bejgus 25.06.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Ciąg dalszy walki z podłogami Teraz sytuacja wygląda tak jak na zdjęciu - chudziak pod i między legarami Teraz przymierzam się do układania podłogi i ponawiam pytanie z poprzedniego posta Czy jak dam na te legary kratownice z krawędziaków 25x50 to będzie wystarczająco. Max. wysokość tego rusztu mogę dać 3 cm. Rozstaw tych legarów jest między 1,05 a 1,07 m więc akurat łączenie płyt OSB dłuższym bokiem wyjdzie pomiędzy legarami i tu się obawiam, że ten przekrój może nie wytrzymać. Myślałem, żeby w tych miejscach dać na chudego legary o wysokości tych istniejących i dopiero potem na to ruszt tak jak na schemacie (zdjęcie z podporą). Musiałbym to zrobić co 50 cm w każdym zapolu między legarami - no chyba, że bez tego wytrzyma. A może zamiast bawić się z OSB dać na te legary deski 25mm i na nie tą płytę imitująca parkiet - ona ma jakieś 8 mm grubości. Tarcica może wyjść nawet taniej niż OSB ale nie wiem czy nie będzie się bardziej uginała? Jak myślicie? pzdr bejgus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejgus 03.03.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 (edytowane) Witam ponownie Podłogi zrobione teraz pora na ocieplanie.Cały czas mam dylemat od wewnątrz czy z zewnątrz ale chyba lepiej jak bale widać w środku jakoś tak przytulniej Myślałem o takim rozwiązaniu: - kantówki 28x50 w rozstawie co 60 w pionie i wełna między nimi- kantówki 28x50 w rozstawie co 60 w poziomie i wełna miedzy nimi- wiatroizolacja- ruszt z desek grubości 22 w pionie- sidingno i teraz pytanie zasadnicze:czy są jakieś przeciwwskazania do zastosowania wełny z rolki a nie w płytach (półtwarda)?Wszędzie piszą że płyty ale przecież na niej bezpośrednio nie będzie nić wisiało (żaden tynk), wszystko będzie się trzymało na ruszcie z kantówek, które będa przymocowane bezpośrednio do ściany budynku (do bala).Drugie pytanie właśnie o mocowanie rusztu - kantówki 50x25 )może dam 50x40 ale tak czy inaczej wkręty muszą przejść przez całą kantówkę czyli 50 mm plus w bal - no właśnie ile w bal? Drugie tyle - czyli 50 mm, czy 100 mm wystarczy? Bale mają chyba z 12 cm więc jest w co wkręcać, a może jakieś inne rozwiązanie? Poradźcie coś bo kolejna wiosna a ja przez zimę nic nie wymóżdżyłem - a monetą to raczej nie będę rzucał. Pozdrawiam Edytowane 10 Marca 2012 przez bejgus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejgus 13.03.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Nikt nie podpowie jak z ta wełną, czy można dawać miękką z rolki?Ja wiem, że ona szersza i trzeba ciąć ale i tak ma wchodzić na wcisk - będzie wypadała spomiędzy rusztu?Na dachu to by wypadała w dół ale na pionowej ścianie? Zakładam, że pierwszą warstwę przytrzyma drugi ruszt a drugą warstwę ruszt pod siding i powinno być OK - czy nie? bejgus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts