kbab 04.02.2012 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Dzisiaj było -20,5* - klima grzała jak wczoraj - zatem daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 04.02.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 kbab a jaka masz wilgotność w domu przy klimie i tych temp zewnętrznych?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.02.2012 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 kbab a jaka masz wilgotność w domu przy klimie i tych temp zewnętrznych?? Niestety raz spadła nawet do 30%, dlatego trzeba ją podnosić np, suszenie prania, nawilżacz lub gotowanie. Klimę włączam sporadycznie (dla sprawdzenia jej możliwości), dom grzeję kominkiem i gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 04.02.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 hmmm faktycznie troche sucho... tak myslałem, ale chciałem sie zapytać u zródła:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.02.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 hmmm faktycznie troche sucho... tak myslałem, ale chciałem sie zapytać u zródła:) Tak, trochę - u mnie spadła do 20%, a po 2 dniach działania nawilżacza, suszenia prania itp. jest 26% - to jest dopiero sahara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 04.02.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Nie ma tego złego.... przynajmiej pranie w domu będzie zrobione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.02.2012 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Dzisiaj wilgotność spadła do 25% (niestety mróz mocno wysusza powietrze), pewnie lepsza wilgotność jest przy słabej wentylacji, pranie ręczników zrobione, wilgotność powoli się podnosi, jak to nie pomoże to gotowanie obiadu przy lekko uchylonych pokrywkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 05.02.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 kbab - mam prośbę, mogłbyś tą swoją klime puścić na caly dzień (zakecić grzejniki w tym pomieszczeniu) i zobaczyć jak taka tania klima radzi sobie z odszranianiem jednostki. bo kosztuje ona sporo mniej niż moja i jestem ciekaw jak by się sprawowała gdyby miała cały czas grzać. Bo za 1tys to można by taką do garażu wstawić i do 15 stopni grzać, a po kieszenie nie szarpnie. tylko jak z tym odszranianiem będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.02.2012 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Wcześniej przy mrozach ok -5* uruchamiałem na dłużej, ale klima szybko podnosi temperaturę w pomieszczeniu, po uzyskaniu 25* wyłącza się w stan czuwania (wtedy pobiera ok 17-18W), wcześniej (przy temp 23-24) zmniejsza pobór prądu nawet do poniżej 300W, wtedy minimalnie grzeje, delta t ok 5*. Nigdy nie zauważyłem aby włączyła się kiedykolwiek grzałka, może dlatego że pracuje krótko, szybko podnosi temperaturę i zapotrzebowanie na ciepło jest niewielkie. Do ogrzewania np garażu niestety zapotrzebowanie mocno wzrośnie i w takich warunkach może pracować zupełnie inaczej tj na pełnej mocy. Szronienie zależy od zapotrzebowania, temperatury i wilgotności powietrza, przy większych mrozach powietrze jest bardziej suche, zatem wytrąca się mniej wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 05.02.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 ja o tym doskonale wiem, bo grzeję takim klimatyzatorem tylko dużo większym. Chodziło mi o to czy taka tania klima radzi sobie z odszranianiem równie dobrze co markowe. gdzieś kiedyś czytałem opinie o chińskich klimach, że tak kiepsko się odszraniały że nawet wentylator chaczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.02.2012 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 często oglądam swoją jednostkę zewnętrzną (jest łatwo dostępna), zawsze jest czyściutka, jak nowa - pewnie dlatego że się nie "przepracowuje" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 20.02.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 często oglądam swoją jednostkę zewnętrzną (jest łatwo dostępna), zawsze jest czyściutka, jak nowa - pewnie dlatego że się nie "przepracowuje" Kbab, jakie sa koszty utrzymania takiego urzadzenia: serwis/przeglad ?? I czemu mas zpod plyta tylko 10 styro ? Ja chce dac teraz tyle samo, bo wiecej sie specjalnie nie kalkuluje, pytanie czemu tyle jest u Ciebie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 20.02.2012 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Wiosną ub roku zainstalowałem 2 takie klimatyzatory, do tej pory bez przeglądów serwisowych, jeśli nadal będą działały to pewnie wystarczy okresowe czyszczenie, może odgrzybienie - najprawdopodobniej będę robił to samodzielnie. Dom budowałem 11 lat temu, taki miałem projekt, na płycie fundamentowej było 18cm na izolację, płytę grzewczą i kafle, na stropie dawałem 5cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.02.2012 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Dzisiaj chyba wyjątkowo dobre warunki dla pc pp - przy temp 5,8* na zewnątrz, sporej wilgotności powietrza, pada deszcz najprawdopodobniej masa powietrza jest sporo wyższa co podnosi sprawność powietrznej pc, cop sporo przekroczył 5 sięgał aż 5,73, delta t miała 14* przy poborze prądu 360W dmuchawa podawała 450m3/h powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 24.02.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 (edytowane) kbab, wyniki pracy klimatyzatorów bardzo ciekawe. Nie wiem czy jest taka możliwość, ale fajnie by było gdybyś wrzucił choć jedną fotkę instalacji - jaką drogą klima czerpie powietrze z zewnątrz (czerpnia/przewód)? Dzięki z góry. Edytowane 24 Lutego 2012 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.02.2012 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 kbab, wyniki pracy klimatyzatorów bardzo ciekawe. Nie wiem czy jest taka możliwość, ale fajnie by było gdybyś wrzucił choć jedną fotkę instalacji - jaką drogą klima czerpie powietrze z zewnątrz (czerpnia/przewód)? już to gdzieś było http://forum.muratordom.pl/showthread.php?185452-Wentylacja-mechaniczna-kominek-klimatyzacja&p=4917736&viewfull=1#post4917736 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 24.02.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 kbab nie potrafię nigdzie znaleźć, mógłbyś podać dokładny model swojej klimatyzacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.02.2012 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 kbab nie potrafię nigdzie znaleźć, mógłbyś podać dokładny model swojej klimatyzacji?? było w tym wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4907928&viewfull=1#post4907928 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 24.02.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.03.2012 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 kbab, wyniki pracy klimatyzatorów bardzo ciekawe Podam dane zbiorcze z tego sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts