Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolumny glośnikowe w okleinie - jak zmienić kolor?

dexter74

Recommended Posts

moim zdaniem :

1 - mozna zeszlifować lakier i potraktować całość bejcolakierem na odpowiedni kolor (przed szlifowaniem trzeba zdemontować głośniki i zatkać dziury żeby pył sie nie dostał do środka)

2 - można okleić ponownie fornirem, oczywiście wczesniej nalezy odpowiednio przygotować starą powierzchnię, tutaj manual jak fornirować http://diyaudio.pl/content.php/27

3 - mozna zlecić wykonanie nowej obudowy, można ją wykonac też samodzielnie, jak robi to wiele osób. Ta sama strona co wyżej + elektroda.pl

stare wystawić na Allegro, nowe kupić

To się ubawiłem. Wybacz. Czasami kolumny dobiera się reszty sprzętu miesiącami. Pozbyć się bo nie pasują do wnętrza..... Jeśli autor wątku nie jest audiofilem (a tego nie wiemy) i nie przeszkadza mu takie rozwiązanie to pewnie i można. Jeśli jednak jest to zestaw uważnie i rozsądnie dobierany za niemałe pieniążki to takie rozwiązanie może za sobą pociągnąć

a) straty na jakości brzmienia całego zestawu

b) dramatyczny wzrost kosztów w postaci chęci wymianu na lepsze

c) problemy z doborem odpowiednich kolumn.

Ja mój zestaw kompletowałem 3 miesiące i mam w poważaniu że sorroundy mi nie pasują ani do frontów ani do wnętrza. Ale za to jak grają w zestawie.....

Ho,ho,ho... No to serdecznie gratuluję! Najwyraźniej jednak dexter w przeciwieństwie do Ciebie nie ma 'w poważaniu, że surroundy (pisane przez 'u', zdaje się) mu nie pasują ani do frontów ani do wnętrza'. Ja kolumny bez problemu i trzymiesięcznego 'kompletowania' wymieniłam na Allegro, więc taka jest wypowiedź z mojej strony. No ale cóż, jestem tylko przeciętnym melomanem. EOT.