Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

olej a lakier mat na dębinie

e-mól

Recommended Posts

wiem że mnóstwo jest wątków dywagujących nad wyższością lakierów nad olejami i odwrotnie

Osobiście olejowana podłoga to dla mnie ideał estetyczny i tak się zastanawiam tylko czy lakier matowy nie da identycznego efektu? Ktoś potrafi mi odpowiedzieć na to pytanie?

Pewnie pod olejem będzie to drewno się inaczej wybarwiało, dobrze kojarzę?

PROPONUJĘ ZASTOSOWAĆ OPCJĘ DWA W JEDNYM. Osobiście stosuję olej Loby Globa Seal na który po 24 godz. rozkładam 2 warstwy lakieru Duo Ekstra Mat. Optycznie uzyskuje się efekt olejowania a ponadto powłoka lakierowa daje lepszy komfort w użytkowaniu - dbałości o czystość podłogi. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Podnoszę temat, przymierzam się do położenia jesionowej deski na podłodze - marzę o podłodze żywej, wyglądającej jak niewykończona, surowa deska. Wolałabym zrezygnować z oleju z uwagi na kota (i jego chrapkę na ostrzenie sobie pazurków) i konieczność odświeżania co jakiś czas i właściwej konserwacji.

Dostałam próbkę deski pokrytej lakierem mat bona naturale - świeci się jak łysina w księżycowym blasku - albo parkieciarz pomylił lakiery albo tak wygląda lakier

Czy macie doświadczenia, który lakier na rynku nie przyciemni zanadto podłogi i będzie w pełni matowy??

Nie chcę być posądzony o spam, ale udzielę odpowiedzi. Nie podam tylko linku... Sprawdź produkty Vidaron. Używałem, używam i mogę polecić.

Prośba do Administracji - odpowiedziałem tylko na konkretne pytanie i proszę nie mieć mi tego za złe :)

ta... jasne, a wszystkie posty na forach o parkietach rozpowszechniasz, irytujące...

• 2 months później...
Deska olejowana posiada naturalna fakturę drewna która nie została „przykryta” filmem z lakieru nawierzchniowego. Zabezpieczenie tej deski stanowi tylko olej naturalny, który konserwuje i zabezpiecza deskę przed zabrudzeniami. Deska pokryta olejem naturalnym w pełni oddaje piękno i estetykę drewna. Barlinek produkuje również deski z lakierem otwartoporowym, który w porównaniu do lakieru matowego w sposób najbardziej zbliżony jest do naturalnej faktury drewna. Deski pokryte lakierem otwartoporowym są bardzo trudne do odróżnienia od desek olejowanych.

• 4 weeks później...
niedawno widziałam taką podłogę z olejowanej deski barlinieckiej wenge po trzyletnim okresie użytkowania. wygląda ona nadal bardzo pięknie, elegancko, mimo że domownikiem jest również kot :) powiedziałabym nawet że jest on nawet użytkownikiem najbardziej eksploatującym tę podłogę :) na podłodze widoczne są rysy od obcasów (po licznych imprezach ) ale nikną po regularnym olejowaniu. ponieważ pokój znajduje się od strony południowej, widoczne są już odbarwienia w kierunku żółci ale podłoga nadal wygląda bardzo efektownie. na co dzień jest myta mydłem z Barlinka - polecam, starcza na długo. Nie polecam Pronto do stosowania na deskę z naturalnego drewna.