Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oknoplast vs. Hekaplast vs. Profiloplast co wybrać?

Recommended Posts

To wychodzi, że jesteś najbardziej spostrzegwaczy:)

Nie mniej - sam mam identyczną poziomicę w domu - parę ładnych lat temu kupłem sobie "do domu" na bazarku "Wszytsko po 5zł". Przypadkiem upadła i się odkształciła :lol2:

Teraz mam taką za ponad 2 setki i mój majster po 4 latach użytkowania uznał że się "zepsuła" bo oszukuje na jednej stronie o 1mm na dwóch metrach. Musiałem kupic nową.. a podobno ta marka daje 30 lat gwarancji..

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki kol. Cinek to właśnie miałem na myśli, okno nie trzyma linii muru. Z poziomem też zresztą jest nie najlepiej. Dziękuję za radę Panu Finlandii w rewanżu poradzę by Pań reklamował swoja poziomicę skoro jest na gwarancji. Za to największą i prawdziwą kpiną była Pana wypowiedź dotycząca cięcia folii w progu okna, Także proszę jej już nigdy nie powtarzać bo w Krakowie pękają z niej ze śmiechu.

Tak, ja też Ci życzę Wesołych Świąt :)

Ps. Nie wiem czy zauważyłeś, ale w prezencie Ci powiem: ja nigdy nie powiedziałem że montaż jest u Ciebie zrobiony dobrze. Być może to doda Ci trochę otuchy?

Edytowane przez finlandia
uzupełnienie

Witam

Właśnie dostałam wycenę okien z Profiloplastu i zastanawiam się czy warto dopłacać do sytemu trzyszybowego. Dom 180 m -zbudowany z porotonu 24 do tego ocieplenie styropianem 20 cm, rekuperacja- dom będzie ogrzewany gazem.

Czy nakład finansowy na pakiet trzyszybowy zwróci się po ok 10 latach? Przy pakiecie dwuszybowym (aluminium) - szkło hartowane (duże przeszklenia) U=1,6 więc szału nie ma .... Zastanawiam się czy warto dopłacić do pakietu trzyszybowego żeby polepszyć współczynnik U

Bardzo proszę o rady

Witam

Właśnie dostałam wycenę okien z Profiloplastu i zastanawiam się czy warto dopłacać do sytemu trzyszybowego. Dom 180 m -zbudowany z porotonu 24 do tego ocieplenie styropianem 20 cm, rekuperacja- dom będzie ogrzewany gazem.

Czy nakład finansowy na pakiet trzyszybowy zwróci się po ok 10 latach? Przy pakiecie dwuszybowym (aluminium) - szkło hartowane (duże przeszklenia) U=1,6 więc szału nie ma .... Zastanawiam się czy warto dopłacić do pakietu trzyszybowego żeby polepszyć współczynnik U

Bardzo proszę o rady

Rozallo, ja odpowiem Ci jako użytkowniczka takiego pakietu - nie wiem, czy "opłaca się" w kwestii długoterminowych oszczędności finansowych oraz parametrów cieplnych, ale takie okna są FANTASTYCZNIE wygłuszające! Wahałam się przy wyborze, ale teraz nie mam wątpliwości. Wygłuszyły kilka upiornych grilli sąsiadów, rąbanie drewna o 7 rano w sobotę, ciśnieniowe mycie samochodów o dziwnych godzinach, wyjącego pod nieobecność właścicieli psa... ja jestem zachwycona, a porównanie mam bezpośrednie - kupiliśmy dom 15-letni i w salonie stolarka została wymieniona jeszcze przez poprzednią właścicielkę na dwuszybówkę, 5 komór kilka miesięcy przed sprzedażą, całą resztę wymieniałam już ja, 6 komór, trzy szyby. W salonie jest zdecydowanie głośniej niż w obu sąsiadujących pokojach, chociaż duże przeszklenia są nie tylko tam. Producent okien ten sam. Patrząc z perspektywy czasu było jak najbardziej warto, różnica jest po prostu... słyszalna :)

Rozallo..., takie okna są FANTASTYCZNIE wygłuszające!

