Smakor 24.01.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Zastanawiam się nad pokryciem podłogi na strychu (nieuzytkowy, jedynie schowek). Jętki mam co ok 80 cm (najdłuższe mają po 6m). W projekcie mam deski 32mm, ale deski są dośc upierdliwe w montażu, i zastanawiam się czy mogę bezpośrednio na jętki położyć OSB 25 mm. Nie wiem jaką to ma wytrzymałośc i czy się nie złamie między jętkami od np chodzenia? Deski trudniej się układa, i pewnie musiałyby poleżeć w domu z pół roku aby się choć trochę zeschnąć przed montażem bo inaczej porobią się okropne szpary, choć deski tańśze za m2. Czy OSB 25 mm mozna bezpośrednio na jętki czy powinien być zrobiony szkielet wzmacniający z łat? (kratownica) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 24.01.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 (edytowane) ja wykonalem z desek (po uprzednim wyczyszczeniu) ktorymi szalowalem strop, szpary sie pojawiaja w lecie ok 2-3 mm i znikaja na jesieni - taka juz natura drewna i o ile drewno nie bedzie mokre suszenie nic Ci nie da, chyba ze w suszarni (spory koszt) najlepiej prace wykonac przed wykonaniem suchej zabudowy desek wcale sie trudniej nie uklada, a nawet latwiej niz osbwystarczy deski docinac na dl tak aby pokrywaly np 2-3 jetki i na nich laczyc kolejne deskiaby szpary byly male i sie nie powiekszaly najlepiej wykonac podloge z waskich desek 10-15 cm plyta osb gr 25mm przy tym rozstawie jetek poradzi sobie i nie bedzie pekac (o ile jej pkt nie przeciarzysz), kratownicy nie potrzeba - jesli zdecydujesz sie na plyte osb to bezpieczniej wziac 28mm Edytowane 24 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 24.01.2011 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Mam deski szalunkowe i z deskowania, ale te 25 mm wydają się za cienkie jak na rozstaw 80 cm, stanięcie na deskę z sękiem itp może się skończyć dziurą... Może faktycznie zamówię deski 32-40 mm z tartaku bo to wychodzi ok 50% taniej niż OSB, choć roboty więcej. Pewnie z OSB podłoga ładniej wygląda i jest bardziej jednolita, ale to w końcu nie salon... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 24.01.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 dokladnie to nie salon deski 32 mm wystarcza w zupelnoci a i te 25mm by wystarczyly - mozesz przesegregowac i wybrac ktore lepsze skoro te 25mm utrzymaly strop pomiedzy bigami tez ok 80 cm to na strychu tez dadza rade jesli zamowisz nowe w tartaku niech podeschna w budynku z tydzien przed polozeniem, najlepiej na poddaszu bo tam przewiew jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.01.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Ja dla bezpieczeństwa dołożyłbym w poprzek łaty drewniane co jakieś 50cm. Dodatkową przestrzeń można wykorzystać na dodatkowe ocieplenie wełną 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 25.01.2011 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Czyli zrobić coś takiego jak na rysunku... Tylko jaka kolejność prac w sensie ocieplenia tego stropu i robienia sufitu pod nim? Żeby sobie z bardzo roboty nie uprzykrzyć (ocieplenie itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 25.01.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 (edytowane) jesli deski 32 to nie potrzeba zadnych lat jesli odl pomiedzy jetkami 80 cmjesli dasz laty jak na rysunku bedziesz mial jeszcze mniej sztywna podlogedechy w poprzek jetek i na nich laczenia - o dl i szer desek juz napisalemzrob przed ociepleniem i zaplytowaniem poddasza bo ich pozniej na strych nie wytargasz, chyba ze w kawalkach 1-1,5mwybita deskami podloga nie bedzie przeszkadzac w ociepleniu poddasza a nawet ulatwi ocieplic stryszek na skosach ps nie zapomnij zostawic otworu na wylaz strychowy Edytowane 25 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 25.01.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Ja dałem OSB na pióro i wpust w arkuszach szerokości 62cm. Podłoga jest szczelna i wystarczająco sztywna na "składzik". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lea1719506104 25.01.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 ja zrobiłem tak i to jest najlepsza opcja ponieważ jest szczelina pomiędzy płytą OSB a wełną http://img819.imageshack.us/img819/9194/img0092f.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paprotnik19 25.01.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Na stronach producentów płyt są podane maksymalne rozstawy belek dla danej grubości płyt osb.O ile dobrze pamiętam to dla grubosci 22mm maksymalny rozstaw wynosi coś ok 60cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 26.01.2011 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Hmm no właśnie poczytałem na stronie Krono, że dla OSB 22mm odległość legarów to 60 cm. Ja mam 80 więc chyba jednak zapodam deseczki, pewnie będą cięte specjalnie dla mnie więc zrobię 35 mm i powinno być ok. W sumie i 40 dałyby radę, koszt nie wiele większy. Miałem z 40 szalunek schodów więc 40 jest naprawdę solidna i raczej nie pęknie od nacisku. W sumie to deski łatwiej ogarnąć samemu jak nie ma się nikogo do pomocy. Czy na tych jętkach nalezy rozpiąć jakąś folię czy coś zanim położę dechy? Pod spodem będzie sypialnia i łazienka, pod dechami oczywiście wełna między jętki i pod nie na ruszt GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 26.01.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Folię jako paroizolację od spodu jeżeli ten strop będzie przegrodą termiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 26.01.2011 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Tak, strych ma być chłodny, takie są bynajmniej plany na razie. Czyli paroziolacja pod płytami GK rozumiem tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 26.01.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Tak, strych ma być chłodny, takie są bynajmniej plany na razie. Czyli paroziolacja pod płytami GK rozumiem tak? tak, paroizolacja pod g-k pod deski mozesz dac membrane paroprzepuszczalna jednak wtedy trza by dac kontrlatki po dechy aby nie stykaly sie z membrana, ale nie jest to konieczne - wody na strychulal po podlodze nie bedziesz, a i siedzial tam na non stopie rowniez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 27.01.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Nie, paroizolacja nad GK. Licząc od góry:1. OSB2. Wełna między jętkami.3. Folia.4. GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 27.01.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Nie, paroizolacja nad GK. no tak pkt widzenia jest b. wazny na szczescie wykonuje sie to od dolu (z pomieszczenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 11.03.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Mam pytanie, rozstaw belek u mnie coś ok. 97mm, płyte OSB mam 22 mm, czyli powinnam dać legary co 60 cm. Czy mogą one być z łat dachowych, zostało mi sporo niewykorzystanych.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 15.03.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 wszystko zależy od tego do czego będzie służył strych. Ja u siebie dałem płytę wiórową. Ugina się sporo pod moim cięzarem ale staram się chodzić po podporach. To tylko skladzik odwiedzany raz na 3 miesiące Płyta OSB wydaje się lepsza niż deski ponieważ rozkłada ciężar na większą powierzchnię w przeciwieństwioe do deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 29.04.2011 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Mam jeszcze jedno pytanie przy okazji jętek. Fachowcy co robili mi działówki zostawili wokół jetek po 1-2 cm szczeliny. Ścianka działowa kończy się też jakieś 3-5 cm poniżej górnej krawędzi jętki. Pytanie czym uzupełnić luki pomiędzy jętką a murem ścianki. Teraz jak chodzę po jętkach to one są dość "ruchliwe". Pewnie jak zbiję je deskami czy OSB ustabilizują się, ale nie wiem czy nie powinny się jakoś wspierać na działówkach (np, sypialnia ma 6x6m, jęstki są dośc długie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejgus 30.04.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Podepnę się pod temat Mam do zrobienia 40 mkw podłogi na legarach (legary mają jakieś 20 cm wysokości). Stare deski zdjęte i teraz wygląda to tak jak na zdjęciu, no może nie do końca bo teraz piasek ubity do dolnego poziomu legarów. Planuję wylać chudziaka między legarami, położyć folię budowlaną czarną 0,5, na to wełnę do górnego poziomu legara czyli jakieś 10-15 cm Potem chciałem dać OSB lub MFP 22-25 mm lub 2x18 mm bezpośrednio na legary i potem taką płytę a'la parkiet co ją widać w tle na zdjęciu, ale... ... ponieważ rozstaw legarów jest ponad 1 m to muszę chyba zrobić kolejny ruszt pod płyty i tu moje pytanie: czy ruszt z kantówki 25x50 i rozstaw co 500 mm będzie wystarczający czy trzeba wyżej dawać (styku z wełną nie będzie bo szczelina wyjdzie 2,5 cm) a może jakieś inne pomysły pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts