Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oknoplast vs. Hekaplast vs. Profiloplast co wybrać?

Recommended Posts

witam,

jestem na etapie wyboru okien. zdecydowałem się na 'plastiki' i już prawie chciałem brać Platinum Oknoplasta, ale jeszcze poprosiłem ofertę Hekaplast... Ceny sa zbliżone za okna z roletami i montażem, a od strony technicznej... no właśnie, co lepiej?

1. Hekaplast, System: Schueco CT 70 AS, szkło 4-16-4 SP UG=1.1, Uszczelka: Standardowe, Rama: 8865 RAMA 68 mm, Skrzydło: 8866 CLASSIC 83 mm, Okucia WINKHAUS ACTIV PILOT ( trzy narożniki antywyważeniowe na każdym skrzydle, blkoada obrotu klamki, czterostopniowy uchył, klamki sekustik ). Okna wyposażone w listwę przyparapetową. Szyby z ciepłą ramką międzyszybową.

2. Profiloplast System: VEKA PERFECTLINE (5-komorowy), Typ okuć: winkhaus activpilot UR2 (ER 2), Szklenie: 4-16-4 U=1,0(EN674) U=1,1EN673

3. Oknoplast profil Platinum ew. Platinum Evolution (choć nie wiem czy jest sens dopłacać 1000 zł), okucia: RUL MM K (???) - okna, RLS Stulp2 MM K i RUP2 Stulp1 MM K (drzwi balkonowe), szklenie: 4/16/4 Thermoline U=1,0, klamki Hoppe, podparapety z uszczelkami.

będę bardzo wdzięczny za wszelki konstruktywne uwagi, bo w ciągu najbliższych dni chcę podjąć decyzję :)

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie wiem, na razie bliżej mi do Schuco, ale muszę zobaczyć dokładnie ich okna (na razie tylko przez tel. rozmawiałem). są z mojego miasta więc w razie problemów na miejscu, tfu, tfu. na stronie jest informacja o promocji 'cieplejszego' szklenia ale muszę dopytać.

czekam jeszcze na ofertę okien Salamander. koleś zachwalał, że niby grubszy profil w sumie o 1 cm o Platinum i "prawdziwe" 5 komór

nie wiem czyje okna wybrać ,tyle się naczytałam i właściwie trudniej mi podjąć decyzje Petecki profil REHAU 5 komorowy ,okucia Rotont ciepła ramka , Okonplast Rubin

tu wiadomo o reszcie danych rehau troche tańsze ok.2.000 .,lub grupa M&S TYTANOWEtermo PVC .Pozdrawiam

Edytowane przez AGAWA1961

nie wiem, na razie bliżej mi do Schuco, ale muszę zobaczyć dokładnie ich okna (na razie tylko przez tel. rozmawiałem). są z mojego miasta więc w razie problemów na miejscu, tfu, tfu. na stronie jest informacja o promocji 'cieplejszego' szklenia ale muszę dopytać.

czekam jeszcze na ofertę okien Salamander. koleś zachwalał, że niby grubszy profil w sumie o 1 cm o Platinum i "prawdziwe" 5 komór

"Grubszy" profil, "cieplejsza" szyba, "mocniejsze" okucie - to wszystko ma znaczenie tylko o tyle. o le wpływa na podnesiene parametrów użytkowych okna. Poproś więc o podanie parametrów poszczególnych okien, porównaj i wybierz to, które spełni twoje oczekiwania (np. cieplne), a przy tym będzie przystepne dla ciebie cenowo... pzdr

nie wiem czyje okna wybrać ,tyle się naczytałam i właściwie trudniej mi podjąć decyzje Petecki profil REHAU 5 komorowy ,okucia Rotont ciepła ramka , Okonplast Rubin

tu wiadomo o reszcie danych rehau troche tańsze ok.2.000 .,lub grupa M&S TYTANOWEtermo PVC .Pozdrawiam

A co jest dla ciebie istotne w oknie? Cena? Izolacyjność termiczna? Może ochrona przed hałasem? A może nie ważne wszelkie powyższa a liczy się to, że któryś profil po prostu się podoba?

Nie ma najlepszych okien tak samo jak nie ma najlepszych samochodów. Jeden mając budżet 0,5mln zł wybierze przestronną limuzynę a inny sportowy przecinak nie oferujący nawet minimum komfortu.

Za to odpowiadając na pytanie, które jest tematem wątku: z tych 2 firm wybrałbym Profiloplast z Wilkowic a nie Hekaplast. Profiloplast to producent z kilkunastoletnim doświadczeniem, oferujący dobry produkt za nie najniższą cenę. Znam ich produkty i polecam.

Za to odpowiadając na pytanie, które jest tematem wątku: z tych 2 firm wybrałbym Profiloplast z Wilkowic a nie Hekaplast. Profiloplast to producent z kilkunastoletnim doświadczeniem, oferujący dobry produkt za nie najniższą cenę. Znam ich produkty i polecam.

są najdrożsi z zestawienia Profiloplast, Oknoplast, Hekaplast i Salamander więc na dzień dzisiejszy ich wykluczam

Profiloplast na "Perfectline" jest droższy od "Platinium" Oknopalstu? Jeżeli tak to ich niezłe radzenie sobie na rynku przy cenie wyższej niż "poprawiający ideał Oknoplast" powoduje u mnie konieczność powiedzenia: "szacun Panowie (i Panie)".

