kbab 04.05.2012 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Teraz po sezonie grzewczym są dobre ceny na drewno opałowe, już zakupiłem 7mp dębiny po 150zł. W tym sezonie zużyłem cały zapas - poszło 6mp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.07.2012 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 (edytowane) Dzisiaj otrzymałem nowe taryfy gazu, zmiana cen od 31.03.2012, wstawiłem do tabeli i obliczyłem koszt dla przykładowego zużycia w tar W1.1/W2.1/W3/6 po 200/1000/2000m3/rok. Koszt gazu (średnia z kosztami stałymi) dla W2.1 i W3.6 sięgnie prawie 2,50zł/m3, oczywiście w W1.1 będzie sporo wyższy Otrzymałem fakturę za prąd, od 2006r wg moich faktur podrożał o 60,84% Dodałem stawki gazu od 01.01.2013 Edytowane 18 Lutego 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.09.2012 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Dzisiaj ok 6.30 pierwszy przymrozek we wrocku, na samochodzie lód, niektóre dachy oszronione, temp przy dachowym oknie -0,7*. W domu jest 20,5* jeszcze bez grzania, w słoneczny dzień po południu temp osiąga 21,5 do 22*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.11.2012 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 (edytowane) Mam już fakt za gaz, zużycie energii wg faktur z ost 7 lat, w tym wszystko Edytowane 4 Lutego 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 07.11.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 kbab - ładnie wyliczone a nawet masz tendencję spadkową w kosztach. Rozumiem że tabela przedstawia koszty całkowite w poszczególnych latach rozpatrywanych jako rok kalendarzowy a 2012 r do chwili obecnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 09.11.2012 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 (edytowane) To są koszty całkowite, u,mnie rok rozrachunkowy podliczam po otrzymaniu ostatniej faktury (tu roczna za gaz), dlatego bieżący sezon grzewczy będzie podliczony w listopadzie 2013r. Tendencja spadkowa przede wszystkim w zużyciu kWh, efekty niestety są niwelowane rosnącymi kosztami nośników energii. Edytowane 9 Listopada 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 09.11.2012 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 u mnie wychodzi około 8000-8500kwh, nie pamiętam dokładnie....koszt 1kwh około 0,44zł wg moich obliczeń mój dom w 2012r wg faktur zużył brutto (w tym straty kominowe) niecałe 17,5 tys kWh - sporo więcej, ale takie ma potrzeby, tylko że to nie z pamięci ale rzeczywisty koszt i jak widać co do grosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 11.12.2012 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 nie wiem co może być, u mnie jest bez problemu, otwiera się normalnie ze stopki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 11.12.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 u mnie się też otwiera, ale mógłbyś na arkuszu zrobić porządek, bo połowa ma już tak formuły porozwalane że całkowicie źle liczy, albo zrobić jeden wzór, którego nie można by zapisać, żeby zawsze był prawidlowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 11.12.2012 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 to prawda, namnożyło się sporo arkuszy, ale są podpisane - nie chciałbym w nie ingerować, może w święta trochę poświęcę na to czasu i poprawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 25.12.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Ja nowy w tym temacie więc jak było to przepraszam...Czy w arkuszu są w jakiś sposób wliczone zyski bytowe, bo bo te 6000kWh/rok przyprawia mnie o ciarki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.12.2012 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Czy w arkuszu są w jakiś sposób wliczone zyski bytowe, bo bo te 6000kWh/rok przyprawia mnie o ciarki... Zyski bytowe uwzględnia "prosty kalkulator zużycia energii" (wstawiasz tam zużycie dobowe), ale za bardzo tym się nie przejmuj - żebyś przypadkiem zawału nie dostał - to tylko proste podstawowe wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.12.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Ja nowy w tym temacie więc jak było to przepraszam... Czy w arkuszu są w jakiś sposób wliczone zyski bytowe, bo bo te 6000kWh/rok przyprawia mnie o ciarki... Też o tym myślałem, bo np. z 80-90% zużytego prądu jest przerabiane na ciepło, więc gdy ktoś zużywa około 200 kWh miesięcznie wtedy około 160-180 kWh idzie na ogrzewanie a znam takich, którzy zużywają nawet 600 kWh/miesiąc. Do tego gaz do kuchenki też w całości idzie na ogrzewanie i sami mieszkańcy także grzeją [takie grzejniki niskotemperaturowe z termostatami nastawionymi na 36,6 st C] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 26.12.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Też o tym myślałem, bo np. z 80-90% zużytego prądu jest przerabiane na ciepło, więc gdy ktoś zużywa około 200 kWh miesięcznie wtedy około 160-180 kWh idzie na ogrzewanie a znam takich, którzy zużywają nawet 600 kWh/miesiąc. Do tego gaz do kuchenki też w całości idzie na ogrzewanie i sami mieszkańcy także grzeją [takie grzejniki niskotemperaturowe z termostatami nastawionymi na 36,6 st C] Zyski bytowe robia roznice w bilansie energetycznym czym cieplejszy bedzie dom. Jak j-j mowil, ze zaplacil za ogrzewanie kilkaset pln to go chcieli paic na stosie. Ja mam dom ledwo 5.5 litrowy, ale jak w dzien swieci slonce, albo jak w swieta 7 osob posiedzialo pol dnia to zyski przekroczyli zapotrzebowanie na cieplo. Temp. podczas wigili skoczyla z 23 do 25 stopni bez zadnego grzania. Dzisiaj wlaczylem ogrzewanie bo spadlo do 22,5 podloga ledwo letnia wiec trzeba troszke podogowke pogonic Reku w tym czasie chodzil na polowe wymiany, co by zadne zapachy nie zostaly. Jakbym go skrecil na min. pewnie bysmy zaczeli grzac jutro Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.12.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Też o tym myślałem, bo np. z 80-90% zużytego prądu jest przerabiane na ciepło, więc gdy ktoś zużywa około 200 kWh miesięcznie wtedy około 160-180 kWh idzie na ogrzewanie a znam takich, którzy zużywają nawet 600 kWh/miesiąc. 100% zużytego prądu zamieniane jest na ciepło. Bez względu na to, czy jest to prąd do oświetlenia choinkowego, suszarki do włosów, telewizora, wentylatora czy wibratora. Ostatecznie i tak wszystkie efekty działania prądu są rozpraszane do postaci ciepła. Dźwięk i światło też. Wyjątkiem jest elektryczne grzanie CWU, tzn. też zamienia się całość na ciepło, ale to ciepło ucieka rurką do kanalizacji zanim zdąży zostać zamienione w zysk bytowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.12.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 100% zużytego prądu zamieniane jest na ciepło. Bez względu na to, czy jest to prąd do oświetlenia choinkowego, suszarki do włosów, telewizora, wentylatora czy wibratora. Ostatecznie i tak wszystkie efekty działania prądu są rozpraszane do postaci ciepła. Dźwięk i światło też. Wyjątkiem jest elektryczne grzanie CWU, tzn. też zamienia się całość na ciepło, ale to ciepło ucieka rurką do kanalizacji zanim zdąży zostać zamienione w zysk bytowy. Napisałem bezpiecznie 80-90% bo: część promieniowania świetlnego ucieka na zewnątrz, więc nie jest w domu zamieniana na ciepło [jej ilość zależy od rodzaju oświetlenia, ilości okien itp.], część idzie na generowanie promieniowania elektromagnetycznego, które nie jest w domu zamieniane na ciepło [komórki, routery wifi itd.]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 28.12.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Masz rację, choć nie sądzę, by było to aż 10%. Z całą pewnością jednak energia ucieka pod postacią światła i wifi poza dom a ja to pominąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.12.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Kbab, przebudowales juz swoje instalacje ? Jakies wnioski, obserwacje ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.12.2012 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Kbab, przebudowales juz swoje instalacje ? Jakies wnioski, obserwacje ? Pozdrawiam Instalacja działa, ale są pewne ograniczenia, chodzi o powietrze do kominka. W moim wkładzie jest wlot świeżego pod kominkiem ale nie bezpośrednio do paleniska - kominek pobiera powietrze mieszane zew/wew - ponieważ do spalania potrzeb różne jego ilości to nie mogę w pełni wykorzystać zamkniętego obiegu WM i reku. Nawet myślałem o wymianie wkładu na zasilany powietrzem zew, ale jak poczytałem w dziale "kominkowym", że nowe wkłady z pw przeciekają po 3 sezonach to zdecydowałem się na eksploatację swojego aż do jego rozszczelnienia (na razie jest ok). Są wymierne efekty, zmniejszyło mi się roczne zużycie energii, ale pewnie jest to wypadkowa tych modernizacji, zmiany sposobu palenia w kominku jak również obniżenia temp wew domu. Zdecydowanie poprawił się komfort cieplny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.01.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Napisałem bezpiecznie 80-90% bo: część promieniowania świetlnego ucieka na zewnątrz, więc nie jest w domu zamieniana na ciepło [jej ilość zależy od rodzaju oświetlenia, ilości okien itp.], część idzie na generowanie promieniowania elektromagnetycznego, które nie jest w domu zamieniane na ciepło [komórki, routery wifi itd.]. Kosiarka, oswietlenie ogrodu, pompa do wody i.t.d rozumiem że też jest wykorzystana do ogrzania domu. Panowie przestańcie żartować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts