Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prąd, gaz, olej, węgiel, inne

kbab

Recommended Posts

Po tej zimie z ogrzewania gazem zrezygnuje 80%, tak jak ma to miejsce obecnie z olejem opałowym (nawet do jeżdżenia jest już za drogi).

Po kolejnej zimie zrezygnuje z węgla 60-70%, a z drzewa 30%.

Trzeciej zimy licząc od teraz, ok. 65% indywidualnych producentów ciepła przejdzie na śmieci.

Czy mogę prosić o prognozę % wzrostu kursu złota, srebra, platyny w ciągu roku bo nie wiem w co najlepiej zainwestować, a tu widzę takie precyzyjne dane, że chyba podający je musi mieć solidne podstawy antycypowania ;)

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To nie to forum.

Ale poradzę: Wincenty "55% normy" Pstrowski zna odpowiedź.

Proszę jego pytać.

A jednak na priv dostałem prognozę :)

Przeczytałem cały wątek i szacun dla kbab za arkusze.

AAN proszę o skończenie z offtopem bo "kasztani" fajny wątek.

Edytowane przez SUSPENSER

drugi błąd to uzyskiwane sprawności przy paliwach stałych.

np ekogroch, czy miał w automacie ca najwyżej 50% sprawności, a tak na co dzień 2 kg na potrzymanie ognia + 1 kg do ogrzania wody / dobę

U mnie latem na podtrzymanie oraz podgrzewanie CWU szło ok.2,1 kg/dobę, więc podtrzymanie szacowałbym maksymalnie na 1 kg/dobę.

no to gratuluje palnika, grochu i umiejętności :)

Zmodyfikowany pancerpol klasyczny (zmodyfikowany, bo tylko troszkę grubsza szlaka nie miała szans spadac do popielnika)

RT09pid, Cobra, Bruli. Kolega musiał sporo się nauczyć na RT09pid, aby popiół spadał, zawsze paliwo musi być idealnie dopalone.

Z groszkiem to dłuższa historia ;)

no to gratuluje palnika, grochu i umiejętności :)

Palnik zwykły, "fajkowy" PPS 25 z założoną mniejszą flanszą, sterownik Bruli lub Cobra ze strefami czasowymi do CWU oraz pompy cyrkulacyjnej, ekogroszek Pieklorz z Bytomia.

Zasobnik CWU Galmet 120 l, 3 osoby w domu.

Dużo dają strefy czasowe bo bez nich był dużo gorszy wynik.

Palnik zwykły, "fajkowy" PPS 25 z założoną mniejszą flanszą, sterownik Bruli lub Cobra ze strefami czasowymi do CWU oraz pompy cyrkulacyjnej, ekogroszek Pieklorz z Bytomia.

Zasobnik CWU Galmet 120 l, 3 osoby w domu.

Dużo dają strefy czasowe bo bez nich był dużo gorszy wynik.

robiłem sobie taki bilans:

zbiornik 300l przez dobę traci 5-6 MJ

dobowe zużycie 20 MJ

strata kotła i instalacji ok 18-20 MJ

Spalałem średnio 3kg/dobę czyli 75 MJ, lub 60 MJ z robocza sprawnoscią 80%

stąd moje twierdzenie, że ok 1 kg idzie na ogrzanie wody, 1 kg na ogrzanie kotła, 1 kg ucieka kominem i popiłem wskutek kiepskiego spalania.

Twój lepszy wynik to może być po trochę w każdej części, mniejsze zużycie wody, mniejsze straty zasobnika i kotła i lepsze spalanie, bo w palniku retortowym.

I o opale bym zapomniał, ja paliłem miałem 25 MJ, ty Pieklorzem zapewne 27-29 MJ.

Z Twoich tabelek wynika nieco inna sprawność - zmieniłeś metodę liczenia?

nie cały czas pozostaje ta sama 20MJ/3kg x 25MJ/kg x 100=26,66%

80% podałem po to by porównać ile zyskujemy(tracimy) grzejąc wodę latem, a ile moglibyśmy zyskać(stracić) gdyby kocioł (palnik +wymiennik) pracowały w optymalnych dla siebie warunkach. Nie liczę, że z kilograma uzyskam 6,94 kW, nie jestem naiwny :)

Otrzymałem fakturę za gaz, stałe opłaty wg nowych taryf trochę spadły, od paźdźiernika br gaz w górę o 8% w tar W2.1 i W3.6, oraz 6% dla W1.1

http://foto1.m.onet.pl/_m/11f0b8be96afb1ddbf9eb8cb9729b5dd,21,19,0.jpg

od 18.10.2010 do 28.10.2011 zużyłem 511m3 wg tar W2 zapłaciłem 1218,86zł, tj 2,3852zł/m3, 0,2392zł/kWh

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?189307-Ogrzewanie-gazowe-czy-na-pr%C4%85d&p=5027983&viewfull=1#post5027983

Moje zużycie gazu w latach 2005-2011 wg faktur

GZ50-W2.jpg

Edytowane przez kbab