Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prąd, gaz, olej, węgiel, inne

kbab

Recommended Posts

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poniżej moje odpowiedzi:

• faktycznie jestem twórca tej strony, a nie sprzedawcą gazu (w takiej sytuacji raczej zaniżyłbym koszty),
  • stworzyłem ją właśnie po to, aby można było łatwo sprawdzić kto ile zużywa danego medium (np. gazu) i ile za to płaci - zachęcam do podawania własnych danych (można je łatwo zaimportować z pliku tekstowego),
  • w najbliższym czasie postaram się dodać takie zbiorcze podsumowania rocznego zużycia i kosztów.

Piszecie Państwo, że dużo wydaję na gaz - ciekawi mnie czy dużo zużywam czy raczej drogo kupuję?

Piszecie Państwo, że dużo wydaję na gaz - ciekawi mnie czy dużo zużywam czy raczej drogo kupuję?

Twój jeden miesiąc zimowy kosztem przekracza cały sezon grzewczy pc u niektórych,

Najlepiej podaj tylko 2 dane tj Z/Z (zapłaciłem/zużyłem) z tych lat. Dobrze byłoby gdybyś dodał co ogrzewasz (metraż, kubatura, izolacja).

Mój system na Twojej stronie raczej się nie zakwalifikuje - jest mieszany, dlatego dla porównania różnych systemów preferuję przeliczanie każdego nośnika w kWh (można brutto i netto tj uwzględniając sprawność systemu), wówczas każdy nawet najbardziej pomieszany (u mnie drewno, gaz, solary, ostatnio prąd) będzie można porównać z innym.

Edytowane przez kbab

Twój jeden miesiąc zimowy kosztem przekracza cały sezon grzewczy pc u niektórych,

Najlepiej podaj tylko 2 dane tj Z/Z (zapłaciłem/zużyłem) z tych lat.

Wkrótce dodam takie wyliczenia.

Dobrze byłoby gdybyś dodał co ogrzewasz (metraż, kubatura, izolacja).

To już jest: każdy dziennik związany jest z konkretnym domem (link pod tytułem dziennika) - tam można znaleźć takie informacje.

Mój system na Twojej stronie raczej się nie zakwalifikuje - jest mieszany, dlatego dla porównania różnych systemów preferuję przeliczanie każdego nośnika w kWh (można brutto i netto tj uwzględniając sprawność systemu), wówczas każdy nawet najbardziej pomieszany (u mnie drewno, gaz, solary, ostatnio prąd) będzie można porównać z innym.

Pomysł rzeczywiście ciekawy, ale nie jestem ekspertem w tych sprawach. Czy może podać mi jakiś link (ewentualnie sam krótko opisać) jak to przeliczać?

Pomysł rzeczywiście ciekawy, ale nie jestem ekspertem w tych sprawach. Czy może podać mi jakiś link (ewentualnie sam krótko opisać) jak to przeliczać?

zerknij do mojego arkusza ze stopki, krótki opis jest tu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4974907&viewfull=1#post4974907

Dzięki - na pewno przeczytam. Dodanie tego pewnie będzie wymagało sporych zmian w moim systemie, więc może trochę potrwać.

Uwzględniając Państwa sugestie dodałem:

• nowe rodzaje dzienników: pompa ciepła, klimatyzator,
  • podsumowanie rocznego zużycia i rocznych kosztów (pod odpowiednimi wykresami w widoku Podsumowania).

Planuję też przeanalizować i ewentualnie wprowadzić propozycję kbab dotyczącą przeliczania każdego nośnika na kWh.

Chętnie też zapoznam się z innymi propozycjami/pomysłami/sugestiami dotyczącymi funkcjonalności domko.pl

Edytowane przez domko

Planuję też przeanalizować i ewentualnie wprowadzić propozycję kbab dotyczącą przeliczania każdego nośnika na kWh.

Chętnie też zapoznam się z innymi propozycjami/pomysłami/sugestiami dotyczącymi funkcjonalności domko.pl

Mnie na Twojej stronie (może wrzuć ją w stopkę) brakuje danych zbiorczych, dla przykładu wkleję swoje zużycie energii w kWh wg faktur za ost 6 lat, dla GZ-50 przyjmuję 9,97kWh/m3, dla dębiny 2100kWh/mp. To są dane brutto bez uwzględnienia sprawności systemu. Dodam, że już nie biegam często do liczników - zwykle odczytuje je inkasent - ja to robię z faktury,

Energia wg faktur.jpg

Edytowane przez kbab

Mnie na Twojej stronie (może wrzuć ją w stopkę) brakuje danych zbiorczych, dla przykładu wkleję swoje zużycie energii w kWh wg faktur za ost 6 lat, dla GZ-50 przyjmuję 9,97kWh/m3, dla dębiny 2100kWh/mp. To są dane brutto bez uwzględnienia sprawności systemu. Dodam, że już nie biegam często do liczników - zwykle odczytuje je inkasent - ja to robię z faktury,

Dzięki za pomysł - postaram się to też dodać.