karolekk 17.03.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Wracając do moich okien Panowie Oba okna mam podzielone na pół. I oba chciałbym w systemie bezprogowym. Czy to jest wykonalne ? I jeszcze jedno. Byłem dzisiaj u jeszcze jednego producenta okien veka i powiedziano mi że Thermic już jest powoli wycofywany a zamiast niego będzie jakaś nowość. Wtajemniczeni może będą wiedzieć i podpowiedzą czy warto czekać ? A może zostać przy tym co na początku wybraliśmy czyli SI82+ ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.03.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 (edytowane) z tym tylko że musisz pamiętać iż HS - czyli przesuwka z 8mm progiem - jest na zupełnie innym profilu niż Si82+ I powiem tak, po ostatniej dostawie z Hekaplastu jestem mile zaskoczony pewnymi dodatkami jakie są w u nich HS-ach w standardzie !!! Zresztą nie tylko HS-ami jestem podbudowany ale to inna bajka Jak już zakończę definitywnie ten montaż porobię zdjęcia i ukaże, o co dokładnie mi chodzi bo póki co zdjęcie jest "robocze" Niby niewiele a jednak, dodanie specjalnego okapnika nad drzwiami powoduje, że deszcz nie zacina i nie dostaje się do mechanizmu takie małe coś a jak cieszy Edytowane 17 Marca 2011 przez jareko dodanie zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 17.03.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Wracając do moich okien Panowie Oba okna mam podzielone na pół. I oba chciałbym w systemie bezprogowym. Czy to jest wykonalne ? ....... 4700*2300 i 2900*2200 - oba można wykonać w systemie HST, chociaż z pewnych względów ja zrobiłbym jeden HST ( 4700*2300 ) a 2900*2200 jako patio górno-bieżne (także z niskim progiem). ...... I jeszcze jedno. Byłem dzisiaj u jeszcze jednego producenta okien veka i powiedziano mi że Thermic już jest powoli wycofywany a zamiast niego będzie jakaś nowość. Wtajemniczeni może będą wiedzieć i podpowiedzą czy warto czekać ? ............. Thermic to nazwa wprowadzona przez Oknoplast, jest to profil VEKA ALPHALINE 90 PLUS. Nieprawdą jest, że będzie wycofywany (chyba że z oferty Oknoplast). Niedługo Veka wprowadzi nowy profil Softline 82 Więcej info na stronie: http://www.softline82.de/das-innovative-energiespar-profilsystem-von-veka.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 08.05.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 O ile wiem sieć dealerska prawie nie istnieje - http://www.amazingwindows.eu - tam można dowiedzieć się dlaczego czyli w Małopolsce ich nie zamówię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.05.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 (edytowane) Napisz do fabryki to przesła twe zapytanie do dealera. Pomijam już fakt, że Małopolska to też mój rejon działania Ten weekend spędziliśmy w Tarnowskich Górach na montażu z 15 wysunięciem poza lico muru na kotwach JB-D a w przyszłym tygodniu kolejny "doskonały" tym razem w Krakowie także z wysunięciem okien poza lico muru - "tylko" 10 cm Edytowane 8 Maja 2011 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek543 16.03.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Witam, Chciałbym odświeżyć wątek – ze względu na fakt iż stoję przed wyborem okien a wybieram pomiędzy producentami z tematu (plus MS). Cena niekoniecznie musi być pierwszym kryterium wyboru (aczkolwiek nie chcę płacić za „bzdury” marketingowe) Myślę nad pakietem trójszybowym Producenci:MS (Tytanowe Thermo)Hekaplast (CV70 Cavo)Oknoplast – (thermic 90) (lub oknokoncept)Profiloplast – (perfectline) 1.Pytanie: czy hekaplast w tym zestawieniu jest naprawdę tak dużo lepszy (przepuszczalność, stabilność i nie wiem co jeszcze) żeby usprawiedliwić kilkadziesiąt procent różnicy w cenie? 2.Pytanie: mam 2 duże okna w salonie (w tym jedno którym wychodzi się na taras) 3,2m szerokości. Nie mam jeszcze swojego typu odnośnie sposobu otwierania drzwi, ale wychodzi na to 3,2m to dość nieszczęśliwy wymiar bo ani to podzielić na 4 częśći (z dwoma otwieranymi), HS 2 części? 3.Pytanie:Jakie żaluzje wybrać. Widziałem 2 opcje (żaluzja z rewizją wewnątrz i żaluzja w warstwie ocieplenia (taka chyba musi być przy drzwiach w systemie HS). Proszę o poradę - dodam że jestem z Leszna (<=> skłaniam się ku HEKA, PROFILOPLAST jako że produkują "na miejscu" Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 16.03.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 ja tam sobie chwalę swoje okna z HeKa...w salonie mam okno łukowe o szerokości 300cm, podzielone na 3 części, środkowa przesuwna (HKS)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.03.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 ...w salonie mam okno łukowe o szerokości 300cm, podzielone na 3 części, środkowa przesuwna (HKS)...??????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.03.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 1.Pytanie: czy hekaplast w tym zestawieniu jest naprawdę tak dużo lepszy (przepuszczalność, stabilność i nie wiem co jeszcze) żeby usprawiedliwić kilkadziesiąt procent różnicy w cenie?wielokrotnie robiłem wyceny porównawcze - ani razu nie było kilkudziesięciu procentowa różnicy - chyba że bierzesz pod uwagę kwotę wyjściową - tu jest pewien szok, cennik ustawiony jest na Niemcy i Europę tym samym z lekka szokuje rabat na rynek Polski na poziomie 50-60 %. 2.Pytanie: mam 2 duże okna w salonie (w tym jedno którym wychodzi się na taras) 3,2m szerokości. Nie mam jeszcze swojego typu odnośnie sposobu otwierania drzwi, ale wychodzi na to 3,2m to dość nieszczęśliwy wymiar bo ani to podzielić na 4 częśći (z dwoma otwieranymi), HS 2 części?HS jeśli wysokośc nie przekracza 230 w kolorze spokojnie w podziale 2/2 i ładnie i lekko to chodzi 3.Pytanie: Jakie żaluzje wybrać. Widziałem 2 opcje (żaluzja z rewizją wewnątrz i żaluzja w warstwie ocieplenia (taka chyba musi być przy drzwiach w systemie HS). przy HS pozostaje wersja w warstwie ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek543 16.03.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Esiak,HSK na trzy części czyli 1metr otworu (dobrze to rozumiem?) ...aha a do mojej wcześniejszej wypowiedzi - to jeszcze różni producenci (niektrórzy tak a niektórzy nie)mówią mi że przy tych 3,2 metrowych oknach muszę mieć podział rolety - co mi już mega nie masuje jaka jest prawda? Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek543 16.03.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 jareko - dzięki za wypowiedź odświeżając ten wątek liczyłem na "sprowokowanie" ciebie - jako że jesteś "fanem" HEKA (sam się ku temu skłaniam - ale chcę wiedzieć za co płacę...) 1. zacznijmy czy te cztery opcje które podałem (biorąc pod uwagę pakiet 3 szybowy) reprezentują tę samą klasę szczelności ( w sensie każdy producent ma wersję ekonomiczną, średnią i premium )? 2. rozumiem temat cen w HEKA (jedna cena w Europie i ponad 60 % rabatu) - pomimo tego jest duża różnica (ale patrz pkt 3) 3. jestem chory porównując oferty (z mojego krótkiego doświadczenia z tą branżą widzę że:: generalnie producent ma bazę (którą dałoby się porównać pomiędzy nimi) ale potem dodaje "jakieś zaokrąglenie, jakieś pół-komory, a to ramkę wewnątrz szyby w innym kolorze niż aluminium... i porównanie szlag trafia 4.rozumiem że przy HS żaluzja musi być w warstwie ocieplenia. moje pytanie to czy tak nie byłoby lepiej zrobić w całym domu (nie czuję klimatu kupowania iluś tam komór, iluś tam szyb , a potem wstawiania sobie żaluzji do środka chaty ocieplonej od wnętrza kawałkiem styropianu ( w przypadku wersji jak w HS'sie, żaluzja pozostaje na zewnątrz więc jakie ciepłe okno kupiłeś taki masz ciepły cały otwór, bez kombinacji z przepuszczalnością komory żaluzji. hm... pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.03.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 roleta powinna być podzielona bo nawet w pancerzu 5 cm jest za duża powierzchnia i pod wpływem wiatru walić ci będzie o szyby CO mi już mega nie pasuje - sorry, ale masz dwa wyjścia, albo szukać wariata który wykona ci towar bez gwarancji i później się wozić i mieć kłopot albo słuchać się tych którzy znając ograniczenia mówią co i jak wykonać należy A co za problem meic jedna skrzynkę i roletę podzielona na 2/2 ? To że zapłacisz ze jeszcze jeden silnik ekstra? Mogłeś wybrać inny projekt lub zmniejszyć otwór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 16.03.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 ??????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 jareko co się tak dziwisz? Esiak, HSK na trzy części czyli 1metr otworu (dobrze to rozumiem?) dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.03.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 jareko - dzięki za wypowiedź odświeżając ten wątek liczyłem na "sprowokowanie" ciebie - jako że jesteś "fanem" HEKA (sam się ku temu skłaniam - ale chcę wiedzieć za co płacę...)nie jestem fanem Heki tylko Schuco a że Heka na nim robi i robi dobrze.... 1. zacznijmy czy te cztery opcje które podałem (biorąc pod uwagę pakiet 3 szybowy) reprezentują tę samą klasę szczelności ( w sensie każdy producent ma wersję ekonomiczną, średnią i premium )?weż sobie wejdź na ich strony i po prostu poczytaj. Tu byłby za duży wykład. Heka wybrała inną opcje na swój produkt. W standardzie oferuje dużo, skrzydła tylko w funkcji R okuwane są zawsze jak RU co tez podnosi cenę ale tez jest rozwiązaniem najlepszym jeśli chodzi o sposób okuwania skrzydła tylko otwieranego itd itd 2. rozumiem temat cen w HEKA (jedna cena w Europie i ponad 60 % rabatu) - pomimo tego jest duża różnica (ale patrz pkt 3) bo nie sposób jest realnie porównać ofert, każda firma ma inną politykę, w Hece np., ciepła ramka Swispacer to standard, blokada błędnego położenia klamki też standard, wiele dodatków jest w standardzie, u mnie dochodzą do tego pewne elementy które ja u siebie wprowadziłem jako standard zarówno w wyposażeniu okna jak i jego montażu. Ktoś kiedyś zadał sobie trud by porównać cenę okna takiego samego wymiaru z firmy D i firmy O i okazało się że by okna były wyposażone identycznie nalezy do D dopłacić tyle, że sumarycznie jest to wyrób droższy od O. Dla klientów to faktycznie zmora by wybrać to co się chce mieć 3. jestem chory porównując oferty (z mojego krótkiego doświadczenia z tą branżą widzę że:: generalnie producent ma bazę (którą dałoby się porównać pomiędzy nimi) ale potem dodaje "jakieś zaokrąglenie, jakieś pół-komory, a to ramkę wewnątrz szyby w innym kolorze niż aluminium... i porównanie szlag trafia 4.rozumiem że przy HS żaluzja musi być w warstwie ocieplenia. moje pytanie to czy tak nie byłoby lepiej zrobić w całym domu (nie czuję klimatu kupowania iluś tam komór, iluś tam szyb , a potem wstawiania sobie żaluzji do środka chaty ocieplonej od wnętrza kawałkiem styropianu ( w przypadku wersji jak w HS'sie, żaluzja pozostaje na zewnątrz więc jakie ciepłe okno kupiłeś taki masz ciepły cały otwór, bez kombinacji z przepuszczalnością komory żaluzji. jak to miło mieć do czynienia z Inwestorem który już pewne rzeczy zaczyna rozumieć i przyjmuje do wiadomości tu głoszone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.03.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 jareko co się tak dziwisz?a z tego się dziwię: ...w salonie mam okno łukowe o szerokości 300cm, podzielone na 3 części, środkowa przesuwna (HKS)... jak ci wykonano HKS w łuku, jak coś piszesz to pisz precyzyjnie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 16.03.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 a z tego się dziwię: ...w salonie mam okno łukowe o szerokości 300cm, podzielone na 3 części, środkowa przesuwna (HKS)... jak ci wykonano HKS w łuku, jak coś piszesz to pisz precyzyjnie proszę ok, wmontowane jest w łukowy otwór okienny, a że jest podzielone na prostokątną część HKS i łukowy FIX to chyba logiczne..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek543 16.03.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 do: Esiak sprawdziłem w twoim "dzienniku" jak to wygląda. u mnie jest trochę inny układ i tak nie "wyjdzie" załączam zdjęcia (niestety niezbyt szczęśliwe ujęcia ) plus jak to "widzą" wizualizacje do: jareko a. rozumiem z twojej wypowiedzi że żaluzje zewnętrzne w całej chacie to lepszy wybór b. chciałem powiedzieć że właśnie heka dała mi żaluzje bez podziału (ale widzę dwa silniki - i teraz jarzę że to nie są 2 silniki podnoszące jedną całość c. co do porównywalności - wolałbym sytuację: cena a,b,c za elementy a,b,c (ale również rozumiem że tak się nie da) dzięki za dotychczasową pomoc marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.03.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 ..b. chciałem powiedzieć że właśnie heka dała mi żaluzje bez podziału (ale widzę dwa silniki - i teraz jarzę że to nie są 2 silniki podnoszące jedną całość hi hi hi w razie wątpliwości - pytaj śmiało, zaglądam na FM często, za często - muszę pójść na odwyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek543 16.03.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 tym samym: podział na dwie żaluzje =>podział okna na dwie części =>za duże na normalnie otwierające się skrzydła => stąd HS już widzę jaka będzie cena.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.03.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 jakieś 11-12 tys w białym przy okazji dobrze zapamiętać że HS z założenia spełnia wymagania stawiane okuciom WK-2 możesz przecież podzielić na 3/3 i jedno skrzydło zrobić PSK (HKS) tylko wtedy nie dwa tylko trzy silniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts