Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oknoplast vs. Hekaplast vs. Profiloplast co wybrać?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jareko też się nie odzywa co daje do myślenie...

Może jednak Hekaplast nie jest taki idealny. ha ha ha :lol2:

Cóż z tego że to największy producent na schuco w niemczech.

Tu jest Polska. Nasz kraj rządzi się swoimi prawami.

Nie wszystkie niemieckie standardy można przełożyć na nasz rynek !

Jareko też się nie odzywa co daje do myślenie...

Może jednak Hekaplast nie jest taki idealny. ha ha ha :lol2:

Cóż z tego że to największy producent na schuco w niemczech.

Tu jest Polska. Nasz kraj rządzi się swoimi prawami.

Nie wszystkie niemieckie standardy można przełożyć na nasz rynek !

ja kontaktowałem się bezpośrednio z producentem ale ostatecznie biorę od pośrednika, ale nie dlatego, że ich obsługa jest zła. po prostu biorę od znajomego

...w moim wymarzonym domku mają być okna w warstwie ocieplenia (wełna 20cm). Może do zabrzmi dziwnie, ale co najpierw okna czy ocieplenie? poradźcie laikowi (laiczce)...

Można i tak i tak - ja jednak jestem zwolennikiem najpierw montażu okien później docieplenia

a co do reszty w wątku - Hekaplast tak jak i chyba większość producentów, nie sprzedaje bezpośrednio swoich produktów

nie inaczej :)

okna zamówion/założone? ja wczoraj złożyłem zamówienie

nie inaczej:-)pewnie, że zamówione.Będą w połowie kwietnia. Ostatecznie pan Robert się tym zajął-lokalny sprzedawca jednak nie chce "być" Heką lub, co bardziej prawdopodobne, Heka, nie chce być związana z tym panem:-)W każdym razie, dzięki Twojej pomocy mam swoje wymarzone okienka i to jeszcze w jakim stylu-z Leszna do mnie, jak wiesz, nie jest wcale tak blisko:-)

Edytowane przez hazeleyes1982

Panowie podrzuccie mi kontakt do tego waszego przedstawiciela, zobacze moze pofatyguje sie do Gorzowa, skoro ze Szczecina mogą Łódz chciala to i moze Leszno zechce. Apropo Łodzi jaro pisal,ze producenci nie sprzedaja okien bezposrednio a np. Abatex po kontakcie odpisiał,ze nie ma problemu nie maja przedstawiciela w lubuskim to sami przyjada. Zreszta podaja to oficjalnie na swojej stronie (tzn nie,ze przyjada do mnie tylko ogolnie, ze montuja na terenie calej Polski ;) ) Edytowane przez Beata&Slawek

Panowie podrzuccie mi kontakt do tego waszego przedstawiciela, zobacze moze pofatyguje sie do Gorzowa, skoro ze Szczecina mogą Łódz chciala to i moze Leszno zechce. Apropo Łodzi jaro pisal,ze producenci nie sprzedaja okien bezposrednio a np. Abatex po kontakcie odpisiał,ze nie ma problemu nie maja przedstawiciela w lubuskim to sami przyjada. Zreszta podaja to oficjalnie na swojej stronie (tzn nie,ze przyjada do mnie tylko ogolnie, ze montuja na terenie calej Polski ;) )

Kupić to można nawet w Chinach... A co z serwisem? Proponuję trochę rozsądniej podejść do tematu. Zakup okien, to nie jest kupno wywrotki żwiru...

W takim razie szczecin tez sie bedzie ociagal w razie problemow. Wciaz czekam na ostatczna wycene Hekaplastu w razie niesatysfakcjonujacej ceny zdecydowany juz jestem na MS, czytalem juz na tym forum kilka watkow o tych oknach ale ogolnie ciezko to idzie, wyszukiwarka nie akceptuje tylko 2 liter. Widzialem posty, gdzie byly problemy z tymi oknami min problem z tym,ze sie kurczyly uszczelki i zaczelo ciec do srodka w innym miejscu przewiewy. Moze ktos okreslic okna MS jaka to polka? Tak jak @bwojtek piszesz tylko wywrotka zwiru jest wywrotka zwiru calej reszcie ktora kupuje na dom uwaznie sie przygladam, czytam slucham opini staram sie to tak wywazyc,zeby starczylo finansow i nie trzeba bylo potem kupowac ponownie nie jest latwo przy tym szumie informacyjnym i duzej aktywnosci zainteresowanych storn an forach internetowych ale jakos das sie.

P.S. Tylko prosze bez odpowiedzi zebym najpierw zastanowil sie nad parametrami itp to juz mam przerobione i wszystkie wyceny, ktore przyszly i o ktore prosilem dotycza okien o zblizonych parametrach, chodzi mi o opinie o producencie gdyz na koncu to jednak proces produkcji i podejscie do niej stanowi o jakosci.

P.S. Lepiej brac czesc szyb 0,5 o grubosci 3mm a wieksze okna 0,6 o grubosci 4mm, czy tez lepiej zastosowac wszedzie te grubsze szyby?

Edytowane przez Beata&Slawek

bwojtek, wywrotki żwiru nie poszukiwałabym od listopada i za nią tyle nie zapłaciła. Nie sądzisz chyba, że nie zabezpieczyłam się umową w razie jakichkolwiek problemów?jeśli produkt lokalnego sprzedawcy mi nie odpowiada, to mimo wszystko, mam go kupić, bo jest blisko?

bwojtek, zabezpieczyłam się umową w razie jakichkolwiek problemów

Jakaś awaria okucia (nie wnikając w przyczynę, zdarza się najlepszym) uniemożliwiająca zamknięcie czy otwarcie okna, dzwonisz i już ktoś jedzie kilkaset kilometrów? Albo inna nie cierpiąca zwłoki przypadłość. Przemyśl to co napisał bwojtek.

Jakaś awaria okucia (nie wnikając w przyczynę, zdarza się najlepszym) uniemożliwiająca zamknięcie czy otwarcie okna, dzwonisz i już ktoś jedzie kilkaset kilometrów? Albo inna nie cierpiąca zwłoki przypadłość. Przemyśl to co napisał bwojtek.

Właśnie takie przypadki jak pisze IVO mam na myśli. Zdarzało mi się odbierać telefon od zdesperowanego klienta w sobotę wieczorem. Na dworze -10 a klient mówi, że "coś zrobił i okno jest jednocześnie otwarte i uchylone". Jak ktoś jest "atechniczny" to przez telefon nic nie wytłumaczysz. Pozostaje pojechać do klienta. Jaka jest szansa na wizytę kogoś z firmy odległej o 300km?

Kiedyś sam przyjmowałem zlecenia "na odległość" ale szybko się nauczyłem, że to ani dobry interes dla mnie (bo taki klient szuka niższej ceny na produkt, który już sobie upatrzył na lokalnym rynku) ani dla klienta. Wyleczyłem się z takich zleceń. Jak klient wysyła zapytanie mailem i pisze, że jest z miasta "x" to odsyłam go do najbliższego przedstawiciela sprzedającego te same okna. Działania metodą "psa ogrodnika" kończą się zawsze źle.

jednak zdarza się, że wizyta serwisanta z daleka następuje szybciej niż od lokalnego

nie ma reguły

Wiem Jareko, że będziesz bronił tej wersji bo sam sprzedajesz i montujesz okna w odległych miejscach. Takie działanie może się jednak szybko zemścić jak trafisz na upierdliwego klienta. Ale jak się nie sparzysz to się nie przekonasz (tak samo jak broniłeś do ostatniej krwi Jezierskiego).