Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prąd, gaz, olej, węgiel, inne

kbab

Recommended Posts

Otrzymałem fakturę za gaz, stałe opłaty wg nowych taryf trochę spadły, od paźdźiernika br gaz w górę o 8% w tar W2.1 i W3.6, oraz 6% dla W1.1

http://foto1.m.onet.pl/_m/11f0b8be96afb1ddbf9eb8cb9729b5dd,21,19,0.jpg

od 18.10.2010 do 28.10.2011 zużyłem 511m3 wg tar W2 zapłaciłem 1218,86zł, tj 2,3852zł/m3, 0,2392zł/kWh

u mnie inne ceny są niż u ciebie, aboment i stałą sieciową przy W-3 mam wyższe niz u ciebie o ponad 5 pln miesięcznie, ale gaz z sieciową zmienną mam ponad 12 groszy taniej za m3. Przy moim zużyciu jakie miałem w zeszłym roku(1900m3) i przy aktualnych cenach u ciebie i u mnie. W moim regionie zapłaciłbym ok 175 pln mniej za rok niz w twoim rejonie.

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dr.No załóż sobie nowy wątek i tam wypisuj swoje fantazje

Opisuj te swoje domowe reaktory jądrowe, wklejaj linki, pisz historyjki o atakach na Izrael, o zimnych fuzjach, narodowych próbach jądrowych i tym podobne bzdury. Dodawaj sobie tajemnicze daty, że coś już się wyjaśni tego czy tamtego dnia miesiąca. To bywa interesujące i język w jakim jest pisane można momentami uznać za ciekawy.

RÓB TO JEDNAK NA OSOBNYM WĄTKU I NIE ZAŚMIECAJ KOLEJNEGO FORUM

Tam wyleciałeś z hukiem po wielu rasistowskich tekstach, teraz admin się jeszcze nie kapnął,że Dr.No to Adolfik.

Jarecki milczy, pewno zapycha rogale marcińskie własnego wyrobu:popcorn: (zawsze jakaś korzyść z pieca węglowego).

Jeśli ktoś uważa że w lutym, przy -15:-20, na tak kiepsko wykończony dom jak na foto uprzednio,

przy stosowaniu w dodatku podłogówki, jakiekolwiek urządzenie grzewcze zużyje tyle samo energii co

przy normalej eksploatacji, to nie ma o czym dyskutować.

Pan Czerwiński dostał kasę zuruck, gdyż śp. kolega, wbrew moim wskazówkom, nie chciał się procesować.

Ponadto nie są aż tak głośne we wersji podstawowej na 3.000 obr/min.

Głośne są te: http://m.youtube.com/index?desktop_uri=%2F%3Fgl%3DPL%26hl%3Dpl&hl=pl&gl=PL#/watch?v=qh02XQEC2Jw Ale to tylko 3.100 obr.

Przy pełnych 3.500 huk reakcji jądrowej jest większy niż gdyby F-16 przeleciał na dopalaczu nad głową.

Więc chyba nawet żaden laik nie będzie miał wątpliwości że to reakcja jądrowa, bo woda ot tak sobie sama z się nie wybucha.

Bynajmniej ja nie słyszałem.

A nowa wersja tych urządzeń: http://www.forumbudowlane.pl/vf/61/0/instalacje-grzewcze-i-ogrzewanie-domu na rok 2013 i lata późniejsze,

wkrótce zostanie przedstawiona bardziej szczegółowo.

Oparta będzie na silnikach o wielkości mechanicznej 160 (11-18.5 kW).

Te urządzenia sprawdziły się w przemyśle naftowym i kosmetycznym przez ostatnie 5 lat.

Dysponują większą mocą użyteczną i możliwościami rozwojowymi.

Będą miały zastosowanie dla powierzchni 500-1000 m2 dla budownictwa tradycyjnego, bądź 1300-2.500 m2 wg energooszczędnej normy 30 kWh.

Przy cenie tylko 2x większej niż seria 132 (5.5-7.5 kW), będzie w ten sposób możliwość podziału kosztu urządzenia na więcej użytkowników.

Jednocześnie od dzisiaj, 11.11, z okazji Dnia Niepodległości, wchodzi całkowite embargo na pozyskanie tych urządzeń przez obywateli USA oraz Izraela.

Więcej szczegółów:

http://www.energeticforum.com/renewable-energy/9480-drj200-100-home-cnf-reactor.html

• 1 month później...

Posiadam piec viessmann vitodens 300 W , regulator pogodowy vitosolic 100. Zasobnik na ciepłą wodę 300l bo jest solar. Woda grzana 2x rano i wieczorem - w sumie ok1,5 godziny. Temp. 39 ale zawsze grzeje i pokazuje na liczniku ok 44-45. Nie wiem czemu. Dom ok 200m2 po podłogach w tym poddasze + garaż 2stanowiska 32.5m2 i pralnia nad garażem ten sam metraż. Dom z keramzytu (ponoć rewelacyjny materiał) , jednowarstwowo. Temp. normalna 20 podłogówka i 21 kaloryfery, zredukowana obie temp. 15 lub 16 st. Zużycie od 6 listopada 2011 do 4 grudnia 2011 340 m3 gazu - czy to normalne? Zwłaszcza teraz gdy dodatnie temp. na zewnątrz? Mieszkam w domu już dwa i pół roku, i każdego roku gdy sezon grzewczy zużywam ok. 500m3 gazu. A miał być taki świetny kocioł (ponoć mercedes wśród kotłów). W ubiegłym roku śrdnie spalania na miesiąc 500m3 gazu w sezonie grzewczym. Pomoże ktoś?

Wesołych Świąt wszystkim życzę i lepszego Nowego Roku.

PDom z keramzytu (ponoć rewelacyjny materiał) , jednowarstwowo.

Ściana jednowarstwowa z keramzytu jest wystarczająca. Ale do czego ? Niestety taka ściana jest wystarczająca tylko do spełnienia wymogów ustawy związanych z przewodnictwem cieplnym ścian budynku. Niestety ustawowe normy są baaardzo dalekie od energooszczędności i wygląda na to, że stąd się mogą brać wysokie rachunki. Żeby mieć tego pewność przynajmniej zgrubnie oszacuj ozc i porównaj ze zużyciem gazu zakładając, że 1m3 gazu to 10kWh energii. Jeśli okaże się, że teoretyczne zapotrzebowanie jest dużo mniejsze niż faktyczne, to będziemy dalej szukać przyczyn.

wejdź w arkusz znajdujący się w stopce kolegi kbab, i się dowiesz jak wspaniały jest ten olej opałowy... :) (a jest droższy nawet od prądu)

gaz z butli wydaje się być atrakcyjny gdy masz własną butlę i potrafisz kupić go tanio.

PC lub prąd wydają się być jedynie słusznymi wyborami przy ciepłym domu. PC w pozostałych przypadkach.

W dobrze ocieplonym domu piec olejowy powinien pracować mniej więcej 8 h/dobe . Piece średnio zuzywaja 2 litry oleju na godzine,co daje 16 litrow oleju /24 h .Pomnóż przez cene za litr.Przelicz sobie czy jest to dla Ciebie opłacalne. Edytowane przez rybniczanin

wejdź w arkusz znajdujący się w stopce kolegi kbab,

Tak tendencyjnego arkusza dawno nie widziałem.... wszedłem sobie i patrzę ...ogrzewanie na węgiel 0-zł na obsługę, debina to samo,koks również , brykiety, pelet j.w a przy kotle na ekogroszek koszt kominiarza ,pracy przy wybieraniu popiołu i sypaniu węgla (100/miesiąc sztuczne zawyżanie kosztów....

Edytowane przez Piotrek42

Tak tendencyjnego arkusza dawno nie widziałem.... wszedłem sobie i patrzę ...ogrzewanie na węgiel 0-zł na obsługę, debina to samo,koks również , brykiety, pelet j.w a przy kotle na ekogroszek koszt kominiarza ,pracy przy wybieraniu popiołu i sypaniu węgla (100/miesiąc sztuczne zawyżanie kosztów....

W każde szare pole możesz wstawić dane ze swojego rejonu - zrób to - najpierw je zdobądź, daj trochę z siebie - to prosty arkusz, każdy może podstawić dane ze swojego rejonu - jak to zrobisz to zmienisz zdanie o tym arkuszu. Udostępniłem ten arkusz, ale nie mam wpływu na dane jakie użytkownicy jego wstawiają.

Krótką instrukcję do moich arkuszy znajdziesz na str

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4974907&viewfull=1#post4974907

Edytowane przez kbab

• 1 month później...
W trym roku będę testował przydatność klimatyzatora do wspomagania ogrzewania w okresie przejściowym (będzie eksploatowany do czasu opłacalności tj kiedy koszt kWh ciepła przekroczy koszt kWh z gazu). Jest to tani klimatyzator inverterowy Elty EK-09SHEK (kosztował ok 1250zł, montaż samodzielny) mocy grzewczej 2,8kW. Obliczenia będę przeprowadzał przy maksymalnej pracy wentylatora (wydajność 450m3/h - dane producenta). Wyliczenia będą przeprowadzane dla różnicy temperatur na wlocie do jednostki wewnętrznej i nawiewie ogrzanego powietrza, temperatura będzie mierzona w stC. Dzisiaj próba, temp na zewnątrz 9stC, początkowa wewnątrz 21, po 5 min od uruchomienia pobór prądu był 1071W, różnica temp przy klimie 21stC, wyliczony cop=2,94, po 15min pobór prądu 275W, różnica 7stC, cop=3,82. Jak widać inwerter pracuje z różną sprawnością. Po 25 min temp w pomieszczeniu osiągnęła 24stC - został wyłączony. Oczywiście pomiary temperatur z uwagi na zaokrąglenie nie będą dokładne, za to obliczenia i wyniki wykażą jego przydatność jako źródła ciepła. Takie dane mogą być przydatne, ponieważ producenci ich nie podają, może w przyszłości zrobię tabelkę z wynikami.

Dodam, że przy moim koszcie 0,5523zł/kWh prądu (z ost fakt G-11) koszt ciepła dla w/w cop wypada 14,5 do 18,8 gr za kWh - zatem nie jest źle.

Dzisiaj dopiero jest solidniejszy mróz, za oknem -11,9stC, dla próby uruchomiłem klimatyzator i niemałe zdziwienie - nieźle grzeje, po ok 15 minutach pracy pobierał 492W i podgrzewał powietrze o 6* (wlot 24, nawiew 30) przy max przepływie tj 450m3/h, z takich danych cop=1,8 spodziewałem się gorszego wyniku ale jak widać tania pc pp w takich warunkach daje radę.

Edytowane przez kbab

Czy tani klimatyzator da radę przy -15*??????????

Dzisiaj -14,5 test klimy cd

wlot 21*, nawiew 51* (taką temp była max), pobór prądu 1638W - całkiem nieźle, pomieszczenie po 25 min nagrzane do 25* - klima wyłączona. Taki test może nie daje gwarancji przydatności klimy do ogrzewania ciągłego, ale ewidentnie potwierdza fakt grzania przy -15*. Klima szybko nagrzewa pomieszczenie i potem inwerter zmniejsza pobór prądu oraz zmniejsza się różnica temperatur powietrza pobieranego i ogrzanego. Przy różnicy 7-8* pobiera poniżej 500W, czasem nawet poniżej 300W.