Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Futryny drewnopodobne z hipermarketu

Recommended Posts

Witam

Posiadam od jakiegos czasu futryny drewnopodobne z jednego marketu budowlanego, domyslacie sie że jakość - cena to pic na wode.

Mój problem polaga na tym ze podczas remeontu gdy futryny byly juz zamontowane doszlo do uszkodzeń tych futryn, pytanie mam nastepujące czym usunąć powłoke tych futryn i czym je pomalowac, żeby to ładnie wyglądało.

Witam

Posiadam od jakiegos czasu futryny drewnopodobne z jednego marketu budowlanego, domyslacie sie że jakość - cena to pic na wode.

Mój problem polaga na tym ze podczas remeontu gdy futryny byly juz zamontowane doszlo do uszkodzeń tych futryn, pytanie mam nastepujące czym usunąć powłoke tych futryn i czym je pomalowac, żeby to ładnie wyglądało.

Tej "powłoki" nie da się usunąć, bo to jest folia naklejona na mdf - chyba nienaprawialne, przynajmniej ja nie bardzo wyobrażam sobie jakby ją mozna było naprawić... Albo nakleić jakąś folię samoprzylepną, albo zamalować rysy podobnym kolorem (woskiem?), albo wstawić nową ościeżnicę...

Zdarzyło mi się, że "okleina" a raczej lakier odszedł z takiej futryny razem z taśmą samoprzylepną. Nie były marketowe, ale te z najniższej półki katalogów..

Ale co wtedy mozna zrobić czy da się to jakoś zatuszować, bez zrywania całej okleiny?

Nigdy wiecej oszczędności na futrynach czy drzwiach!!!

Ale co wtedy mozna zrobić czy da się to jakoś zatuszować, bez zrywania całej okleiny?

Nigdy wiecej oszczędności na futrynach czy drzwiach!!!

To zawsze będzie kwestia estetyki.. Moja żona np. próbowałaby nakleic na całą ościeżnicę folię samoprzylepną, taką jaką używa się do oklejania mebli (ale wtedy już po całości), ale zawsze jest pytanie na ile to będzie trwałe - czyli kiedy zacznie się odklejać. Jeśli jest to naklejane klejem termotopliwym, to możesz spróbować nagrzać tą folię obecną żelazkiem i sprawdzić czy "puści" - spróbuj na jakimś fragmencie (przez ścierkę!). Jeśli nie puści to chyba pownieneś sobe podarować i albo nakleić folię, jak moja żona, albo wstawić nową ościeżnicę. Sorka - nie widzę innego sposobu.. :(