablem, dziargnięty przez kogoś przy kopaniu pod cokół itd), potem w kolejności są przeciążenia ale to nie wina kabla. w ciągu 25 lat pracy w energetyce nie słyszałem żeby kabel piardnął dlatego że jest aluminiowy.

druga sprawa, jak ktoś tam wspomniał. pięcio żyłowe kable o których piszecie to część znajdująca się za pomiarem (licznikiem) WLZ - więc naprawa i szukanie ewentualnego uszkodzenia będzie spoczywać na odbiorcy, "przyłącze to część przed pomiarem i jest zawsze cztero żyłowa.

polecam przekrój oczko więcej niż mniej oraz zadbanie żeby leżał w czystej ziemi (bez kamieni i śmieci z budowy).