Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prąd, gaz, olej, węgiel, inne

kbab

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj otrzymałem nowe taryfy gazu, zmiana cen od 31.03.2012, wstawiłem do tabeli i obliczyłem koszt dla przykładowego zużycia w tar W1.1/W2.1/W3/6 po 200/1000/2000m3/rok. Koszt gazu (średnia z kosztami stałymi) dla W2.1 i W3.6 sięgnie prawie 2,50zł/m3, oczywiście w W1.1 będzie sporo wyższy

Otrzymałem fakturę za prąd, od 2006r wg moich faktur podrożał o 60,84%

Dodałem stawki gazu od 01.01.2013

Prąd 09.2012.jpg

Gaz-2012.jpg

Stawki gazu 2013.jpg

Edytowane przez kbab

• 2 months później...
  • 1 month później...
To są koszty całkowite, u,mnie rok rozrachunkowy podliczam po otrzymaniu ostatniej faktury (tu roczna za gaz), dlatego bieżący sezon grzewczy będzie podliczony w listopadzie 2013r. Tendencja spadkowa przede wszystkim w zużyciu kWh, efekty niestety są niwelowane rosnącymi kosztami nośników energii. Edytowane przez kbab

u mnie wychodzi około 8000-8500kwh, nie pamiętam dokładnie....koszt 1kwh około 0,44zł

wg moich obliczeń mój dom w 2012r wg faktur zużył brutto (w tym straty kominowe) niecałe 17,5 tys kWh - sporo więcej, ale takie ma potrzeby, tylko że to nie z pamięci ale rzeczywisty koszt i jak widać co do grosza.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Czy w arkuszu są w jakiś sposób wliczone zyski bytowe, bo bo te 6000kWh/rok przyprawia mnie o ciarki...

Zyski bytowe uwzględnia "prosty kalkulator zużycia energii" (wstawiasz tam zużycie dobowe), ale za bardzo tym się nie przejmuj - żebyś przypadkiem zawału nie dostał - to tylko proste podstawowe wyliczenia.

Ja nowy w tym temacie więc jak było to przepraszam...

Czy w arkuszu są w jakiś sposób wliczone zyski bytowe, bo bo te 6000kWh/rok przyprawia mnie o ciarki...

Też o tym myślałem, bo np. z 80-90% zużytego prądu jest przerabiane na ciepło, więc gdy ktoś zużywa około 200 kWh miesięcznie wtedy około 160-180 kWh idzie na ogrzewanie a znam takich, którzy zużywają nawet 600 kWh/miesiąc.

Do tego gaz do kuchenki też w całości idzie na ogrzewanie i sami mieszkańcy także grzeją [takie grzejniki niskotemperaturowe z termostatami nastawionymi na 36,6 st C] ;)

Też o tym myślałem, bo np. z 80-90% zużytego prądu jest przerabiane na ciepło, więc gdy ktoś zużywa około 200 kWh miesięcznie wtedy około 160-180 kWh idzie na ogrzewanie a znam takich, którzy zużywają nawet 600 kWh/miesiąc.

Do tego gaz do kuchenki też w całości idzie na ogrzewanie i sami mieszkańcy także grzeją [takie grzejniki niskotemperaturowe z termostatami nastawionymi na 36,6 st C] ;)

Zyski bytowe robia roznice w bilansie energetycznym czym cieplejszy bedzie dom.

Jak j-j mowil, ze zaplacil za ogrzewanie kilkaset pln to go chcieli paic na stosie.

Ja mam dom ledwo 5.5 litrowy, ale jak w dzien swieci slonce, albo jak w swieta 7 osob posiedzialo pol dnia to zyski przekroczyli zapotrzebowanie na cieplo.

Temp. podczas wigili skoczyla z 23 do 25 stopni bez zadnego grzania. Dzisiaj wlaczylem ogrzewanie bo spadlo do 22,5 podloga ledwo letnia wiec trzeba troszke podogowke pogonic :)

Reku w tym czasie chodzil na polowe wymiany, co by zadne zapachy nie zostaly. Jakbym go skrecil na min. pewnie bysmy zaczeli grzac jutro ;)

Pozdrawiam

100% zużytego prądu zamieniane jest na ciepło. Bez względu na to, czy jest to prąd do oświetlenia choinkowego, suszarki do włosów, telewizora, wentylatora czy wibratora. Ostatecznie i tak wszystkie efekty działania prądu są rozpraszane do postaci ciepła. Dźwięk i światło też.

Wyjątkiem jest elektryczne grzanie CWU, tzn. też zamienia się całość na ciepło, ale to ciepło ucieka rurką do kanalizacji zanim zdąży zostać zamienione w zysk bytowy.

100% zużytego prądu zamieniane jest na ciepło. Bez względu na to, czy jest to prąd do oświetlenia choinkowego, suszarki do włosów, telewizora, wentylatora czy wibratora. Ostatecznie i tak wszystkie efekty działania prądu są rozpraszane do postaci ciepła. Dźwięk i światło też.

Wyjątkiem jest elektryczne grzanie CWU, tzn. też zamienia się całość na ciepło, ale to ciepło ucieka rurką do kanalizacji zanim zdąży zostać zamienione w zysk bytowy.

Napisałem bezpiecznie 80-90% bo: część promieniowania świetlnego ucieka na zewnątrz, więc nie jest w domu zamieniana na ciepło [jej ilość zależy od rodzaju oświetlenia, ilości okien itp.], część idzie na generowanie promieniowania elektromagnetycznego, które nie jest w domu zamieniane na ciepło [komórki, routery wifi itd.].

Kbab, przebudowales juz swoje instalacje ?

Jakies wnioski, obserwacje ?

Pozdrawiam

Instalacja działa, ale są pewne ograniczenia, chodzi o powietrze do kominka. W moim wkładzie jest wlot świeżego pod kominkiem ale nie bezpośrednio do paleniska - kominek pobiera powietrze mieszane zew/wew - ponieważ do spalania potrzeb różne jego ilości to nie mogę w pełni wykorzystać zamkniętego obiegu WM i reku. Nawet myślałem o wymianie wkładu na zasilany powietrzem zew, ale jak poczytałem w dziale "kominkowym", że nowe wkłady z pw przeciekają po 3 sezonach to zdecydowałem się na eksploatację swojego aż do jego rozszczelnienia (na razie jest ok). Są wymierne efekty, zmniejszyło mi się roczne zużycie energii, ale pewnie jest to wypadkowa tych modernizacji, zmiany sposobu palenia w kominku jak również obniżenia temp wew domu. Zdecydowanie poprawił się komfort cieplny.

• 3 weeks później...
Napisałem bezpiecznie 80-90% bo: część promieniowania świetlnego ucieka na zewnątrz, więc nie jest w domu zamieniana na ciepło [jej ilość zależy od rodzaju oświetlenia, ilości okien itp.], część idzie na generowanie promieniowania elektromagnetycznego, które nie jest w domu zamieniane na ciepło [komórki, routery wifi itd.].

Kosiarka, oswietlenie ogrodu, pompa do wody i.t.d rozumiem że też jest wykorzystana do ogrzania domu.

Panowie przestańcie żartować.