Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oknoplast vs. Hekaplast vs. Profiloplast co wybrać?

Recommended Posts

Ok a co z moim pytaniami jesli chodzi o producenta MS i wyboru grubosci szyby?

@bwojtek Nie szukam dostawcy na odleglosc bo szukam dobrej ceny, szukam najblizszego dostawcy okien Hekaplast w okolicy Gorzowa Wlkp., okien Hekaplast bo zdaje sie na oceny tego forum zarowno jesli chodzi o profil schuco jaki i samej firmy, ktora na tym profilu swoje okna wytwarza. Niestety w samym Gorzowie nie ma przedstawiciela Hekaplas. Na drugim miejscu postawilem MS na trzecim Oknoplast.

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ok a co z moim pytaniami jesli chodzi o producenta MS i wyboru grubosci szyby?

@bwojtek Nie szukam dostawcy na odleglosc bo szukam dobrej ceny, szukam najblizszego dostawcy okien Hekaplast w okolicy Gorzowa Wlkp., okien Hekaplast bo zdaje sie na oceny tego forum zarowno jesli chodzi o profil schuco jaki i samej firmy, ktora na tym profilu swoje okna wytwarza. Niestety w samym Gorzowie nie ma przedstawiciela Hekaplas. Na drugim miejscu postawilem MS na trzecim Oknoplast.

Gdyby nie problemy Jezierskiego to firma Hekaplast pewnie nigdy nie zaistniałaby na tym forum więc nie ma się co wielce na nią nastawiać i szukać na siłę jej produktów. Szyby 3mm są ok ale tylko do pewnego rozmiaru (była już dyskusja na ten temat). Sama firma MS jest na tym forum oceniana jako ścisła czołówka wraz z Oknoplastem, Jezierskim (produktowo) czy też oknami Avante. Sprawdź tylko opinie o lokalnym przedstawicielu bo dobry produkt to tylko część sukcesu.

Gdyby nie problemy Jezierskiego to firma Hekaplast pewnie nigdy nie zaistniałaby na tym forum ....
I tak i nie.

Jest trochę producentów nie pojawiających się na FM, co jakby potwierdza opinię, że jeszcze FM nie jest jedynym i głównym ośrodkiem kształtowania opinii o producentach i produktach

Faktem jest, że teraz Hekaplast ma o wiele większe możliwości zaistnienia na rynku dzięki sporej grupie nowych dealerów a że produkt jest naprawdę dobry, to powoli będzie częściej o tej firmie słychać

Natomiast o samym producencie w prasie branżowej od czasu, gdy zainteresował się rynkiem polskim, co jakiś czas pojawiają się opinie - choćby Forum Branżowe z kwietnia 2010 - czyli zanim pojawiły się kłopoty J. Opinie co najmniej pozytywne i one także miały wpływ na podjętą przeze mnie decyzję

Edytowane przez jareko

A ja mam pytanie z innej beczki ;)

Interesuja mnie cieple okna. Macie panowie jakies dane porownujace paremetry termoizolacyjne najcieplejszych okien veka i schuco ?

moje okna :

1200*1500 - 3szt UR

1000*2300 - 5sztFIX

2700*1500 - 1szt FIX/UR/FIX

2700*900 - 2szt FIX

900*900 - 1szt UR

1200*1300 - 2szt (mialy byc obrotowe ale mi jednak odradzono i bedzie UR)

900*1300 - 3szt FIX

4700*2300 - przesuwne bez progu

2900*2200 - przesuwne bez progu

Dzięki za ostatnie PW ale już (na razie) NIEAKTUALNE :)

Edytowane przez karolekk

A ja mam pytanie z innej beczki ;)

Interesuja mnie cieple okna. Macie panowie jakies dane porownujace paremetry termoizolacyjne najcieplejszych okien veka i schuco ?

Parametry mocno zbliżone. Zajrzyj do porównywarki i zestaw sobie np. okna Szewpol - Villegran z oknami Dako - Termix. Dużych różnic nie ma - w cenie owszem... pzdr

Cena która jest w tej porównywarce to cena za m2 okna ?

Różnica cenowa 30% jest powalająca.

W ofertach które mam tyle nie wyszło.

Wyceniałem "Thermic 90" + drzwi przesuwne "HST" oraz "SI82+" + okno przesuwne "HS"

W oknoplaście odradzano mi przesuwne bez progu, za to na schuco jak najbardziej namawiali.

Mam w związku z tym dylemat.

A może podzielić okna na dwóch producentów :) robił ktoś tak ?

...Różnica cenowa 30% jest powalająca. ...
nie ma realnie możliwości porównania cen. Nawet w obrębie jednego systemu profili ceny bywają różne i zależne od producenta. Każdy na swój sposób kalkuluje cenę i roboczogodzinę. Tak więc wszelkiego rodzaju 'porównywarki' można na śmietnik wywalić

A co do drzwi - zależy czego oczekujesz i jakiej wielkości masz otwór

nie ma realnie możliwości porównania cen. Nawet w obrębie jednego systemu profili ceny bywają różne i zależne od producenta. Każdy na swój sposób kalkuluje cenę i roboczogodzinę. Tak więc wszelkiego rodzaju 'porównywarki' można na śmietnik wywalić

A co do drzwi - zależy czego oczekujesz i jakiej wielkości masz otwór

Mam dwa szerokie balkony: 4700*2300 i 2900*2200 jeden to wyjście na taras w salonie, drugi to balkon w sypialni na górze.

HS - czyli podnoszono-przesuwane jak drzwi do szafy ;) w obu wypadkach wykonalne - tak samo HKS czyli uchylno-przesuwne

I teraz tylko kwestia jak to podzielić

HS-a możesz podzielić na pół choć szyba będzie ciężka jak cholera - mam na myśli pierwsze wymiary

HKS także możesz podzielić na pól ale koniecznie z mechanizmem wspomagania ruchu w klamce - tylko w drugim wypadku, w pierwszym podział musi być już większy

Które wygodniejsze w użytkowaniu? Moim zdaniem HS

Które droższe - także HS

Możliwości zagospodarowania takich otworów jest wiele

No to chyba się Jareko zagolopowałeś... Nawet biorąc pod uwagę twoje traumatyczne doświadczenia z Jezierskim, taka opinia jest zupełnie nieuprawniona. Każdy producent (a przynajmniej znakomita większość) podaje cenę katalogową swojego konkretnego okna z katalogu - więc to na pewno można porównać. Ostateczna cena zależy oczywiście od sprzedawców, którzy udzielą lub nie jakichś tam opustów, rabatów itp. Zależy też oczywiście od ostatecznego wyposażenia tego okna. Ale otrzymując ofertę cenową od sprzedawcy też da się to porównać.

A co do porównywarki: cena jest tylko jednym z wielu parametrów, które ona porównuje.. i wcale nie najważniejszym... :rolleyes:

widzisz, coraz więcej znaczących producentów nie podaje swoich cen. To tak jak idziesz do sklepu i nie widzisz ceny bo każdy wie, że w nim nie cena jest ważna, tylko wyrób

I Jezierski nie ma tu nic do rzeczy. Znam innych producentów gdzie cennika nie uświadczysz. Poza tym co porównywać ?

Koszt metra kwadratowego? Nie ma takiego pojęcia gdyż nawet to zależy od wielkości okna.

Okna w wymiarach typowych? Tajemnicą poliszynela jest że one są zaniżane i zmiana wymiarów już czyni okno nietypowym i cena może być zupełnie inna

Poza tym jak porównywać ceny dwu takich samym gabarytowo okien, na tym samym profilu gdzie np. wyposażenie w standardzie jest radykalnie różne

Powiem dalej, podawane parametry okien jakże często to radosna twórczość marketingowców lub wręcz z założenia przekłamania - zwłaszcza podawane Uw okna - zobacz jakże często pojawia się stała wartość, bez względu na gabaryty okna - co jest jawnym oszustwem, że powiem wprost

widzisz, coraz więcej znaczących producentów nie podaje swoich cen. To tak jak idziesz do sklepu i nie widzisz ceny bo każdy wie, że w nim nie cena jest ważna, tylko wyrób

I Jezierski nie ma tu nic do rzeczy. Znam innych producentów gdzie cennika nie uświadczysz. Poza tym co porównywać ?

Koszt metra kwadratowego? Nie ma takiego pojęcia gdyż nawet to zależy od wielkości okna.

Okna w wymiarach typowych? Tajemnicą poliszynela jest że one są zaniżane i zmiana wymiarów już czyni okno nietypowym i cena może być zupełnie inna

Poza tym jak porównywać ceny dwu takich samym gabarytowo okien, na tym samym profilu gdzie np. wyposażenie w standardzie jest radykalnie różne

Powiem dalej, podawane parametry okien jakże często to radosna twórczość marketingowców lub wręcz z założenia przekłamania - zwłaszcza podawane Uw okna - zobacz jakże często pojawia się stała wartość, bez względu na gabaryty okna - co jest jawnym oszustwem, że powiem wprost

Porównuje się parametry (i ceny też) okna jednodzielnego O32 - o gabarytach zbliżonych do okna referencyjnego, badanego m.in. w Rosenheim. Deklarowane parametry potwierdzane są wynikami badań tych okien wykonywanych w niezależnych instytutach badawczych. Ceny deklarowane są przez producentów tych okien jako ceny detaliczne (netto).

A to że się różnią materiałami i wyposażeniem? To oczywiste, a znajduje odzwierciedlenie w parametrach użytkowych. I pewnie, że nie jest to narzędzie doskonałe, ale daje jako taką orientację w ofercie rynkowej i pozwala jednak na porównanie okien między sobą.

Ale to nie jest ten wątek, więc już nie będę tutaj tego tematu kontynuował.. :bye:

Porównuje się parametry (i ceny też) okna jednodzielnego O32 - o gabarytach zbliżonych do okna referencyjnego, badanego m.in. w Rosenheim. Deklarowane parametry potwierdzane są wynikami badań tych okien wykonywanych w niezależnych instytutach badawczych.

Ciekawi mnie jakim cudem okno o32 na Salamandrze 3d w wykonaniu Abatexu osiąga Uw=0,77W/m2K? System 76mm jest cieplejszy od 90mm VEKI? Czyżby badania były wykonane na południe od naszego kraju? :confused::confused::confused:

czy na południu czy pod kręgiem polarnym wydaje mi się że wyniki powinny być podobne ;)

Widzisz, bwojtku, marketing i lekkie przekłamania niestety szkodzą całej branży i ni cholery nikt nawet nie zadaje sobie trudu by takich bzdur dalej nie rozpowszechniać, choćby samemu obliczyć na podstawie dostępnych danych dotyczących szyb, profili, ramek itp i dalej radosna twórczość kwitnie ku uciesze nas ale ze szkodą dla klienta - bo realnie w dalszym ciągu nie wie co kupuje

Był u mnie dziś w pawilonie klient, wraz z ofertą miał wyliczone Uw całego okna, i jakoś tak dziwnie wyszło, że wszystkie okienka, bez względu na ich wielkość, z szybą k=0,7, miały ciągle Uw=0,88 - zastanawiające - nie sądzisz?

Ciekawi mnie jakim cudem okno o32 na Salamandrze 3d w wykonaniu Abatexu osiąga Uw=0,77W/m2K? System 76mm jest cieplejszy od 90mm VEKI? Czyżby badania były wykonane na południe od naszego kraju? :confused::confused::confused:

Podziwiając swego czasu porównywarkę blokno zdziwiłem się widząc najlepsze U wśród Alphaline przy najtańszym z nich Amberline. Jak się okazało zrobione na pakiecie 0,4 z kryptonem (krypton i taniość to trochę nie po drodze). Potem jakoś po mojej uwadze ceny się pozmieniały. Śmieszna ta porównywarka ale cóż, w takich czasach przyszło nam żyć ;-)

Czekan na wycene okien z hekaplastu, pytanie czy ktoś z forum korzystal w okolicach szczecina z usług firmy budtrans?

Chodzi mi głownie o poprawność obsadzenia okien i gwarancje na montaż , 5 lat to miła niespodzianka- srednio inne firmy dawały 2 a wiekszośc 1 rok. Będe wdzieczny za podpowiedzi .