Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prąd, gaz, olej, węgiel, inne

kbab

Recommended Posts

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

BTW: Bardzo fajna tabelka ktora dokladnie nic nikomu poza jej autorem nie mowi.

Oczywiście przydatność moich wyników zależy głównie od osoby je analizującej.

PS Redaktor Naczelny Muratora złożył mi ciekawą ofertę - jak widać On je widzi inaczej.

No to czas na druga klime i taryfe nocnahttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif

Inaczej sam COP tylko troche tanszy od gazu...

To zależy od metody liczenie kosztu jednostkowego - w tym raczej nie zmienię zdania, klimy już mam 2.

Edytowane przez kbab

Jeszcze ilości i koszt drewna pownienes podać.

Można to wyliczyć analizując obie tabele, spaliłem 2mp dębiny za 340zł.

Temperatura tez bardzo istotna. Regon kraju. Ilosc domownikow.

Temp w domu jest zróżnicowana, w zależności od potrzeb, podłogówka ogrzewa do 20,5*-21*, kominek i klimy podnoszą ją do 23-24* w zależności od potrzeb - wielokrotnie o tym pisałem w jakich godz dla 3 osób. "Rejon" to niedaleko od Ciebie.

Edytowane przez kbab

• 2 weeks później...
Naprowadz mnie nieco. Co ta tabelka ma mi uzmyslowic? Jaka ogolna informacje przekazac?

Podliczyłem specjalnie dla Ciebie, może te dane zrozumiesz - chyba pamiętasz algorytm.

Ogrzewanie 8885kWh/rok, sprawność kotła gazowego przyjmuję 95%, kominka z pw 70%

algorytm2014.jpg

Edytowane przez kbab

Wychodzi na to, ze opłaca się palić dębiną ;)

To prawda, wg moich obliczeń 1mp dębiny równoważy 160m3 gazu. Jak widać z tabelek w ostatnim roku spaliłem tylko 2mp drewna, za to 710m3 gazu, do tego "najłagodniejsza" zima pozwoliła zaoszczędzić sporo kWh, jednak droższe nośniki podniosły jego cenę jednostkową dlatego w kieszenie niezbyt to odczułem.

Podliczyłem specjalnie dla Ciebie, może te dane zrozumiesz - chyba pamiętasz algorytm.

Ogrzewanie 8885kWh/rok, sprawność kotła gazowego przyjmuję 95%, kominka z pw 70%

Patrzę na twój wynik za 2013/14 i wydaje mi się że za dużo zurzyłeś (w porównaniu do mnie) jak kolwiek dziwnie to brzmi.Jle twoja ściana ma faktycznie styropianu ?

W tej technologii jest 15cm styro. Zużycie energii za ten rok (prąd i gaz liczę wg faktur jesiennych) jest najniższe w ost 9 latach - jak dla mnie jest ok. Jak widać zużyłem całkowitej energii 110,36kWh/m2, z czego ogrzewanie to 68,35kWh/m2. Edytowane przez kbab