Chyba, że wyceny po prostu różnią się znacznie (kolor, funkcje okien, itp).

Profiloplast na "Perfectline" jest droższy od "Platinium" Oknopalstu? Jeżeli tak to ich niezłe radzenie sobie na rynku przy cenie wyższej niż "poprawiający ideał Oknoplast" powoduje u mnie konieczność powiedzenia: "szacun Panowie (i Panie)".

Chyba, że wyceny po prostu różnią się znacznie (kolor, funkcje okien, itp).

przepraszam, wkradł się błąd. jestem w trakcie dokładniejszej analizy ofert i sprawdzałem dlaczego P. różni się od pozostałych, które są porównywalne. okazało się, że w sumie były zawarte wszystkie składniki oferty. czyli w przypadku dwóch opcji jednego okna były liczone obie.

podsumowując P. jest tańszy od reszty o około 10%.

przepraszam, wkradł się błąd. jestem w trakcie dokładniejszej analizy ofert i sprawdzałem dlaczego P. różni się od pozostałych, które są porównywalne. okazało się, że w sumie były zawarte wszystkie składniki oferty. czyli w przypadku dwóch opcji jednego okna były liczone obie.

podsumowując P. jest tańszy od reszty o około 10%.

Teraz przeczytaj na spokojnie co napisałeś i wyłóż co "autor miał na myśli".

rozterek c.d.

dostałem ofertę z Hekaplast na pakiet 3-szybowy, który jest niecałe 2000 zł droższy. Korzyść to zmiana szklenia z U=1,0 na 0,5. Pytanie: Czy warto dopłacać za taką różnicę?

Szyba 0,5, do zwykłej pięciokomorówki CT 70? Moim zdaniem nie warto.

podejmij decyzję, pakiet, prawdziwy pakiet trzyszybowy można 'zapiąć' tylko w CT70 CAVA (niemiecka nazwa profila)

Uw dla testowego okna 1230/1480

CT70 z szyba 1,0 => 1,23

CT70 z szybą 0,5 => 0,89

różnica aż 0,34 !!!

dla porównania, to samo okno ale profil Si82

Si82 Clasic z szybą 1,0 => 1,14

Si82 Clasic z szybą 0,5 => 0,80

no i dla zabawy porównajmy jeszcze z SI82+

Si82+ z szyba 1,0 => 1,09

Si82+ z szybą 0,5 => 0,75

masz chyba już wszystkie niezbędne dane by wybrać profil i na jaką szybę się zdecydować

I ja bym powiedział inaczej.

Sens jest i to znaczący.

Natomiast tylko w niektórych sytuacjach zastosowanie profila Si82 z szyba 0,5 ma racjonalne przesłanki. Na pewno ekonomicznie nieuzasadnione jest przy wentylacji grawitacyjnej, czy tez przy chałupie budowanej zgodnie z obowiązującymi na dziś dzień wymaganiami ale idąc w stronę domu naprawdę energooszczędnego z wentylacja mechaniczną i rekuperacją, na dodatek ogrzewanego prądem - to już zaczyna mieć ręce i nogi

Edytowane przez jareko

dziekuję za wyczerpującą odpowiedź.

mój dom jest z YTONGa 40, wentylacja grawitacyjna, ściana 1-warstwowa, bez rekuperacji. Planuję ogrzewać go gazem. Wychodzi zatem na to, że nie opłaca się wchodzić w 3-szybowe pakiety...

oczywiście sprzedawca powiedział mi, że szklenie 0,5 wejdzie tylko w Cavę. O pozostałych profilach nie wspominał, ale z pewnością są jeszcze droższe więc nie sądzę żeby mnie to interesowało.

muszę go spytać jaka byłaby cena Si82 z 1,0. Może wyjdzie taniej jak CT70 a mimo wszystko będzie cieplej...?

nie wyjdzie taniej

Si średnio jest droższe o

+15% Clasic

+25-30% Rondo

A by już dokładnie wiedzieć czy ci się opłaca ta szyba czy nie - dla mnie opłacalność to zwrot poniesionych nakładów w maksimum 10 lat - to wykorzystaj program do obliczania globalnych strat ciepła w chałupie i zobacz co ci da trzecia szyba

I załóż sobie wzrost kosztów ogrzewania na poziomie minimum 10% rocznie - wtedy będzie to jakoś w miarę obiektywna ocena, bo jak pozostaniesz przy dzisiejszych cenach to nigdy nic nie będzie się opłacać

I jeszcze jedno

Nie patrz tylko na kasę. Wiem wiem pieniędzy zawsze mało ale na pewnych rzeczach w domu nie warto oszczędzać, do nich zaliczam także okna, późniejsza wymiana na lepsze to koszt nieporównywalnie większy