tank102 15.03.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Według mnie obliczenia związane z propanem są bez sensuProponuje sprawdzić wszystkie tabelki , widać że nastąpiły błędy w obliczeniach .Po przeliczeniu i sprawdzeniu danych - może okazać się wielka niespodzianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 15.03.2012 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 każdy ma pełny dostęp do arkuszy, czasem ktoś zmieni wartość opałową, wtedy wynik może być błędny, warto sprawdzić na podobnych arkuszach i poprawić błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.03.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 każdy ma pełny dostęp do arkuszy, czasem ktoś zmieni wartość opałową, wtedy wynik może być błędny, warto sprawdzić na podobnych arkuszach i poprawić błąd. Węgiel masz w kosmicznych cenach. U mnie ostatnio można było dostać po 600/t + transport z kopalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 15.03.2012 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Węgiel masz w kosmicznych cenach. U mnie ostatnio można było dostać po 600/t + transport z kopalni. To nie ja wstawiam ceny, każdy może wstawić takie jakie są aktualnie na składzie w jego miejscowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.03.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 i dlatego arkusz kbaba jest bardzo dobrym narzędziem jak dla mnie - każdy może podstawić swoje ceny i poznać wyniki - na górnym śląsku, taka cena 600/t to standard, im dalej od śląska, tym cena wyższa... No właśnie - już na Dolnym Śląsku Pieklorz z Bytomia kosztuje ponad 900 zł/t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domko 18.03.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Fajny wątek. Ja ogrzewam gazem z butli. Szczegółowa analiza kosztów ogrzewania pod tym linkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.03.2012 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 re domko, sporo wydajesz na ten nośnik (masz jakieś zbiorcze zestawienie kosztów rocznych), nie zamierzasz tego zmienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.03.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 re domko, sporo wydajesz na ten nośnik (masz jakieś zbiorcze zestawienie kosztów rocznych), nie zamierzasz tego zmienić? przeciez to sprzedawca.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.03.2012 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 przeciez to sprzedawca.... napisał Ja ogrzewam gazem z butli z dziennika wynika, że na gaz wydaje kupę kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.03.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 jaki dziennik?? jakia budowa jak on ma tylko 2 posty z linkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.03.2012 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 to raczej reklama swojej strony...nowy użytkownik, 2 posty - oba reklamujące strone.... na stronie podaje dane już 11 rok, przydałyby się zbiorcze koszty, może za namową uzupełni te dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domko 19.03.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Poniżej moje odpowiedzi: faktycznie jestem twórca tej strony, a nie sprzedawcą gazu (w takiej sytuacji raczej zaniżyłbym koszty),stworzyłem ją właśnie po to, aby można było łatwo sprawdzić kto ile zużywa danego medium (np. gazu) i ile za to płaci - zachęcam do podawania własnych danych (można je łatwo zaimportować z pliku tekstowego), w najbliższym czasie postaram się dodać takie zbiorcze podsumowania rocznego zużycia i kosztów. Piszecie Państwo, że dużo wydaję na gaz - ciekawi mnie czy dużo zużywam czy raczej drogo kupuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domko 19.03.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 domko - mi tam osobiście brakuje rubryki pt. Pompa ciepła...no chyba że mam się wpisać w rubryce zużycie prądu Ok - dorzucę pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 19.03.2012 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 (edytowane) Piszecie Państwo, że dużo wydaję na gaz - ciekawi mnie czy dużo zużywam czy raczej drogo kupuję? Twój jeden miesiąc zimowy kosztem przekracza cały sezon grzewczy pc u niektórych, Najlepiej podaj tylko 2 dane tj Z/Z (zapłaciłem/zużyłem) z tych lat. Dobrze byłoby gdybyś dodał co ogrzewasz (metraż, kubatura, izolacja). Mój system na Twojej stronie raczej się nie zakwalifikuje - jest mieszany, dlatego dla porównania różnych systemów preferuję przeliczanie każdego nośnika w kWh (można brutto i netto tj uwzględniając sprawność systemu), wówczas każdy nawet najbardziej pomieszany (u mnie drewno, gaz, solary, ostatnio prąd) będzie można porównać z innym. Edytowane 19 Marca 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domko 19.03.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Twój jeden miesiąc zimowy kosztem przekracza cały sezon grzewczy pc u niektórych, Najlepiej podaj tylko 2 dane tj Z/Z (zapłaciłem/zużyłem) z tych lat. Wkrótce dodam takie wyliczenia. Dobrze byłoby gdybyś dodał co ogrzewasz (metraż, kubatura, izolacja). To już jest: każdy dziennik związany jest z konkretnym domem (link pod tytułem dziennika) - tam można znaleźć takie informacje. Mój system na Twojej stronie raczej się nie zakwalifikuje - jest mieszany, dlatego dla porównania różnych systemów preferuję przeliczanie każdego nośnika w kWh (można brutto i netto tj uwzględniając sprawność systemu), wówczas każdy nawet najbardziej pomieszany (u mnie drewno, gaz, solary, ostatnio prąd) będzie można porównać z innym. Pomysł rzeczywiście ciekawy, ale nie jestem ekspertem w tych sprawach. Czy może podać mi jakiś link (ewentualnie sam krótko opisać) jak to przeliczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 19.03.2012 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Pomysł rzeczywiście ciekawy, ale nie jestem ekspertem w tych sprawach. Czy może podać mi jakiś link (ewentualnie sam krótko opisać) jak to przeliczać? zerknij do mojego arkusza ze stopki, krótki opis jest tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4974907&viewfull=1#post4974907 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domko 19.03.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 zerknij do mojego arkusza ze stopki, krótki opis jest tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4974907&viewfull=1#post4974907 Dzięki - na pewno przeczytam. Dodanie tego pewnie będzie wymagało sporych zmian w moim systemie, więc może trochę potrwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domko 19.03.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 (edytowane) Uwzględniając Państwa sugestie dodałem: nowe rodzaje dzienników: pompa ciepła, klimatyzator,podsumowanie rocznego zużycia i rocznych kosztów (pod odpowiednimi wykresami w widoku Podsumowania). Planuję też przeanalizować i ewentualnie wprowadzić propozycję kbab dotyczącą przeliczania każdego nośnika na kWh. Chętnie też zapoznam się z innymi propozycjami/pomysłami/sugestiami dotyczącymi funkcjonalności domko.pl Edytowane 19 Marca 2012 przez domko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 19.03.2012 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 (edytowane) Planuję też przeanalizować i ewentualnie wprowadzić propozycję kbab dotyczącą przeliczania każdego nośnika na kWh. Chętnie też zapoznam się z innymi propozycjami/pomysłami/sugestiami dotyczącymi funkcjonalności domko.pl Mnie na Twojej stronie (może wrzuć ją w stopkę) brakuje danych zbiorczych, dla przykładu wkleję swoje zużycie energii w kWh wg faktur za ost 6 lat, dla GZ-50 przyjmuję 9,97kWh/m3, dla dębiny 2100kWh/mp. To są dane brutto bez uwzględnienia sprawności systemu. Dodam, że już nie biegam często do liczników - zwykle odczytuje je inkasent - ja to robię z faktury, Edytowane 19 Marca 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domko 19.03.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Mnie na Twojej stronie (może wrzuć ją w stopkę) brakuje danych zbiorczych, dla przykładu wkleję swoje zużycie energii w kWh wg faktur za ost 6 lat, dla GZ-50 przyjmuję 9,97kWh/m3, dla dębiny 2100kWh/mp. To są dane brutto bez uwzględnienia sprawności systemu. Dodam, że już nie biegam często do liczników - zwykle odczytuje je inkasent - ja to robię z faktury, Dzięki za pomysł - postaram się to też dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts