Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prąd, gaz, olej, węgiel, inne

kbab

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kosiarka, oswietlenie ogrodu, pompa do wody i.t.d rozumiem że też jest wykorzystana do ogrzania domu.

Panowie przestańcie żartować.

To jest energia zużywana na "inne potrzeby". Naukowcy określają jej udział na 12% całkowitych potrzeb. Warto zapoznać się z porównaniem programów do liczenia zapotrzebowania przeciętnego domu jednorodzinnego. Jak widac mój sposób liczenia każdego kWh w domu ma sens.

http://suw.biblos.pk.edu.pl/resources/i5/i9/i7/i1/r5971/PaterS_OcenaZapotrzebowania.pdf

To jest energia zużywana na "inne potrzeby". Naukowcy określają jej udział na 12% całkowitych potrzeb. Warto zapoznać się z porównaniem programów do liczenia zapotrzebowania przeciętnego domu jednorodzinnego. Jak widac mój sposób liczenia każdego kWh w domu ma sens.

http://suw.biblos.pk.edu.pl/resources/i5/i9/i7/i1/r5971/PaterS_OcenaZapotrzebowania.pdf

Kbab, jak tam Twoja klima sie sprawuje ?

Przerobiles juz co miales przerobic ? Jakies zdjecia ?:)

Pozdrawiam

Klima włącza się co dziennie rano, podnosi temp przed pobudką, jak dla mojej rodziny jest ok, grzeje szybko i skutecznie, jest ustawiona na program "nocny" chodzi cichutko. Reku działa "połowicznie" jak w/w mam problem z powietrzem do kominka, nawet myślałem o zmianie wkładu na taki który pobiera powietrze tylko z zewnątrz, ale jak na razie jest dobrze, system sprawdza się, mam małe zużycie gazu, drewna powinno wystarczyć do końca sezonu grzewczego. Stare fotki aktualne.

Kebab czyli w/g ciebie każdy czymkolwiek by nie ogrzewał powinien doliczyć do swoich kosztów na powyższe zużycie prądu dla domu pomniejszone o 12% i wtedy to będą faktyczne koszty za ogrzewanie i CWU. Teoria może nie jest zła tylko może ty masz taką siłę przekonywania aby ogrzewający węglem, eko, olejem czy gazem tek zrobili bo jakoś dobrej woli z ich strony nie widzę.:yes: Jakoś oni podają tylko zużycie gazu, węgla czy innego nośnika a zapominają nawet o tym że tam pracują obiegówki czy podajniki. Edytowane przez plusfoto

pod w/w linkiem podane jest całkowite zapotrzebowanie domu na energię w tym co, cwu, światło i inne - prosty podział, jak ktoś potrafi policzyć energię z wszystkich nośników z jakich korzysta to nie będzie miał problemu stosując algorytm, oczywiście dla różnych domów może się nieco różnić

Kebab czyli w/g ciebie każdy czymkolwiek by nie ogrzewał powinien doliczyć do swoich kosztów na powyższe zużycie prądu dla domu pomniejszone o 12% i wtedy to będą faktyczne koszty za ogrzewanie i CWU. Teoria może nie jest zła tylko może ty masz taką siłę przekonywania aby ogrzewający węglem, eko, olejem czy gazem tek zrobili bo jakoś dobrej woli z ich strony nie widzę.:yes: Jakoś oni podają tylko zużycie gazu, węgla czy innego nośnika a zapominają nawet o tym że tam pracują obiegówki czy podajniki.

Taki sposob liczenia byl by dobry, jesli bysmy na tej podstawie chcieli okreslic zapotrzebowanie domu na cieplo. Bez 2 zdan. Doliczanie jednak zyskow bytowych ktore sa skutkiem ubocznym zasiedlenia domu do kosztow ogrzewania, to juz wielkie nieporozumienie. Tutaj nalezy wliczac tylko ta energie, ktora produkujemy TYLKO W CELU poniesienia temperatury w domu.

Doliczanie pompek obiegowych jest jak najbardziej uzasadnione, bo to element instalacji CO ktora dziala TYLKO w celu podniesienia temp w domu a nie np napisaniu tego posta (ktory kebaba i tak nie przekona - z zasady) ;)

• 1 month później...
  • 5 months później...
Kbab, uzywasz klimy dalej?

Jaki stan instalacji na ten sezon?

Tak, wczoraj pierwszy raz tej jesieni uruchomiłem na 45min, dzisiaj też chodziła godzinę, na zewnątrz deszcz i temp 8*. Instalacja ok, działa bez problemu, nie widzę spadku sprawności, do tej pory bez przeglądów. Kocioł gazowy czasem podgrzewa cwu, podłogówki jeszcze nie uruchomiłem. Kominek w tym sezonie jeszcze nie odpalany.

Tak, wczoraj pierwszy raz tej jesieni uruchomiłem na 45min, dzisiaj też chodziła godzinę, na zewnątrz deszcz i temp 8*. Instalacja ok, działa bez problemu, nie widzę spadku sprawności, do tej pory bez przeglądów. Kocioł gazowy czasem podgrzewa cwu, podłogówki jeszcze nie uruchomiłem. Kominek w tym sezonie jeszcze nie odpalany.

Czyli kolejny przyklad na sprawdzalnosc ukladu klima w okresie przejsciowym :)

U mnie podobna sytuacja, kazda klima z inwerterem dajaca COP w okolicy 2,5 bedzie tansza niz gaz, tazke powoli rozgladam sie za jakas lepsza promocja:)

• 2 weeks później...

Aż tak różowo nie jest - początek to policzony cały rok, ostatnie faktury są za 6 mies - ale zużycie en el rzeczywiście sporo udało mi się zredukować, wcześniej w jakimś temacie wyjaśniałem jak do tego doszedłem, bilans roczny zużytej energii podałem tu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
No właśnie co się stało , czy to styczeń-marzec 2013 zrobiły.

Na tą sporą różnicę pewnie miał wpływ dłuższy sezon grzewczy 2012/2013, do tego mogło się dołożyć nieumiejętne obsługiwanie kominka (sporo opału poszło z dymem), na to nie miałem wpływu, obsługiwała go również rodzina.

Za to na ten rok zakupiłem tylko 4mp dębiny i zwiększam ilość ciepła z gazu i klimy - powinno być lepiej.

2013 rok

CO

koszt - 1178,73 zł

zużycie - 2831,56 kWh

CWU - 92,35m3

koszt - 491,16 zł

zużycie - 1383,54 kWh

Razem CO +CWU

4215,10 kWh (88% tania) - 1669,88 zł

DOM

koszt - 1457,17 zł

zużycie - 2589,20 kWh (41% tania)