kbab 04.11.2011 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 (edytowane) re VldJeśli z Twojej tabeli z ost 20 dni jest cwu/co = 53/47, zatem aby policzyć dokładnie to zapotrzebowanie na co jest 38,84kWh/dobę, do tego trzeba dodać cwu i będzie całość. Uważam, że Twoje dane są z jakimś błędem, bo raczej na cwu nie potrzebujesz aż 43,8kWh/dobę - taką średnią wyliczyłem za ost 20 dni.zerknij na ark 34 z mojego kalkulatora Edytowane 4 Listopada 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 04.11.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 re Vld Jeśli z Twojej tabeli z ost 20 dni jest cwu/co = 53/47, zatem aby policzyć dokładnie to zapotrzebowanie na co jest 38,84kWh/dobę, do tego trzeba dodać cwu i będzie całość. Uważam, że Twoje dane są z jakimś błędem, bo raczej na cwu nie potrzebujesz aż 43,8kWh/dobę - taką średnią wyliczyłem za ost 20 dni. zerknij na ark 34 z mojego kalkulatora nie bardzo kojarzę o jakich danych piszesz (53/47) mi wychodzi CO 40,83 kWh/dobę, CWU 7,75 kWh/ dobę a do twojego kalkulatora znów nie mam dostępu, i to żadnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.11.2011 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 nie bardzo kojarzę o jakich danych piszesz (53/47) mi wychodzi CO 40,83 kWh/dobę, CWU 7,75 kWh/ dobę a do twojego kalkulatora znów nie mam dostępu, i to żadnego To są średnie za ost 20 dni z kol B i H, nie wiem co się dzieje z tym dostępem, już poprawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 04.11.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 To są średnie za ost 20 dni z kol B i H, nie wiem co się dzieje z tym dostępem, już poprawiłem obok w kolumnach C i I są już wyliczone dzienne wartości zużycia dla co i cwu w MJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arius Adolf Nowak 04.11.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Wychodzi mi ,że PC powietrzna COP 3 da 1 kWh to 16 gr na G11 to 2 x taniej niż olej propan/butan A troche drożej niż węgiel .Ale z węglem jest problem w lecie -jak grzać cwu .Pompa daje cwu za 40 zł /mc dla 4 osób Pompy te można zamontować zawsze ,bez zniszczeń i wykopów .Czas montażu 3 dni . Chyba jestem fanatykiem:no: Te dane w tabeli to czysta fantazja. Wyliczone koszty za 1 kWh pokazują tylko potencjalną cenę, przy założeniu 100% sprawności procesu oraz 100% sprawności cieplnej urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.11.2011 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 (edytowane) Te dane w tabeli to czysta fantazja. Wyliczone koszty za 1 kWh pokazują tylko potencjalną cenę, przy założeniu 100% sprawności procesu oraz 100% sprawności cieplnej urządzenia. to mój arkusz, jest w stopce, a koszty są rzeczywiste jeśli tylko wstawi się prawidłowe dane tj zapotrzebowanie (w kWh), sprawność swojego systemu, cenę jednostkową nośnika energii, koszty stałe. Arkusz jest udostępniony od początku roku, jeśli widzisz jakiś błąd - chętnie poprawię. Krótka instrukcja do poszczególnych arkuszy (są tam 3 różne) jest na tej stronie nieco wyżej. Jeśli dysponujesz innym to chętnie go obejrzę, masz inną metodę liczenia - to ją pokaż. Edytowane 4 Listopada 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.11.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Kbab daj sobie z gościem Adolfem spokój.Ignoruj go, to sobie może pójdzie. To na 99% kolejne wcielenie Dr.No fantasty, antysemity, przeciwnika Kaczyńskich i konstruktora Domowego Reaktora Jądrowego o niespotykanej wręcz sprawności i bardzo niskich kosztach użytkowania (tylko zapomina dodawać,że to drj chodzi tak cicho jak F-16 przy starcie a dalej nie wiemy jak skończył się proces u pewnych Państwa, którzy dali się w bambuko zrobić i gały im wyszły przy rachunkach za prąd) Będzie tutaj swoje banialuki wypisywał, to mam nadzieję,że szybko go stąd redakcja wyrzuci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.11.2011 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Kbab daj sobie z gościem Adolfem spokój. Może ma jakąś ciekawą propozycję odnośnie liczenia kosztów, na to jestem zawsze otwarty. Arkusze są popularne, co dziennie sporo osób z nich korzysta. Są na FM osoby mocne w liczeniu i jakoś tych arkuszy nie krytykują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arius Adolf Nowak 04.11.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Nie myślę o Pańskich obliczeniach, tylko tabelce z początku tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arius Adolf Nowak 04.11.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 A Pan Panie Jarecki79 pewnie uważa tak samo jak wybitny instalator z Gostynia Wlkp., Pan Czerwiński, że rozgrzewanie nowo zbudowanego, bez tynków wewnętrznych, w lutym przy -15-20, to to samo zużycie co normalna eksploatacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.11.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Może ma jakąś ciekawą propozycję odnośnie liczenia kosztów, na to jestem zawsze otwarty. Arkusze są popularne, co dziennie sporo osób z nich korzysta. Są na FM osoby mocne w liczeniu i jakoś tych arkuszy nie krytykują. Myślę,że raczej się nie doczekasz, prędzej promocyjne ceny dla członków partii ?? teksty rasistowskie albo anty-semickie i zachwalanie super tajnej rakiety, domowego reaktora jądrowego, którego projekt jakoś wytrzaskał od ZSSR... który startuje jak samolot odrzutowy - chyba byś przy takim źródle ogrzewania w domu nie pospał, spiskowe teorie dziejów, ciekawe teorie spisku na Kaczyńskiego... n/t katastrofy smoleńskiej... Później będzie atakowanie Szlezierów (czyt Zawijanów) a i innym się dostanie po głowie. Musisz uważać co piszesz, bo zostaniesz wykluczony z partii Nawet by mi to nie przeszkadzało (bo nawet ciekawa fantastyka), gdyby nie te rasistowskie teksty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arius Adolf Nowak 04.11.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 http://stooq.pl/n/?f=531552&c=0&p=aNa razie Prezes jest przerażony podwyżką gazu. On już zna nowe ceny.Za rok prąd +60%, pozna Pan swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 04.11.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Gaz drozeje,prąd również wegiel idzie do góry....ciekawe czym będziemy ogrzewać chaty?? jak zwykle polak ponarzeka a ogrzać czymś musi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arius Adolf Nowak 04.11.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Gaz drozeje,prąd również wegiel idzie do góry....ciekawe czym będziemy ogrzewać chaty?? jak zwykle polak ponarzeka a ogrzać czymś musi Po tej zimie z ogrzewania gazem zrezygnuje 80%, tak jak ma to miejsce obecnie z olejem opałowym (nawet do jeżdżenia jest już za drogi). Po kolejnej zimie zrezygnuje z węgla 60-70%, a z drzewa 30%. Trzeciej zimy licząc od teraz, ok. 65% indywidualnych producentów ciepła przejdzie na śmieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 04.11.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 AAN które to już konto założyłeś na tym forum?Pytam z ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arius Adolf Nowak 04.11.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Odpowiedź ma Pan w swoim podpisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arius Adolf Nowak 04.11.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 A bardziej konkretna odpowiedź, będzie po długim weekendzie.Na każdej stacji benzynowej.http://stooq.pl/n/?f=532404 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arius Adolf Nowak 04.11.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 http://www.parkiet.com/artykul/1106247.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arius Adolf Nowak 04.11.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 I proszę pamiętać: tylko komuniści nie wykonywali planów.Teraz robi się min. 200% normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.11.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Po tej zimie z ogrzewania gazem zrezygnuje 80%, tak jak ma to miejsce obecnie z olejem opałowym (nawet do jeżdżenia jest już za drogi). Po kolejnej zimie zrezygnuje z węgla 60-70%, a z drzewa 30%. Trzeciej zimy licząc od teraz, ok. 65% indywidualnych producentów ciepła przejdzie na śmieci. Pudło ! Śmieci też drożeją od nowego roku o 55% ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts