Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prąd, gaz, olej, węgiel, inne

kbab

Recommended Posts

re Vld

Jeśli z Twojej tabeli z ost 20 dni jest cwu/co = 53/47, zatem aby policzyć dokładnie to zapotrzebowanie na co jest 38,84kWh/dobę, do tego trzeba dodać cwu i będzie całość. Uważam, że Twoje dane są z jakimś błędem, bo raczej na cwu nie potrzebujesz aż 43,8kWh/dobę - taką średnią wyliczyłem za ost 20 dni.

zerknij na ark 34 z mojego kalkulatora

Edytowane przez kbab

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

re Vld

Jeśli z Twojej tabeli z ost 20 dni jest cwu/co = 53/47, zatem aby policzyć dokładnie to zapotrzebowanie na co jest 38,84kWh/dobę, do tego trzeba dodać cwu i będzie całość. Uważam, że Twoje dane są z jakimś błędem, bo raczej na cwu nie potrzebujesz aż 43,8kWh/dobę - taką średnią wyliczyłem za ost 20 dni.

zerknij na ark 34 z mojego kalkulatora

nie bardzo kojarzę o jakich danych piszesz (53/47)

mi wychodzi CO 40,83 kWh/dobę, CWU 7,75 kWh/ dobę

a do twojego kalkulatora znów nie mam dostępu, i to żadnego :D

Wychodzi mi ,że PC powietrzna COP 3 da 1 kWh to 16 gr na G11 to 2 x taniej niż olej propan/butan

A troche drożej niż węgiel .Ale z węglem jest problem w lecie -jak grzać cwu .Pompa daje cwu za 40 zł /mc dla 4 osób

Pompy te można zamontować zawsze ,bez zniszczeń i wykopów .Czas montażu 3 dni .

Chyba jestem fanatykiem:no:

Te dane w tabeli to czysta fantazja.

Wyliczone koszty za 1 kWh pokazują tylko potencjalną cenę, przy założeniu 100% sprawności procesu oraz 100% sprawności cieplnej urządzenia.

Te dane w tabeli to czysta fantazja.

Wyliczone koszty za 1 kWh pokazują tylko potencjalną cenę, przy założeniu 100% sprawności procesu oraz 100% sprawności cieplnej urządzenia.

to mój arkusz, jest w stopce, a koszty są rzeczywiste jeśli tylko wstawi się prawidłowe dane tj zapotrzebowanie (w kWh), sprawność swojego systemu, cenę jednostkową nośnika energii, koszty stałe. Arkusz jest udostępniony od początku roku, jeśli widzisz jakiś błąd - chętnie poprawię. Krótka instrukcja do poszczególnych arkuszy (są tam 3 różne) jest na tej stronie nieco wyżej. Jeśli dysponujesz innym to chętnie go obejrzę, masz inną metodę liczenia - to ją pokaż.

Edytowane przez kbab

Kbab daj sobie z gościem Adolfem spokój.

Ignoruj go, to sobie może pójdzie.

To na 99% kolejne wcielenie Dr.No fantasty, antysemity, przeciwnika Kaczyńskich i konstruktora Domowego Reaktora Jądrowego o niespotykanej wręcz sprawności i bardzo niskich kosztach użytkowania (tylko zapomina dodawać,że to drj chodzi tak cicho jak F-16 przy starcie a dalej nie wiemy jak skończył się proces u pewnych Państwa, którzy dali się w bambuko zrobić i gały im wyszły przy rachunkach za prąd)

Będzie tutaj swoje banialuki wypisywał, to mam nadzieję,że szybko go stąd redakcja wyrzuci.

Może ma jakąś ciekawą propozycję odnośnie liczenia kosztów, na to jestem zawsze otwarty. Arkusze są popularne, co dziennie sporo osób z nich korzysta. Są na FM osoby mocne w liczeniu i jakoś tych arkuszy nie krytykują.

Myślę,że raczej się nie doczekasz, prędzej promocyjne ceny dla członków partii ?? teksty rasistowskie albo anty-semickie i zachwalanie super tajnej rakiety, domowego reaktora jądrowego, którego projekt jakoś wytrzaskał od ZSSR... który startuje jak samolot odrzutowy - chyba byś przy takim źródle ogrzewania w domu nie pospał, spiskowe teorie dziejów, ciekawe teorie spisku na Kaczyńskiego... n/t katastrofy smoleńskiej...

Później będzie atakowanie Szlezierów (czyt Zawijanów) a i innym się dostanie po głowie. Musisz uważać co piszesz, bo zostaniesz wykluczony z partii

Nawet by mi to nie przeszkadzało (bo nawet ciekawa fantastyka), gdyby nie te rasistowskie teksty

Gaz drozeje,prąd również wegiel idzie do góry....ciekawe czym będziemy ogrzewać chaty?? jak zwykle polak ponarzeka a ogrzać czymś musi :)

Po tej zimie z ogrzewania gazem zrezygnuje 80%, tak jak ma to miejsce obecnie z olejem opałowym (nawet do jeżdżenia jest już za drogi).

Po kolejnej zimie zrezygnuje z węgla 60-70%, a z drzewa 30%.

Trzeciej zimy licząc od teraz, ok. 65% indywidualnych producentów ciepła przejdzie na śmieci.

Po tej zimie z ogrzewania gazem zrezygnuje 80%, tak jak ma to miejsce obecnie z olejem opałowym (nawet do jeżdżenia jest już za drogi).

Po kolejnej zimie zrezygnuje z węgla 60-70%, a z drzewa 30%.

Trzeciej zimy licząc od teraz, ok. 65% indywidualnych producentów ciepła przejdzie na śmieci.

Pudło !

Śmieci też drożeją od nowego roku o 55% !