Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prąd, gaz, olej, węgiel, inne

kbab

Recommended Posts

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kbab a jaka masz wilgotność w domu przy klimie i tych temp zewnętrznych??

Niestety raz spadła nawet do 30%, dlatego trzeba ją podnosić np, suszenie prania, nawilżacz lub gotowanie. Klimę włączam sporadycznie (dla sprawdzenia jej możliwości), dom grzeję kominkiem i gazem.

kbab - mam prośbę, mogłbyś tą swoją klime puścić na caly dzień (zakecić grzejniki w tym pomieszczeniu) i zobaczyć jak taka tania klima radzi sobie z odszranianiem jednostki. bo kosztuje ona sporo mniej niż moja i jestem ciekaw jak by się sprawowała gdyby miała cały czas grzać. Bo za 1tys to można by taką do garażu wstawić i do 15 stopni grzać, a po kieszenie nie szarpnie. tylko jak z tym odszranianiem będzie

Wcześniej przy mrozach ok -5* uruchamiałem na dłużej, ale klima szybko podnosi temperaturę w pomieszczeniu, po uzyskaniu 25* wyłącza się w stan czuwania (wtedy pobiera ok 17-18W), wcześniej (przy temp 23-24) zmniejsza pobór prądu nawet do poniżej 300W, wtedy minimalnie grzeje, delta t ok 5*. Nigdy nie zauważyłem aby włączyła się kiedykolwiek grzałka, może dlatego że pracuje krótko, szybko podnosi temperaturę i zapotrzebowanie na ciepło jest niewielkie. Do ogrzewania np garażu niestety zapotrzebowanie mocno wzrośnie i w takich warunkach może pracować zupełnie inaczej tj na pełnej mocy. Szronienie zależy od zapotrzebowania, temperatury i wilgotności powietrza, przy większych mrozach powietrze jest bardziej suche, zatem wytrąca się mniej wilgoci.

• 2 weeks później...
często oglądam swoją jednostkę zewnętrzną (jest łatwo dostępna), zawsze jest czyściutka, jak nowa - pewnie dlatego że się nie "przepracowuje"

Kbab, jakie sa koszty utrzymania takiego urzadzenia: serwis/przeglad ?? I czemu mas zpod plyta tylko 10 styro ?:) Ja chce dac teraz tyle samo, bo wiecej sie specjalnie nie kalkuluje, pytanie czemu tyle jest u Ciebie :)

Pozdrawiam

Wiosną ub roku zainstalowałem 2 takie klimatyzatory, do tej pory bez przeglądów serwisowych, jeśli nadal będą działały to pewnie wystarczy okresowe czyszczenie, może odgrzybienie - najprawdopodobniej będę robił to samodzielnie. Dom budowałem 11 lat temu, taki miałem projekt, na płycie fundamentowej było 18cm na izolację, płytę grzewczą i kafle, na stropie dawałem 5cm styro.

Dzisiaj chyba wyjątkowo dobre warunki dla pc pp - przy temp 5,8* na zewnątrz, sporej wilgotności powietrza, pada deszcz najprawdopodobniej masa powietrza jest sporo wyższa co podnosi sprawność powietrznej pc, cop sporo przekroczył 5 sięgał aż 5,73, delta t miała 14* przy poborze prądu 360W dmuchawa podawała 450m3/h powietrza.

kbab, wyniki pracy klimatyzatorów bardzo ciekawe. Nie wiem czy jest taka możliwość, ale fajnie by było gdybyś wrzucił choć jedną fotkę instalacji - jaką drogą klima czerpie powietrze z zewnątrz (czerpnia/przewód)? Dzięki z góry. Edytowane przez budowlany_laik

kbab, wyniki pracy klimatyzatorów bardzo ciekawe. Nie wiem czy jest taka możliwość, ale fajnie by było gdybyś wrzucił choć jedną fotkę instalacji - jaką drogą klima czerpie powietrze z zewnątrz (czerpnia/przewód)?

już to gdzieś było

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?185452-Wentylacja-mechaniczna-kominek-klimatyzacja&p=4917736&viewfull=1#post4917736

• 2 weeks później...