BeataSlawek 13.03.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Ok a co z moim pytaniami jesli chodzi o producenta MS i wyboru grubosci szyby? @bwojtek Nie szukam dostawcy na odleglosc bo szukam dobrej ceny, szukam najblizszego dostawcy okien Hekaplast w okolicy Gorzowa Wlkp., okien Hekaplast bo zdaje sie na oceny tego forum zarowno jesli chodzi o profil schuco jaki i samej firmy, ktora na tym profilu swoje okna wytwarza. Niestety w samym Gorzowie nie ma przedstawiciela Hekaplas. Na drugim miejscu postawilem MS na trzecim Oknoplast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 13.03.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Ok a co z moim pytaniami jesli chodzi o producenta MS i wyboru grubosci szyby? @bwojtek Nie szukam dostawcy na odleglosc bo szukam dobrej ceny, szukam najblizszego dostawcy okien Hekaplast w okolicy Gorzowa Wlkp., okien Hekaplast bo zdaje sie na oceny tego forum zarowno jesli chodzi o profil schuco jaki i samej firmy, ktora na tym profilu swoje okna wytwarza. Niestety w samym Gorzowie nie ma przedstawiciela Hekaplas. Na drugim miejscu postawilem MS na trzecim Oknoplast. Gdyby nie problemy Jezierskiego to firma Hekaplast pewnie nigdy nie zaistniałaby na tym forum więc nie ma się co wielce na nią nastawiać i szukać na siłę jej produktów. Szyby 3mm są ok ale tylko do pewnego rozmiaru (była już dyskusja na ten temat). Sama firma MS jest na tym forum oceniana jako ścisła czołówka wraz z Oknoplastem, Jezierskim (produktowo) czy też oknami Avante. Sprawdź tylko opinie o lokalnym przedstawicielu bo dobry produkt to tylko część sukcesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 13.03.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 (edytowane) Dzięki, właśnie pomogłeś mi w podjęciu decyzji. P.S. Wie ktos moze czy kolor winchester ma swoj odpowiednik w palecie RAL? Edytowane 13 Marca 2011 przez Beata&Slawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.03.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 (edytowane) Gdyby nie problemy Jezierskiego to firma Hekaplast pewnie nigdy nie zaistniałaby na tym forum ....I tak i nie. Jest trochę producentów nie pojawiających się na FM, co jakby potwierdza opinię, że jeszcze FM nie jest jedynym i głównym ośrodkiem kształtowania opinii o producentach i produktach Faktem jest, że teraz Hekaplast ma o wiele większe możliwości zaistnienia na rynku dzięki sporej grupie nowych dealerów a że produkt jest naprawdę dobry, to powoli będzie częściej o tej firmie słychać Natomiast o samym producencie w prasie branżowej od czasu, gdy zainteresował się rynkiem polskim, co jakiś czas pojawiają się opinie - choćby Forum Branżowe z kwietnia 2010 - czyli zanim pojawiły się kłopoty J. Opinie co najmniej pozytywne i one także miały wpływ na podjętą przeze mnie decyzję Edytowane 13 Marca 2011 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolekk 13.03.2011 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 (edytowane) A ja mam pytanie z innej beczki Interesuja mnie cieple okna. Macie panowie jakies dane porownujace paremetry termoizolacyjne najcieplejszych okien veka i schuco ? moje okna : 1200*1500 - 3szt UR 1000*2300 - 5sztFIX 2700*1500 - 1szt FIX/UR/FIX 2700*900 - 2szt FIX 900*900 - 1szt UR 1200*1300 - 2szt (mialy byc obrotowe ale mi jednak odradzono i bedzie UR) 900*1300 - 3szt FIX 4700*2300 - przesuwne bez progu 2900*2200 - przesuwne bez progu Dzięki za ostatnie PW ale już (na razie) NIEAKTUALNE Edytowane 18 Grudnia 2011 przez karolekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 14.03.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 A ja mam pytanie z innej beczki Interesuja mnie cieple okna. Macie panowie jakies dane porownujace paremetry termoizolacyjne najcieplejszych okien veka i schuco ? Parametry mocno zbliżone. Zajrzyj do porównywarki i zestaw sobie np. okna Szewpol - Villegran z oknami Dako - Termix. Dużych różnic nie ma - w cenie owszem... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolekk 14.03.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Cena która jest w tej porównywarce to cena za m2 okna ? Różnica cenowa 30% jest powalająca. W ofertach które mam tyle nie wyszło. Wyceniałem "Thermic 90" + drzwi przesuwne "HST" oraz "SI82+" + okno przesuwne "HS" W oknoplaście odradzano mi przesuwne bez progu, za to na schuco jak najbardziej namawiali. Mam w związku z tym dylemat. A może podzielić okna na dwóch producentów robił ktoś tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 14.03.