Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OSB 25 mm czy deski 32 mm na poddasze?

Recommended Posts

Ciąg dalszy walki z podłogami

Teraz sytuacja wygląda tak jak na zdjęciu - chudziak pod i między legarami

Teraz przymierzam się do układania podłogi i ponawiam pytanie z poprzedniego posta

Czy jak dam na te legary kratownice z krawędziaków 25x50 to będzie wystarczająco. Max. wysokość tego rusztu mogę dać 3 cm.

Rozstaw tych legarów jest między 1,05 a 1,07 m więc akurat łączenie płyt OSB dłuższym bokiem wyjdzie pomiędzy legarami i tu się obawiam, że ten przekrój może nie wytrzymać. Myślałem, żeby w tych miejscach dać na chudego legary o wysokości tych istniejących i dopiero potem na to ruszt tak jak na schemacie (zdjęcie z podporą). Musiałbym to zrobić co 50 cm w każdym zapolu między legarami - no chyba, że bez tego wytrzyma.

A może zamiast bawić się z OSB dać na te legary deski 25mm i na nie tą płytę imitująca parkiet - ona ma jakieś 8 mm grubości.

Tarcica może wyjść nawet taniej niż OSB ale nie wiem czy nie będzie się bardziej uginała?

Jak myślicie?

pzdr

bejgus

Zdjęcie.jpg

Zdjęcie z podporą.jpg

• 8 months później...

Witam ponownie

Podłogi zrobione teraz pora na ocieplanie.

Cały czas mam dylemat od wewnątrz czy z zewnątrz ale chyba lepiej jak bale widać w środku jakoś tak przytulniej

Myślałem o takim rozwiązaniu:

- kantówki 28x50 w rozstawie co 60 w pionie i wełna między nimi

- kantówki 28x50 w rozstawie co 60 w poziomie i wełna miedzy nimi

- wiatroizolacja

- ruszt z desek grubości 22 w pionie

- siding

no i teraz pytanie zasadnicze:

czy są jakieś przeciwwskazania do zastosowania wełny z rolki a nie w płytach (półtwarda)?

Wszędzie piszą że płyty ale przecież na niej bezpośrednio nie będzie nić wisiało (żaden tynk), wszystko będzie się trzymało na ruszcie z kantówek, które będa przymocowane bezpośrednio do ściany budynku (do bala).

Drugie pytanie właśnie o mocowanie rusztu - kantówki 50x25 )może dam 50x40 ale tak czy inaczej wkręty muszą przejść przez całą kantówkę czyli 50 mm plus w bal - no właśnie ile w bal? Drugie tyle - czyli 50 mm, czy 100 mm wystarczy? Bale mają chyba z 12 cm więc jest w co wkręcać, a może jakieś inne rozwiązanie?

Poradźcie coś bo kolejna wiosna a ja przez zimę nic nie wymóżdżyłem - a monetą to raczej nie będę rzucał.

Pozdrawiam

Edytowane przez bejgus

• 2 weeks później...

Nikt nie podpowie jak z ta wełną, czy można dawać miękką z rolki?

Ja wiem, że ona szersza i trzeba ciąć ale i tak ma wchodzić na wcisk - będzie wypadała spomiędzy rusztu?

Na dachu to by wypadała w dół ale na pionowej ścianie? Zakładam, że pierwszą warstwę przytrzyma drugi ruszt a drugą warstwę ruszt pod siding i powinno być OK - czy nie?

bejgus