Z jednej strony to świetnie, że Pani Diedrze tak poprawił się komfort akustyczny, że aż słyszy ciszę:-). Z drugiej trzeba powiedzieć, że standardowy pakiet dwukomorowy na trzech szybach grubości 4mm ma z tym niewiele wspólnego,

Przegroda pięciowarstwowa kontra przegroda trzywarstwowa o identycznych parametrach każdej z warstw przy różnej grubości samych profili. Fizyka, klasa siódma.

Za komuny, to w siódmej nic o akustyce nie było:-(. Droga Pani, nie mam zamiaru się z Panią spierać, bo to nie miałoby większego sensu. Kim ja jestem wobec Pani akustycznej wiedzy na poziomie klasy siódmej. Proch i pył:-). Szczęśliwego Nowego Roku życzę w ciszy i spokoju, a co ją zapewnia, to już mniejsza o to.

życzę w ciszy i spokoju, a co ją zapewnia, to już mniejsza o to.

Zapewne elfy, krasnale i czarodziej Gandalf. W odróżnieniu od czasów komuny, kiedy skutecznie uciszała Baba Jaga. I cenzura.

A jeśli ktoś w fizykę nie wierzy, niech z życzeniami noworocznymi osobiście uda się do znajomych z oknami skrzynkowymi i zamknie najpierw zewnętrzne, a później wewnętrzne skrzydła. Zupełnie darmowa lekcja akustyki, lepsza niż za komuny.

Szczęśliwego.

Zapewne elfy, krasnale i czarodziej Gandalf. W odróżnieniu od czasów komuny, kiedy skutecznie uciszała Baba Jaga. I cenzura.

A jeśli ktoś w fizykę nie wierzy, niech z życzeniami noworocznymi osobiście uda się do znajomych z oknami skrzynkowymi i zamknie najpierw zewnętrzne, a później wewnętrzne skrzydła. Zupełnie darmowa lekcja akustyki, lepsza niż za komuny.

Szczęśliwego.

Najpierw o różnicach pomiędzy wartościami tłumienia hałasu przez szyby jedno i dwukomorowe w oknach PVC, później o jakichś niezidentyfikowanych pięcio i trzykomorowych przegrodach, na końcu o oknach skrzynkowych, a wszystko w ramach wykładu fizyki klasy siódmej. Dzięki. Pozwoli Pani, że mając ją za adwersarza pozostanę już przy tych elfach, krasnalach i Gandalfie..

A jak ktoś chce dokładniej porównać najbardziej popularne pakiety to polecam:

http://www.pressglass.eu/oferta/szyby-zespolone/szyby-dzwiekochlonne

Pierwsze dwie pozycje to pakiety o których jest ta cała dyskusja.

A żeby dokładniej zrozumieć niektóre oznaczenia można przeczytać http://oknotest.pl/szklo/szklo-a-izolacja-akustyczna.php

a ja tak zupełnie z innej beczki

W Schuco PlaSoft4,0 pojawiła się w końcu nowa konstrukcja HS która moim zdaniem zawojuje rynek okienny

Schuco SI82 HS o szerokości zabudowy 219 mm !!! i możliwości stosowania pakietów trzyszybowych o Ug=0,5 (4/16/4/16/4)

To co widać z wyliczeń po prostu powala na kolana - sam jestem w szoku, dla najbardziej rozpowszechnionego wymiaru schodzimy poniżej 0,8

Powstała konstrukcja użytkowo najbardziej przyjazna - w mej subiektywnej ocenie - i na dodatek nareszcie ciepła.

Porównanie dwu profili mówi samo za siebie.

Ponad 30% cieplejsza konstrukcja za niewiele większe pieniądze

Schüco_ DocPrint.jpg

Schüco_ DocPrint_CT70.jpg

Edytowane przez jareko

... sam jestem w szoku, dla najbardziej rozpowszechnionego wymiaru schodzimy poniżej 0,8

Powstała konstrukcja użytkowo najbardziej przyjazna - w mej subiektywnej ocenie - i na dodatek nareszcie ciepła.

I dobrze, że konstruktorzy pracują nad HS. Wiem, że na BAU będzie więcej nowinek z tej rodziny konstrukcyjnej, więc Schueco nie będzie osamotnione na placu boju:-).