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 P.S. Wie ktos moze czy kolor winchester ma swoj odpowiednik w palecie RAL? Paleta RAL obejmuje wyłącznie kolory "jednolite" a okleina imituje strukturę drewna. Okleina "winchester" nie ma odpowiednika RAL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.03.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 ...Różnica cenowa 30% jest powalająca. ...nie ma realnie możliwości porównania cen. Nawet w obrębie jednego systemu profili ceny bywają różne i zależne od producenta. Każdy na swój sposób kalkuluje cenę i roboczogodzinę. Tak więc wszelkiego rodzaju 'porównywarki' można na śmietnik wywalić A co do drzwi - zależy czego oczekujesz i jakiej wielkości masz otwór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolekk 14.03.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 nie ma realnie możliwości porównania cen. Nawet w obrębie jednego systemu profili ceny bywają różne i zależne od producenta. Każdy na swój sposób kalkuluje cenę i roboczogodzinę. Tak więc wszelkiego rodzaju 'porównywarki' można na śmietnik wywalić A co do drzwi - zależy czego oczekujesz i jakiej wielkości masz otwór Mam dwa szerokie balkony: 4700*2300 i 2900*2200 jeden to wyjście na taras w salonie, drugi to balkon w sypialni na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 15.03.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 4700*2300 - hst2900*2200 - hks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.03.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 HS - czyli podnoszono-przesuwane jak drzwi do szafy w obu wypadkach wykonalne - tak samo HKS czyli uchylno-przesuwne I teraz tylko kwestia jak to podzielić HS-a możesz podzielić na pół choć szyba będzie ciężka jak cholera - mam na myśli pierwsze wymiary HKS także możesz podzielić na pól ale koniecznie z mechanizmem wspomagania ruchu w klamce - tylko w drugim wypadku, w pierwszym podział musi być już większy Które wygodniejsze w użytkowaniu? Moim zdaniem HS Które droższe - także HS Możliwości zagospodarowania takich otworów jest wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 15.03.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 nie ma realnie możliwości porównania cen. Nawet w obrębie jednego systemu profili ceny bywają różne i zależne od producenta. Każdy na swój sposób kalkuluje cenę i roboczogodzinę. Tak więc wszelkiego rodzaju 'porównywarki' można na śmietnik wywalić No to chyba się Jareko zagolopowałeś... Nawet biorąc pod uwagę twoje traumatyczne doświadczenia z Jezierskim, taka opinia jest zupełnie nieuprawniona. Każdy producent (a przynajmniej znakomita większość) podaje cenę katalogową swojego konkretnego okna z katalogu - więc to na pewno można porównać. Ostateczna cena zależy oczywiście od sprzedawców, którzy udzielą lub nie jakichś tam opustów, rabatów itp. Zależy też oczywiście od ostatecznego wyposażenia tego okna. Ale otrzymując ofertę cenową od sprzedawcy też da się to porównać. A co do porównywarki: cena jest tylko jednym z wielu parametrów, które ona porównuje.. i wcale nie najważniejszym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.03.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 widzisz, coraz więcej znaczących producentów nie podaje swoich cen. To tak jak idziesz do sklepu i nie widzisz ceny bo każdy wie, że w nim nie cena jest ważna, tylko wyróbI Jezierski nie ma tu nic do rzeczy. Znam innych producentów gdzie cennika nie uświadczysz. Poza tym co porównywać ?Koszt metra kwadratowego? Nie ma takiego pojęcia gdyż nawet to zależy od wielkości okna.Okna w wymiarach typowych? Tajemnicą poliszynela jest że one są zaniżane i zmiana wymiarów już czyni okno nietypowym i cena może być zupełnie innaPoza tym jak porównywać ceny dwu takich samym gabarytowo okien, na tym samym profilu gdzie np. wyposażenie w standardzie jest radykalnie różnePowiem dalej, podawane parametry okien jakże często to radosna twórczość marketingowców lub wręcz z założenia przekłamania - zwłaszcza podawane Uw okna - zobacz jakże często pojawia się stała wartość, bez względu na gabaryty okna - co jest jawnym oszustwem, że powiem wprost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 15.03.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 widzisz, coraz więcej znaczących producentów nie podaje swoich cen. To tak jak idziesz do sklepu i nie widzisz ceny bo każdy wie, że w nim nie cena jest ważna, tylko wyrób I Jezierski nie ma tu nic do rzeczy. Znam innych producentów gdzie cennika nie uświadczysz. Poza tym co porównywać ? Koszt metra kwadratowego? Nie ma takiego pojęcia gdyż nawet to zależy od wielkości okna. Okna w wymiarach typowych? Tajemnicą poliszynela jest że one są zaniżane i zmiana wymiarów już czyni okno nietypowym i cena może być zupełnie inna Poza tym jak porównywać ceny dwu takich samym gabarytowo okien, na tym samym profilu gdzie np. wyposażenie w standardzie jest radykalnie różne Powiem dalej, podawane parametry okien jakże często to radosna twórczość marketingowców lub wręcz z założenia przekłamania - zwłaszcza podawane Uw okna - zobacz jakże często pojawia się stała wartość, bez względu na gabaryty okna - co jest jawnym oszustwem, że powiem wprost Porównuje się parametry (i ceny też) okna jednodzielnego O32 - o gabarytach zbliżonych do okna referencyjnego, badanego m.in. w Rosenheim. Deklarowane parametry potwierdzane są wynikami badań tych okien wykonywanych w niezależnych instytutach badawczych. Ceny deklarowane są przez producentów tych okien jako ceny detaliczne (netto). A to że się różnią materiałami i wyposażeniem? To oczywiste, a znajduje odzwierciedlenie w parametrach użytkowych. I pewnie, że nie jest to narzędzie doskonałe, ale daje jako taką orientację w ofercie rynkowej i pozwala jednak na porównanie okien między sobą. Ale to nie jest ten wątek, więc już nie będę tutaj tego tematu kontynuował.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 15.03.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Porównuje się parametry (i ceny też) okna jednodzielnego O32 - o gabarytach zbliżonych do okna referencyjnego, badanego m.in. w Rosenheim. Deklarowane parametry potwierdzane są wynikami badań tych okien wykonywanych w niezależnych instytutach badawczych. Ciekawi mnie jakim cudem okno o32 na Salamandrze 3d w wykonaniu Abatexu osiąga Uw=0,77W/m2K? System 76mm jest cieplejszy od 90mm VEKI? Czyżby badania były wykonane na południe od naszego kraju? :confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.03.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 czy na południu czy pod kręgiem polarnym wydaje mi się że wyniki powinny być podobne Widzisz, bwojtku, marketing i lekkie przekłamania niestety szkodzą całej branży i ni cholery nikt nawet nie zadaje sobie trudu by takich bzdur dalej nie rozpowszechniać, choćby samemu obliczyć na podstawie dostępnych danych dotyczących szyb, profili, ramek itp i dalej radosna twórczość kwitnie ku uciesze nas ale ze szkodą dla klienta - bo realnie w dalszym ciągu nie wie co kupuje Był u mnie dziś w pawilonie klient, wraz z ofertą miał wyliczone Uw całego okna, i jakoś tak dziwnie wyszło, że wszystkie okienka, bez względu na ich wielkość, z szybą k=0,7, miały ciągle Uw=0,88 - zastanawiające - nie sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 15.03.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Ciekawi mnie jakim cudem okno o32 na Salamandrze 3d w wykonaniu Abatexu osiąga Uw=0,77W/m2K? System 76mm jest cieplejszy od 90mm VEKI? Czyżby badania były wykonane na południe od naszego kraju? :confused: Podziwiając swego czasu porównywarkę blokno zdziwiłem się widząc najlepsze U wśród Alphaline przy najtańszym z nich Amberline. Jak się okazało zrobione na pakiecie 0,4 z kryptonem (krypton i taniość to trochę nie po drodze). Potem jakoś po mojej uwadze ceny się pozmieniały. Śmieszna ta porównywarka ale cóż, w takich czasach przyszło nam żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.03.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 dlatego ciągle powtarzam aż do znudzenia Wszelkiego rodzaju porównywarki są o kant d... potłuc Mało tego, osoby je tworzące albo wogóle nie mają pojęcia co tworzą albo... z pełna premedytacją fałszują dane by coś osiągnąc ale cóż... w takich czasach przyszło nam żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuń 15.03.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Czekan na wycene okien z hekaplastu, pytanie czy ktoś z forum korzystal w okolicach szczecina z usług firmy budtrans? Chodzi mi głownie o poprawność obsadzenia okien i gwarancje na montaż , 5 lat to miła niespodzianka- srednio inne firmy dawały 2 a wiekszośc 1 rok. Będe wdzieczny za podpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts