gozdek 24.01.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Witam, Jestem na etapie planowania ogrzewania... W domu bedzie kominek powietrzny oraz podlogowka (wszedzie) + grzejnik lazienkowy na reczniki. Chcialbym w sypialni uzyskac stala temp np 19C na wysokosci ok 1m - poczytalem neta i wyszlo ze trzeba tam zainstalowac na scianie czujnik temp na wys 1m i wpiac go do silownika na zaworze. Jak bedzie za zimno to go otworzy, jak zlapie 19C to g ozamknie itd... Potrzebne sa jakies dodatkowe czujniki temp podlogi do tego??? W kibelku chcialbym miec podlogowke oraz grzejnik na reczniki. Robic to na jednym obwodzie czy na 2? Chcialbym aby przynajmniej grzejnik grzal tez w lato aby wysuszyc reczniki. Kuchnia i salon - to jedno pomieszczenie. W salonie bedzie kominek uzywany aby czasem sie pogrzac tak dla przyjemnosci.Chce rozbic salon i kuchnie na 2 petle. Nie wiem czy trzeba tam montowac jakies czujniki na podlodze... Wiatrolap - tam tez podlogowka. ale wszelka automatyka zbedna.... Mala kanciapa (po lewej od sypialni) - tam chyba nie ma sensu robic ogrzewania... W zalaczeni przesylam plan domku 55m2.http://gozdek.pl/plan_rog.jpg Bardzo bym prosil kogos doswiadczonego o pomoc w zaprojektowaniu ogrzewania - rozmawialem z kilkoma hydraulikami i kazdy ma inna teorie. BTW Czy moge piec Termet 2funkc Turbo zamontowac na poddaszu? okolo m3 ponad podlogowka? poddasze wysokie na okolo 1m o pow. okolo 20m2. nie bedzie sie nic zapowietrzalo, szumialo itp? BTW2 domek bedzie ocieplony 25cm styr, mur ma 40cm grubosci, ocieplony sufit podwieszany + ocieplony dach. Okna 3 szyby 5 komor jesli to ma wplyw na projekt... pozdr,gozdek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 24.01.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Witaj, odnośnie sterowania temperaturą to są dwie opcje. Pierwsza - czujnik + siłownik zamyka/otwiera pętlę. Niestety biorąc pod uwagę bezwładność podlogówki - może być problem z tym sterowaniem. Druga opcja - zdławienie przepływu w pętli "na stałe". Jestem zwolennikiem takiego rozwiązania i takie zastosowałem. W moim ukladzie jest tylko jeden element regulujący temperaturę - mieszacz ze sterowniem pogodowym - posiadam kocioł na ekogroszek.Odnośnie projektu podłogówki - są programy (freeware) które to policzą biorąc pod uwagę ocieplenie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gozdek 24.01.2011 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Witaj, odnośnie sterowania temperaturą to są dwie opcje. Pierwsza - czujnik + siłownik zamyka/otwiera pętlę. Niestety biorąc pod uwagę bezwładność podlogówki - może być problem z tym sterowaniem. Druga opcja - zdławienie przepływu w pętli "na stałe". Jestem zwolennikiem takiego rozwiązania i takie zastosowałem. W moim ukladzie jest tylko jeden element regulujący temperaturę - mieszacz ze sterowniem pogodowym - posiadam kocioł na ekogroszek. Odnośnie projektu podłogówki - są programy (freeware) które to policzą biorąc pod uwagę ocieplenie itd. Dziekuje za odpowiedz. Jestes w stanie utrzymac stala temperature w pomieszczeniu? Zalezy mi na komfortowej temp w sypialni. pozdr, g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 24.01.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Nie posiadam termometra w domu... ale jeśli nie odczuwam różnicy? Zrobiłem tak: puściłem kabelki z pomieszczeń do rozdzielacza - ma on możliwość zamontowania siłowników. W planach miałem dość rozbudowane sterowanie... ale zrezygnowałem - temperatury ustaliłem dławiąc przepływy. Temp. czynnika jest ustalana przez sterowanie pogodowe, nie tylko ja uważam że w systemach cechujących się dużą bezwładnością, tylko takie sterowanie ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts