SUSPENSER 18.01.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Kosiarka, oswietlenie ogrodu, pompa do wody i.t.d rozumiem że też jest wykorzystana do ogrzania domu. Panowie przestańcie żartować. Jeśli używasz kosiarki i pompujesz wodę w ogrodzie zimą to odlicz te kWh, podobnie z oświetleniem, i wolę żartować niż narzekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 13.02.2013 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Kosiarka, oswietlenie ogrodu, pompa do wody i.t.d rozumiem że też jest wykorzystana do ogrzania domu. Panowie przestańcie żartować. To jest energia zużywana na "inne potrzeby". Naukowcy określają jej udział na 12% całkowitych potrzeb. Warto zapoznać się z porównaniem programów do liczenia zapotrzebowania przeciętnego domu jednorodzinnego. Jak widac mój sposób liczenia każdego kWh w domu ma sens. http://suw.biblos.pk.edu.pl/resources/i5/i9/i7/i1/r5971/PaterS_OcenaZapotrzebowania.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.02.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 To jest energia zużywana na "inne potrzeby". Naukowcy określają jej udział na 12% całkowitych potrzeb. Warto zapoznać się z porównaniem programów do liczenia zapotrzebowania przeciętnego domu jednorodzinnego. Jak widac mój sposób liczenia każdego kWh w domu ma sens. http://suw.biblos.pk.edu.pl/resources/i5/i9/i7/i1/r5971/PaterS_OcenaZapotrzebowania.pdf Kbab, jak tam Twoja klima sie sprawuje ? Przerobiles juz co miales przerobic ? Jakies zdjecia ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 13.02.2013 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Klima włącza się co dziennie rano, podnosi temp przed pobudką, jak dla mojej rodziny jest ok, grzeje szybko i skutecznie, jest ustawiona na program "nocny" chodzi cichutko. Reku działa "połowicznie" jak w/w mam problem z powietrzem do kominka, nawet myślałem o zmianie wkładu na taki który pobiera powietrze tylko z zewnątrz, ale jak na razie jest dobrze, system sprawdza się, mam małe zużycie gazu, drewna powinno wystarczyć do końca sezonu grzewczego. Stare fotki aktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.02.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Kebab czyli w/g ciebie każdy czymkolwiek by nie ogrzewał powinien doliczyć do swoich kosztów na powyższe zużycie prądu dla domu pomniejszone o 12% i wtedy to będą faktyczne koszty za ogrzewanie i CWU. Teoria może nie jest zła tylko może ty masz taką siłę przekonywania aby ogrzewający węglem, eko, olejem czy gazem tek zrobili bo jakoś dobrej woli z ich strony nie widzę. Jakoś oni podają tylko zużycie gazu, węgla czy innego nośnika a zapominają nawet o tym że tam pracują obiegówki czy podajniki. Edytowane 13 Lutego 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 13.02.2013 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 pod w/w linkiem podane jest całkowite zapotrzebowanie domu na energię w tym co, cwu, światło i inne - prosty podział, jak ktoś potrafi policzyć energię z wszystkich nośników z jakich korzysta to nie będzie miał problemu stosując algorytm, oczywiście dla różnych domów może się nieco różnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Kebab czyli w/g ciebie każdy czymkolwiek by nie ogrzewał powinien doliczyć do swoich kosztów na powyższe zużycie prądu dla domu pomniejszone o 12% i wtedy to będą faktyczne koszty za ogrzewanie i CWU. Teoria może nie jest zła tylko może ty masz taką siłę przekonywania aby ogrzewający węglem, eko, olejem czy gazem tek zrobili bo jakoś dobrej woli z ich strony nie widzę. Jakoś oni podają tylko zużycie gazu, węgla czy innego nośnika a zapominają nawet o tym że tam pracują obiegówki czy podajniki. Taki sposob liczenia byl by dobry, jesli bysmy na tej podstawie chcieli okreslic zapotrzebowanie domu na cieplo. Bez 2 zdan. Doliczanie jednak zyskow bytowych ktore sa skutkiem ubocznym zasiedlenia domu do kosztow ogrzewania, to juz wielkie nieporozumienie. Tutaj nalezy wliczac tylko ta energie, ktora produkujemy TYLKO W CELU poniesienia temperatury w domu. Doliczanie pompek obiegowych jest jak najbardziej uzasadnione, bo to element instalacji CO ktora dziala TYLKO w celu podniesienia temp w domu a nie np napisaniu tego posta (ktory kebaba i tak nie przekona - z zasady) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.03.2013 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Po raz pierwszy od 7 lat odnotowałem spadek ceny prądu w tar G11, co prawda niewiele bo tylko 1,5% - pewnie jesienią sobie wyrównają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 22.09.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Kbab, uzywasz klimy dalej? Jaki stan instalacji na ten sezon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 26.09.2013 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Kbab, uzywasz klimy dalej? Jaki stan instalacji na ten sezon? Tak, wczoraj pierwszy raz tej jesieni uruchomiłem na 45min, dzisiaj też chodziła godzinę, na zewnątrz deszcz i temp 8*. Instalacja ok, działa bez problemu, nie widzę spadku sprawności, do tej pory bez przeglądów. Kocioł gazowy czasem podgrzewa cwu, podłogówki jeszcze nie uruchomiłem. Kominek w tym sezonie jeszcze nie odpalany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 26.09.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Tak, wczoraj pierwszy raz tej jesieni uruchomiłem na 45min, dzisiaj też chodziła godzinę, na zewnątrz deszcz i temp 8*. Instalacja ok, działa bez problemu, nie widzę spadku sprawności, do tej pory bez przeglądów. Kocioł gazowy czasem podgrzewa cwu, podłogówki jeszcze nie uruchomiłem. Kominek w tym sezonie jeszcze nie odpalany. Czyli kolejny przyklad na sprawdzalnosc ukladu klima w okresie przejsciowym U mnie podobna sytuacja, kazda klima z inwerterem dajaca COP w okolicy 2,5 bedzie tansza niz gaz, tazke powoli rozgladam sie za jakas lepsza promocja:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 08.10.2013 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Dzisiaj otrzymałem fakturę za en el, moje faktury z ost 8 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.10.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Kbab, mozesz walnac jakies podsumowanie zmiany zuzytych KWh? Na poczatku bylo prawie 3 razy tyle, grzales pradem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 08.10.2013 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Aż tak różowo nie jest - początek to policzony cały rok, ostatnie faktury są za 6 mies - ale zużycie en el rzeczywiście sporo udało mi się zredukować, wcześniej w jakimś temacie wyjaśniałem jak do tego doszedłem, bilans roczny zużytej energii podałem tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 27.10.2013 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Niestety 2013 w moim domu to wzrost zarówno zużytej energii i jej kosztu, dane za 8 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.10.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Coś się porozszczelniało czy dołożyłeś odbiorników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 06.01.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Niestety 2013 w moim domu to wzrost zarówno zużytej energii i jej kosztu, dane za 8 lat Coś się porozszczelniało czy dołożyłeś odbiorników? No właśnie co się stało , czy to styczeń-marzec 2013 zrobiły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 06.01.2014 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 No właśnie co się stało , czy to styczeń-marzec 2013 zrobiły. Na tą sporą różnicę pewnie miał wpływ dłuższy sezon grzewczy 2012/2013, do tego mogło się dołożyć nieumiejętne obsługiwanie kominka (sporo opału poszło z dymem), na to nie miałem wpływu, obsługiwała go również rodzina. Za to na ten rok zakupiłem tylko 4mp dębiny i zwiększam ilość ciepła z gazu i klimy - powinno być lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 08.01.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 2013 rok CO koszt - 1178,73 złzużycie - 2831,56 kWh CWU - 92,35m3 koszt - 491,16 zł zużycie - 1383,54 kWh Razem CO +CWU 4215,10 kWh (88% tania) - 1669,88 zł DOM koszt - 1457,17 złzużycie - 2589,20 kWh (41% tania) Razem DOM +CO+CWU koszt - 3127,05 złzużycie - 6804,30 kWh (70% tania) G12 - I- 0,71zł/kWh II-0,355zł/kWh z opłatami stałymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 06.11.2014 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Otrzymałem fakturę za gaz, mogę policzyć zużycie w 2014, sporo - o 30% spadło zużycie kWh, za to koszt niewiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts