raul9 25.01.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Witam mam pewien problem wynikający z mojej nie wiedzy :chodzi o lanie fundamentów z gruchy w betoniarni chcą 205 zł za m3 netto i teraz jest możliwość wzięcia z podatkiem 23% lub po napisaniu im jakiegoś oświadczenia że oni to wyślą do skarbówki 8% I tutaj moje pytanie czy ja będę się musiał jakoś rozliczyć z urzędem na koniec roku i wyrównać tą różnice w podatku (domek jednorodzinny ) Proszę o pomoc i z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 25.01.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 A ja brałem beton na 22 % i później skarbówka mi zwróciła 15 %. jak masz ograniczone fundusze to próbuj . Ale lepiej nie kombinować i później normalnie od materiałów budowlanych ( oczywiście nie wszystkich) masz zwrot Różnicy w Vacie między 8 a 23 czyli 15 %.Na mniejszy VAT można pokombinować z materiałami których później możesz nie odliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 26.01.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Dziwny zabieg... zwykle żeby beton był na 8% betoniarnia fakturuje go na jakąś firmę, która jest ich stałym odbiorcą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi465 27.01.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 jest to usługa ja płaciłem w zeszłym roku 7%,ja żadnego oświadczenia nie pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 27.01.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 firmy to robią jaką uslugę, czyli nie kupujesz betonu, tylko usługę np. wylanie fundamentów i wtedy jest to liczone jako usługa czyli 8% VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raul9 27.01.2011 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Rozumiem ,że można tak zrobić bez żadnych konsekwencji ze strony skarbówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 27.01.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Nic mi nie wiadomo żeby to było niezgodne z prawem, z oknami masz tak samo, jak kupujesz same to 23%, a jak z montażem (usługą) to 8% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raul9 27.01.2011 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Nic mi nie wiadomo żeby to było niezgodne z prawem, z oknami masz tak samo, jak kupujesz same to 23%, a jak z montażem (usługą) to 8% ok wielki dzieki faktycznie z oknami tak jest nie pomyślałem o tym:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 30.01.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Bo tak jest z niektórymi materiałami że jak kupujesz z usługą montażu to płacisz ten niższy VAT. Natomiast okna raczej Ci montować będą, ale jeszcze nie widziałem aby betoniarnia wylewała komuś np strop. Chyba że jako usługe policza wylanie tego betonu z gruchy. Ale w takim układzie taka usługę wykonują u każdego więc dlaczego nie liczą niższego VATu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 30.01.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 taka usługę wykonują u każdego więc dlaczego nie liczą niższego VATu ba na fakturze piszą beton i ilość metrów 3 a nie wylanie betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raul9 31.01.2011 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 ba na fakturze piszą beton i ilość metrów 3 a nie wylanie betonu. czyli na fakturze ma być beton ilość metrów i wylanie betonu wtedy będzie 8% bo jest sprzedaż towaru i usługa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 31.01.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 u mnie poprostu było wylanie fundamentów i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 31.01.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 na fakturze musi być usługa...może być dodatkowo z jakiego materiału itd. Ale jak ma być niższy VAT to musi być napisany rodzaj usługi. Z betoniarni będzie to tak jak napisał 1igor1 ewentualni stropu czy chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts