kbab 04.02.2011 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 czy ten koszt jest z faktur, z opłatami stałymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 06.02.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 rozumiem że jest szacunkowy koszt całego okresu grzewczego tj.ok.5 miesięcy Gratuluję poczucia humoru. Myślałem, że sezon w Polsce trwa 7 miesięcy:) Zresztą co niektórym w chałupie 15 stopni też wystarcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rume 08.02.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Jest kilka błędów w tabelce:- ceny energii elektrycznej (jest inna cena energii el. dla pieca akumulacyjnego a pompy ciepła ?)- COP dla PC 3,8 i 3,6 - na moje to przy niższym COP pompa pracuje jw układzie 2 taryfy- koszt zł/kWh dla PC w 2 taryfie aż 20gr ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 08.02.2011 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 to nie są błędy, cenę jednostkową każdy może wstawić jaką płaci i sprawdzić jak to wygląda przy innych nośnikach, odnośnie cen energii przy taryfie G-12 proponuję podzielić kwotę zapłaconego rachunku przez ilość zużytych kWh NT+WT, (będzie to koszt rzeczywiście poniesiony i tylko w jego interesie jest aby % udział dziennej był jak najniższy, wtedy za energię będzie płacił najkorzystniej), ale jak ktoś uważa że płaci 20gr - to już jego sprawa, dla siebie może tak liczyć ale dla innych niech poda zużytą ilość kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rume 09.02.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 (edytowane) Tylko że jak patrzysz z boku na ten arkusz to jest totalny nieład. Po co podane jest COP jak nie jest brane pod uwagę w obliczeniach. Jedni wstawiają cenę energii po przeliczeniu COP a inni bez i tak zostawiają w arkuszu. A co z tego że raz koszt jest 3200 a raz 1000 co za różnica Ten arkusz ewidentnie nie służy do porównania kosztów lecz tylko do wyliczenia tych o których mamy pojęcie. Przykładowo mam gaz a chcę porównać się do pompy ciepła to nie mam jak bo tam bzdety ludzie wpisują. Edytowane 9 Lutego 2011 przez rume Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 09.02.2011 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 pompa ciepła to kocioł jak każdy inny, tylko sprawność ma większą (cop), jeśli ktoś podał inne dane nośników energii to możemy je dopasować do naszych możliwości, jedni podają cenę prądu w 2 taryfie np 20gr/kWh, bo uważają że tyle płacą, inni mogą podstawić swoją cenę energii, wtedy porównania w kalkulatorze będą wg naszych cen nośników energii. COP zwykle nie przekracza 4, przy pc powietrze-woda 3, cena prądu jak wyżej i porównanie gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rume 09.02.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 (edytowane) To jak rozumiesz cenę energii w jednym przypadku dla pompy ciepła po 9 gr a w innym po 40 ? Przy propan/butan brakuje w podliczeniu kosztów stałych ,a przy oleju kondensat co to są te koszty stałe ? Edytowane 9 Lutego 2011 przez rume Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 09.02.2011 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 koszty stałe to przy propan butan dzierżawa zbiornika (niektórzy mają swój, wtedy tylko serwis roczny), nie wiem dlaczego ktoś liczy prąd po 9 gr, może jest pracownikiem energetyki, cenę energii każdy może policzyć z zapłaconej faktury, jeśli liczy bez opłaty abonamentowej i stałej przesyłowej to dolicza to w kosztach stałych rocznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rume 10.02.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Po prostu podają cenę energii uwzględniając COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarioAga 16.02.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 W związku z tym, że raczkuję w tematach, o których szanowni inżynierowie piszą..., pozwolę sobie na małą dygresję dot. "kbab"Szczery szacunek dla Pana, bo naprawdę zaangażowanie w temat, tabele, wyliczenia etc to przecież masę roboty....a to ze zwykłej rozumiem życzliwości. Czytam to z otwartą gębą bo nic nie kumam z tego a czeka mnie wybór ogrzewania za rok kiedy mam nadzieję, że dom będzie stał...137 m/2, energooszczędny "niewielki" z Muratora.Gazu ziemnego nie mam, "syfu" przy ekogroszku się boję, na PC mnie nie stać, pozostaje prąd....?Może mi kbab poradzi co zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rume 18.02.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Prąd też jest jedną z opcji w twoim przypadku ale wtedy należy zainwestować w dobrze wykonaną izolację domu i musisz zadbać o dobry projekt bez zbędnych mostków typu balkony wykusze itp. Choć ja osobiście bym nie wykluczał pompy ciepła - da się to zrobić wcale nie za aż tak kolosalne pieniądze jak dobrze poszperasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.02.2011 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Może mi kbab poradzi co zrobić ? Dobrym pomysłem będzie kominek (może z pw, jest to najtańsze źródło ciepła), jeśli prąd to koniecznie 2 taryfy, ciepło akumulować w podłodze, lub w buforze, dodatkowo w okresach przejściowych tania klimatyzacja (można się cieszyć z dobrodziejstwa COP). Jeśli byłaby wodna podłogówka można próbować ją zasilić tanią pc z Hewaleksu. Przy zapotrzebowaniu domu na 23/25 tys kWh rocznie można to podzielić na różne nośniki energii, taka dywersyfikacja może obniżyć koszty, jak również uniezależnić się od jednego dostawcy energii. Przy wykorzystaniu drogich nośników energii warto zaoszczędzić na wentylacji i zainwestować w rekuperator, jak również pomyśleć o małym GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarioAga 25.02.2011 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Dobrym pomysłem będzie kominek (może z pw, jest to najtańsze źródło ciepła), jeśli prąd to koniecznie 2 taryfy, ciepło akumulować w podłodze, lub w buforze, dodatkowo w okresach przejściowych tania klimatyzacja (można się cieszyć z dobrodziejstwa COP). Jeśli byłaby wodna podłogówka można próbować ją zasilić tanią pc z Hewaleksu. Przy zapotrzebowaniu domu na 23/25 tys kWh rocznie można to podzielić na różne nośniki energii, taka dywersyfikacja może obniżyć koszty, jak również uniezależnić się od jednego dostawcy energii. Przy wykorzystaniu drogich nośników energii warto zaoszczędzić na wentylacji i zainwestować w rekuperator, jak również pomyśleć o małym GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.02.2011 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 (edytowane) proponuje zainteresować się pc p-w, oferty pokazują się wyjątkowo ciekawe, nphttp://allegro.pl/pompa-ciepla-7kw-panasonic-powietrze-woda-i1475464334.html4900zł za 7kW - sprzedawca testuje taką w ogrzewaniu domu, taka pc z małym kotłem elektrycznym za 1500zł (oczywiście wodna podłogówka) może być strzałem w 10. Edytowane 25 Lutego 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 02.03.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Po drugim sezonie i spaleniu kolejnej butli propanu odkryłem zależność zapotrzebowania na energię do CO w moim domu w funkcji średniej temperatury zewnętrznej (miesięcznie): E(kWh) = -140 * Tzew + 2500 Oczywiście trzeba przyjąć, że temperatura wewnętrzna jest stała; u mnie 20 stopni. Dzięki tej zależności udało mi się ostatnią butlę zużyć do 3%, miałem tydzień zapasu i na spokojnie mogłem zamówić kolejne tankowanie. PS. Skąd wzieliście cenę 3,2zł/l propanu ??? Kilka dni temu tankowałem za 1,80zł/litr brutto, przed sezonem będzie pewnie 1,65zł.Jak by tego nie liczyć na propanie mi wychodzi 2 razy drożej niż na GZ50 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 02.03.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Po drugim sezonie i spaleniu kolejnej butli propanu odkryłem zależność zapotrzebowania na energię do CO w moim domu w funkcji średniej temperatury zewnętrznej (miesięcznie): E(kWh) = -140 * Tzew + 2500 Oczywiście trzeba przyjąć, że temperatura wewnętrzna jest stała; u mnie 20 stopni. Dzięki tej zależności udało mi się ostatnią butlę zużyć do 3%, miałem tydzień zapasu i na spokojnie mogłem zamówić kolejne tankowanie. PS. Skąd wzieliście cenę 3,2zł/l propanu ??? Kilka dni temu tankowałem za 1,80zł/litr brutto, przed sezonem będzie pewnie 1,65zł. Jak by tego nie liczyć na propanie mi wychodzi 2 razy drożej niż na GZ50 !!! Witam, Mógłbyś opisać swój dom i ile idzie Ci średnio gazu w sezonie? Planuję gaz z własnej butli do domu o pow. użytkowej 270 m2 i zastanawiam się nad ewentualnym zużyciem propanu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 02.03.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Projekt Archon "Dom w Firletkach G2" lustrzane odbicie z lekkimi przeróbkami + 2 pustaki w wysokości. Powierzchnia 200m2+40m2 garażu, ocieplenie 15cm styropianu, strop i poddasze ocieplone wełną 25cm Dół podłogówka, góra grzejniki.Garaż z grzejnikiem ustawionym na antyzamarzanie. Wentylacja mechaniczna (aktualnie GWC zalane i nie działa) więc czerpię powietrze bezpośrednio z otoczenia.Nagrzewnica wtórna grzana z CO ustawiona na 19 stopni. Kolektory słoneczne, 4m2, niestety tej zimy uzysk jest pomijalnie mały.Dopiero w marcu mamy sensowne podgrzewanie CWU. Licząc obecny sezon można przyjąć, że jedna butla 2300 litrów wystarczy na styk Zrobiłem błąd i zatankowałem w lipcu zamiast w październiku, zabrakło mi 15% i musiałem tankować pod koniec lutego. Ostrzegam przed wiązaniem się z dostawcami sieciowymi.Też chciałem popełnić ten błąd - z lenistwa.Żona mnie przekonała - kupiliśmy własny nowy zbiornik, podziemny - inwestycja zwraca się po 2-3 tankowaniach.Gaz kupuję na wolnym rynku po cenie 30-40% niższej niż w sieci. Służę pomocą - gdzie kupić zbiornik, jak załatwić pozwolenia, ochrona katodowa (na 10 lat), UDT (mazowieckie). PS. Niestety propan jest i tak 2 razy droższy od GZ50 i 4 razy droższy od prądu G11 PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 02.03.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Aż tyle droższy ,nawet kupowany po 1.50 czy 1.60 brutto latem?NIe da rady grzać mieszanką propan-butan przy podziemnym zbiorniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 02.03.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Propan-butan niestety jest droższy o 10% procent od propanu. Nie zmienia to faktu, że gaz płynny jest 2 razy droższy od gazu ziemnego. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 03.03.2011 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 (edytowane) Aż tak korzystnie dla prądu w taryfie G11 to nie jest "Niestety propan jest i tak 2 razy droższy od GZ50 i 4 razy droższy od prądu G11", ogrzewanie prądem w tej taryfie (mam na myśli konwektory) jest droższe od LPG (zrównuje się przy cenie 3,2-3,3zł/dcm, bez kosztów stałych), ale przy ogrzewaniu akumulacyjnym G12 przy średniej cenie prądu 3,4zł/kWh wypada już ok 50% drożej, ale takiej relacji do en el jak w/w tj x4 zwłaszcza przy G11 to nawet przy drogiej pc nie będzie (średni cop=3,5).https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=0chyba że ktoś zaślepiony wyjątkową opłacalnością pc policzy en el do niej po 25gr/kWh - takich tu nie brakuje, wtedy 1/kWh ciepła z pc kosztuje 0,0714zł/kWh vs LPG (po 3.3zł/dcm) 0,5484zł/kWh, wtedy to nawet 7,7 razy drożej - jak widać jakie przyjmiemy dane takie mamy efekty, ale czy potwierdzą się w praktyce?? Edytowane 3 Marca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts