kbab 24.09.2011 05:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 (edytowane) Dziś rano temp za oknem 2stC, klimatyzator pobierał 1500W, różnica temp przy klimatyzatorze była 23stC, zatem cop = 2,3. Po 20min temp w pomieszczeniu wzrosła z 21 do 24stC, klima się wyłączyła. Przy tych warunkach koszt ciepła to 0,24zł/kWh. Edytowane 24 Września 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maziko 24.09.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 dobry pomysl z tym zestawieniem, ale np. ceny dla oleju opałowego i propanu albo mixu mogą mocno różnić się w zależności od pory roku ( http://www.e-petrol.pl/index.php/centrum-domowego-ciepla-ogrzewanie-porady/65035/ ) jest to jakoś uwzględnione przy braniu wartości do przeliczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 24.09.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Powiedzta mnie, jaki będzie koszt kWh ,jak kupię propan po 1.50brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.09.2011 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 dobry pomysl z tym zestawieniem, ale np. ceny dla oleju opałowego i propanu albo mixu mogą mocno różnić się w zależności od pory roku, jest to jakoś uwzględnione przy braniu wartości do przeliczeń? oczywiście ceny jednostkowe są w szarym polu można je aktualizować. Powiedzta mnie, jaki będzie koszt kWh ,jak kupię propan po 1.50brutto trzeba 1,50zł/6,56kWh=0,23zł - przy tej cenie 23gr/kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 24.09.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Czyli niezle.Warunek -swój zbiornik i tankowanie latem do pełna.Ale to znowu zbiornik z 5 koła ,robota,projekt ze 2-3.Będzie z 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dsnake 28.09.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Czyli koszt porównywalny z ogrzewaniem gazem ziemnym w taryfie W-3. Dziś rano temp za oknem 2stC, klimatyzator pobierał 1500W, różnica temp przy klimatyzatorze była 23stC, zatem cop = 2,3. Po 20min temp w pomieszczeniu wzrosła z 21 do 24stC, klima się wyłączyła. Przy tych warunkach koszt ciepła to 0,24zł/kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.09.2011 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 (edytowane) Czyli koszt porównywalny z ogrzewaniem gazem ziemnym w taryfie W-3. to jest sprawność początkowa, po kilkunastu min jak spada zapotrzebowanie na ciepło (podniesiona temperatura w pomieszczeniu) to cop wzrasta do ok 3. Jak wynika z moich obliczeń opłacalność ogrzewania klimatyzatorem w moim przypadku sięga sprawności =2, poniżej korzystniej jest grzać gazem. Oczywiście relacje mogą się zmienić przy taryfie G-12, wówczas niższa cena prądu może uzasadnić ogrzewanie klimą przy nieco niższej jej sprawności. Jednak za komfort szybkiego podniesienia temperatury w pomieszczeniu można czasem zapłacić więcej. To również może być cenna wskazówka dla tych co korzystają z droższych nośników energii od gazu. Edytowane 29 Września 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.09.2011 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 to jest sprawność początkowa, po kilkunastu min jak spada zapotrzebowanie na ciepło (podniesiona temperatura w pomieszczeniu) to cop wzrasta do ok 3. Jak wynika z moich obliczeń opłacalność ogrzewania klimatyzatorem w moim przypadku sięga sprawności =2, poniżej korzystniej jest grzać gazem. Oczywiście relacje mogą się zmienić przy taryfie G-12, wówczas niższa cena prądu może uzasadnić ogrzewanie klimą przy nieco niższej jej sprawności. Jednak za komfort szybkiego podniesienia temperatury w pomieszczeniu można czasem zapłacić więcej. Kbab, koniecznie nie zapomnij sie podzielic wrazeniami z korzystania z klimy, bo zamierzam swoj nastepny budynek ogrzewac kablami, natomiast ze wzgledu na jego czesc komercyjna bedzie mi niezbedne narzedzie do okresowego i szybkiego grzania/chlodzenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.09.2011 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 (edytowane) Kbab, koniecznie nie zapomnij sie podzielic wrazeniami z korzystania z klimy, bo zamierzam swoj nastepny budynek ogrzewac kablami, natomiast ze wzgledu na jego czesc komercyjna bedzie mi niezbedne narzedzie do okresowego i szybkiego grzania/chlodzenia. mój system będzie nieco rozbudowany (przerabiam wentylację grawitacyjną na WM, połączone z klimą), opis jest w tym temacie, poniżej są zdjęcia http://forum.muratordom.pl/showthread.php?185452-Wentylacja-mechaniczna-kominek-klimatyzacja&p=4916134&viewfull=1#post4916134 dzisiaj próbnie uruchomiłem klimę, przy temp na zewnątrz 16stC cop max osiągnął 4,17. Edytowane 29 Września 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.10.2011 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 (edytowane) Kbab, koniecznie nie zapomnij sie podzielic wrazeniami z korzystania z klimy, bo zamierzam swoj nastepny budynek ogrzewac kablami, natomiast ze wzgledu na jego czesc komercyjna bedzie mi niezbedne narzedzie do okresowego i szybkiego grzania/chlodzenia. Dzisiaj temp z rana to -4stC, w domu 21, próba klimy wypadła dość dobrze, na max przepływie powietrza (450m3/h) klima na wylocie miała 46stC, przy wlocie 23stC, pobór prądu to 1640W, z tych danych cop wypada na 2,1, przy koszcie prądu 0,5794zł/kWh (z ost wrześniowej faktury) koszt ciepła to 0,2754zł/kWh - trochę drożej niż gazem, ale pomieszczenie po 20 min podgrzane do 23stC. Czy przy niższych temperaturach cop przekroczy 2? zobaczymy. Moje dotychczasowe pomiary http://foto2.m.onet.pl/_m/922343948a0560158e93dff655597546,21,19,0.jpg Edytowane 17 Października 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 17.10.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Po 20 minutach podgrzane zostało powietrze w pomieszczeniu ze ścianami jest trudniej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berbelucha 22.10.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Powiedzta mnie, jaki będzie koszt kWh ,jak kupię propan po 1.50brutto Jezu, aż mnie zdopingowało do zarejestrowania. Gdzie można kupić gaz w tej cenie? W tym roku pozbyłem sie wreszcie koncernowego zbiornika, limitów zużycia, opłat dzierżawnych i ceny 2,80 netto/litr. Obecnie nie udaje mi sie znaleść poniżej 1,89 netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duss 22.10.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 (edytowane) Ja obecnie stoje przed wyborem sposobu ogrzewania mojego domu 160-200m2:silka 24 + styro 25-30 + welna/piana na strychu + 100% podłogowka + kominek z plaszczem. - zastanawiam sie nad instalacja zbiornika z gazem (na wlasnosc oczywiscie) vs. pompa ciepla - chyba ze jest juz na forum takie porownanie.... chetnie podpatrze... Boje sie ze za pompe duzo zaplace a sie zepsuje po 3 latach lub instalacja bedzie sie zwrac 10 lat. Edytowane 23 Października 2011 przez duss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.10.2011 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 (edytowane) Otrzymuję sporo zapytań na priva dotyczących obsługi moich arkuszy ze stopki. Dlatego tu w skrócie napiszę krótką instrukcję.Są tam 2 różne arkusze, powielone aby jednocześnie mogło korzystać więcej użytkowników W 1 (ark od 11 do 16) można porównać koszty ogrzewania w zależności od różnych nośników energii, wystarczy w nich wpisywać w H2 roczne zapotrzebowanie na energię, następnie aktualną cenę nośnika energii i sprawność posiadanego kotła i odczytać wynik. Dane wprowadzamy tylko w szarych polach, w innych są formuły które mogą się skasować. http://foto3.m.onet.pl/_m/d82abcfda1f571c2f8f42c71d437c477,21,19,0.jpgW 2 (ark od 33 do 36) jest "Prosty OZC dla laika) oraz kalkulator energii na podstawie aktualnego (prognozowanego) zużycia na dobę.W OZC dla laika trzeba w szarych polach wstawić dane domu (tu kształt stodoły) również tylko w szarych polach, oczywiście trzeba sobie policzyć straty swoich ścian zewnętrznych, okien, drzwi, stropu i płyty.http://foto1.m.onet.pl/_m/45c428ec2c36fb82aa0488738fe69d79,21,19,0.jpgPoniżej zamieściłem prosty kalkulator w którym po wprowadzeniu tylko zużycia energii na dobę (trzeba nośnik podać w kWh/dobę - niżej są przeliczniki), temperatury w domu i na zewnątrz policzy zapotrzebowanie na ogrzewanie w sezonie grzewczym, jeśli jest potrzeba to można zmienić ilość dni tego okresu i średnią jego temperaturę. Dodatkowo po wprowadzeniu dowolnej temperatury na zewnątrz odczytamy zużycie energii w tym dniu. Poniżej są ilości różnych nośników energii zarówno na cały sezon grzewczy jak i na określony (temperaturą) dzień.http://foto3.m.onet.pl/_m/dc37896d875c98010335cfd32a5f85fb,21,19,0.jpgŚrednią temperaturę dla swojego miasta z ost tygodnia odczytamy na strhttp://www.pogoda.ekologia.pl/Archiwum/Archiwum_pogody/Nysa,2011-10-28Jeśli będą jakieś uwagi, propozycje - mogę wprowadzić jakieś zmianyŻyczę udanych wynikówLeon z Wrocławia. Edytowane 30 Października 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 29.10.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 pod przyciskiem Udostępnij w ustawieniach jest opcja Zezwól wszystkim na edytowanie (bez konieczności logowania się) sprawdź może pomożePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.10.2011 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 (edytowane) Zezwól wszystkim na edytowanie (bez konieczności logowania się) tak jest zaznaczone i tak był od początku, nie wiem skąd są te problemy. ∆T, ±, ² Edytowane 14 Stycznia 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jargang 29.10.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 (edytowane) ok.już jestdzięks kbab Edytowane 29 Października 2011 przez jargang Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.10.2011 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 ok.już jest dzięks kbab mam nadzieję że teraz na dłużej, chociaż już był przypadek włamania się na moje konto i zmiany w dostępie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 30.10.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Ja obecnie stoje przed wyborem sposobu ogrzewania mojego domu 160-200m2: silka 24 + styro 25-30 + welna/piana na strychu + 100% podłogowka + kominek z plaszczem. - zastanawiam sie nad instalacja zbiornika z gazem (na wlasnosc oczywiscie) vs. pompa ciepla - chyba ze jest juz na forum takie porownanie.... chetnie podpatrze... Boje sie ze za pompe duzo zaplace a sie zepsuje po 3 latach lub instalacja bedzie sie zwrac 10 lat. Ja jestem zwolennikiem (fanem) PC powietrze woda .Mam taką i urzywam mimo ,że mam gaz ziemny. Wychodzi taniej do temperatury -16C.ALe zamierzam zrezygnować z gazu. Mam instalację przystosowaną do kotła gazowego (sa grzejniki i podłogówka) PC alterma ale są leprze i tańsze. A co do amortyzacji Koszt ogrzewania 3 x niższy.A cena gazu szybko rośnie (prądu też ),ale to 3x tanie robi się cenniejsze. Ja takie montuję .Zamontowałem już 30 szt jedna pracuje już 8 lat .Potem obserwowałem .Nic złego się dziej zero awarii. A montuję też kotły gazowe (znacznie więcej bo tu mamy gaz ziemny).Jak jest ziemny to nawet nie proponuję ,ale jak jest olej,propan ,węgiel to polecam z czystym sumieniem. Oczywiście do kosztów należ doliczyć droższą instalację w budynku.Np większe grzejniki albo droższy zasobnik na cwu. Ale nie trzeba myśleć o kolektorach słonecznych -) koszt ogewania cwu to około40 zł na miesiąc Kolego ostatnio podał mi cenę za ogrzewanie propoanem to 7000 zł rocznie to pc ogrzeje za 2500 zł to około 5000 zł zarobku Koszt kotłowni z kondensatem to około 10 000 zł + zbiornik ( nie liczę komina ,a on też kosztyje) Koszt pompy od 25000 zł a taka super 33000 zł wychodzi mi 3 -do 4 lat do wyrównania cen potem zarobek. Oczywiście można zrobić kotłownie za 3000 zł z kotłem dwu funkcyjnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 30.10.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 re Jarecki, jak dobrze podstawiłem to wygląda to tak http://img257.imageshack.us/img257/5420/capturexld.jpg http://img257.imageshack.us/i/capturexld.jpg/ Wychodzi mi ,że PC powietrzna COP 3 da 1 kWh to 16 gr na G11 to 2 x taniej niż olej propan/butan A troche drożej niż węgiel .Ale z węglem jest problem w lecie -jak grzać cwu .Pompa daje cwu za 40 zł /mc dla 4 osób Pompy te można zamontować zawsze ,bez zniszczeń i wykopów .Czas montażu 3 dni . Chyba jestem fanatykiem:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts