Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oknoplast vs. Hekaplast vs. Profiloplast co wybrać?

Recommended Posts

raaaany - trzeba czytać Forum a nie bełkot marketingowy

Grubość szkła [mm] Szerokość ramki dystansowewj [mm] Max długość szyby [mm] Max szerokość szyby [mm] Max powierzchnia [mm] Max bok kwadratu [mm] i odpowiednio 3 6 – 16 1500 1270 1,60 1270

Tak na marginesie - kiedy zaczniecie wykorzystywać Google ? Nie sposób reagować na każdą głupotę jaką tu powtarzacie - zacznijcie sami szukać precyzyjnych odpowiedzi gdy padnie z naszej strony skrót myślowy

podane wartości ze strony http://www.uniglasspolska.pl/index.php?wiad=58

a w google wpisałem frazę - powierzchnia szyby 3mm

Edytowane przez jareko

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jareko a to też bełkot marketingowy? "Natomiast ograniczenie ciężaru pozwoli architektom na projektowanie okien energooszczędnych z dużymi przeszkleniami (maksymalne wymiary skrzydeł okien Winergetic Premium to 1400x1775 i 1500x1660 mm, a drzwi balkonowych 1000x2500 metra). Dla przykładu dwukomorowymi drzwi balkonowe o wymiarach 1000x2250 (skrzydło 2 m2) ze standardowymi szybami grubości 4 mm (szkło 4/16/4/16/4) są o 6 kg cięższe od dwukomorowych drzwi balkonowych Winergetic Premium o wymiarach 1000x2500 (skrzydło 2,25 m2) z szybami o grubości 3 mm (szkło 3/16/3/16/3)."

Tekst pochodzi ze strony

http://www.muratorplus.pl/technika/oknadrzwi/cieple-okna-winergetic-premium-z-wyjatkowo-cienkimi-szybami-nowosc-oknoplast_77266.html

MMariola - dla mnie pewna firma w walce o klienta zaczyna przekraczać granice i doprowadza do absurdów. Wklejenie szyby nie zmienia jej właściwości.

Chcesz - wstaw sobie do domy skrzydło 140/177 z szybą 3 mm - mi to - powiem brutalnie - zwisa. Twoja kasa nie moja. Pomijam już kwestię jak ta 3 mm szyba zachowuję się zimą, jaką centralnie uzyskasz odległość między szybami z tych 16 mm - jak myślisz ? Na ile się wygnie ? z 16 zrobi się 15 czy może prędzej 10? I przy pewnych temperaturach na zewnątrz i wilgotności wnętrza będziesz miała takie piękne, centralnie położone pola wkroplonej pary wodnej.

Pomijam już kolejną kwestię jak zachowuje się 3mm szyba w porównaniu z 4 czy grubszą.

Prędzej uwierzę w słowa pisane przez szklarzy niż bełkot nawiedzonych w pewnej firmie uważających że sam fakt wklejenia szkła zmienia jego właściwości

Sorki ale dla mnie jest to kolejna głupota byleby odróżnić się od konkurencji, by mieć na sponsorowanie Interu ;) a już chrzanienie o zmniejszeniu wagi skrzydła o 6 kg z wyjściowej wagi na poziomie 60 a może i 70 kilo, gdzie to NIE MA ŻADNEGO ZNACZENIA dla funkcjonowania okna czy wytrzymałości okuć jest żerowaniem na niewiedzy potencjalnych klientów.

Dla mnie robi się Was w balona i udowadnia że można Wam wcisnąć każdą głupotę bo Wasza wiedza i wyobraźnia łyknie każdy bajer

To oczywiście moja prywatna ocena - nie występuję to jako sprzedawca czegokolwiek, a tak wogóle nie znam się na oknach

ach i jeszcze jedno - dla własnego bezpieczeństwa i pewności dowiedz się jak wygląda sprawa reklamacji szyb u producenta - ale proponowałbym CI także dowiedzieć się jak to wygląda u samego dostawcy szkła - to wielu rozjaśnia pewne sprawy i może zupełnie inaczej spojrzą na szyby 3mm, tak samo jak na 4mm powyżej 3,0 mkw tafli itd itd itd

jareko, prawie sie zgadza, ale prawie robi roznice: na stronie ktora podales Uwaga nr 4. "powyższe limity nie dotyczą szkieł hartowanych"

na stronie podanej przez MMariola w tym"bełkocie maretingowym" jak to nazwales napisali: " Hartowane szyby stosowane w ciepłych oknach Oknoplast są całkowicie bezpieczne. Firma zainwestowała we własny, innowacyjny piec, umożliwiający hartowanie cienkich 3 mm tafli szkła".

Idac za twoja rada w google wpisalem fraze: "powierzchnia szyby hartowanej 3mm"

Na stronie: http://www.pressglass.eu/oferta/szklo-specjalne/szklo-hartowane-esg

i http://www.vitroterm.pl/produkty.php?act=podglad&&id=7

wynika ze maksymalny rozmiar szkła dla 3mm wynosi 1250 x 2500, toche wiecej jak dla niehartowanego.

Jesli Oknoplast samo hartuje szyby to chyba sami tez wytwarzaja te szyby zespolone no i jak to sami opisali: " z pełną odpowiedzialnością zastosowała w swoich oknach zespolony dwukomorowy pakiet szybowy z taflami szkła o grubości 3 mm".

No i na szklenie oni daja 10 lat gwarancji, sporo jak na "bełkot".

No i znalazlem tez taki cytat (napisany przez szklarzy): "Szyba zespolona o długości 200 cm wyprodukowana w temperaturze 15ºC i następnie w wyniku eksploatacji w nasłonecznionym miejscu podgrzana do temperatury 65ºC wydłuży się o 0,9 mm"

- to chyba nie za wiele a z tego by wynikalo (analogicznie w druga strone, na minus) ze z odleglosci 16mm miedzy szybami zostanie niewiele mniej a moze i tyle samo. No chyba ze chodzi o to ze inaczej wydłuży (skurczy) sie szyba zewnetrzna inaczej srodkowa no i jeszcze inaczej wewnetrzna.

Wydaje mi ze wlasnie po to jest forum zeby przedyskutowac wszystkie za i przeciw, zeby nie lykac kazdych bajerow ale moze za kilka lat szyby 3mm beda juz standardem, przeciez technologia idzie do przodu, kiedys tez mowili (chyba) ze ramy iles tam komorowe to robienie ludzi w balona.

Niby oknoplast badal te okna 2 lata ale jak sam pan w salonie stwierdzil nie maja (salon) zadnego doswiadczenia bo sprzedaja te "nowosci" od maja.

Mam coraz wiecej watpliwosci, a mialo byc tak pieknie:bash:

Egon, trochę źle zrozumiałeś te milimetry. Chodzi o dystans jaki dzieli tafle szkła, teoretycznie powinien być taki jak ramka dystansowa, praktycznie bywa tak że duże przeszklenia czasem "zapadają" się przez co szyby w centrum zbliżają się do siebie i z 16mm robi się połowa tego. Z tego między innymi wynikają podawane przez szklarzy minimalne szerokości ramek przy danym szkle i jego powierzchni. Wpisz w gogle "zaparowane koła na HS" , obrazki będą.

Przejrzałem zlinkowany tekst i chyba ktoś kogoś robi w balona. 3-szybowy pakiet aby osiągnął 0,6 czy 0,5 na argonie musi mieć 2 szyby pokryte warstwą thermofloat (tlenki metali) a z tego co wiem (jeśli nie wiem to proszę wiedzących o poprawienie mnie) szkło hartowane nie może być nią pokryte. Jeśli tak nie jest współczynnik pakietu drastycznie rośnie. Jeśli mam rację to manipulacja jest wyjątkowo bezczelna. Nikt nie zarzuci kłamstwa firmie bo nigdzie w tekście nie napisano że wszystkie szyby w tym nowym oknie są hartowane, filmik pokazuje tylko co będzie jeśli taką sobie ktoś zamówi. Tylko wtedy już tak ciepło nie będzie.

A co do postępu masz rację, nowe technologie wciskają się wszędzie. Kiedyś w starych technologicznie Adidasach smigałem kilka lat, teraz wytrzymują sezon. Taki postęp, co zrobić.

3-szybowy pakiet aby osiągnął 0,6 czy 0,5 na argonie musi mieć 2 szyby pokryte warstwą thermofloat (tlenki metali) a z tego co wiem (jeśli nie wiem to proszę wiedzących o poprawienie mnie) szkło hartowane nie może być nią pokryte.

Można hartować thermofloat (ale nie każdy rodzaj). Pytanie tylko o koszty i celowość... Odchudzenie okna o 6kg to żaden argument. Chyba, że w profil nie daje się zapiąć pakietu 44mm to wtedy zaczyna mieć to sens.

Można hartować thermofloat (ale nie każdy rodzaj). Pytanie tylko o koszty i celowość... Odchudzenie okna o 6kg to żaden argument. Chyba, że w profil nie daje się zapiąć pakietu 44mm to wtedy zaczyna mieć to sens.

Orientujesz się może kto coś takiego praktykuje i jaki jest koszt takiego pakietu w stosunku do zwykłego?

....Chyba, że w profil nie daje się zapiąć pakietu 44mm to wtedy zaczyna mieć to sens.
i własnie o to chodzi - trzeba jakoś wcisnąć ludziom kit, mało tego, wadę ukazać jako najwyższą jakość i standard niedościgniony dla konkurencji

Te 6 kilo to argument obrażający każdego choć odrobinę myślącego człowieka, zresztą jak każda reklama bazująca na.... hmmm... jak to powiedzieć by nie obrazić ;) ... może wprost, na tępocie większości ludzi

i własnie o to chodzi - trzeba jakoś wcisnąć ludziom kit, mało tego, wadę ukazać jako najwyższą jakość i standard niedościgniony dla konkurencji

Te 6 kilo to argument obrażający każdego choć odrobinę myślącego człowieka, zresztą jak każda reklama bazująca na.... hmmm... jak to powiedzieć by nie obrazić ;) ... może wprost, na tępocie większości ludzi

Jareko, zabrzmiało to brutalnie. Reprezentanci narodu potrafią ująć to delikatniej; "ciemny lud to kupi"

Jareko, zabrzmiało to brutalnie. Reprezentanci narodu potrafią ująć to delikatniej; "ciemny lud to kupi"
Hmm.... chyba reprezentacji jakiś 25% Narodu - ale masz rację IVO - tak brzmi delikatniej choć oznacza to samo

Dlatego nie lubię Okien z Krakowa

Nie dlatego że są dla innych konkurencją - bo są, nie ma co ukrywać, że jest to znaczący gracz na rynku w Polsce

Nie lubię przede wszystkim za to, że klientów uważa.... tak jak zwrócił mi uwagę IVO - ciemny lud to kupi ;)

Plan O. jest zawsze taki musimy mieć coś innego co nikt nie ma i klienci na to pójdą a my im zrobimy wodę z mózgu marketingową peplaniną ...

czy ktoś ma albo pamięta kolor amarena? nowy profil więcej komór a tańszy niż alphaline ?jak to możliwe? może z Włoch?

No i chyba wam zaufam i nie pójdę w te "nowości". Zaczynam szukać od nowa. No i mojej zonie zmieniła się koncepcja co do koloru okien, teraz maja być szare na zewnątrz a białe w środku, normalnie masakra z ta moja zona. No jak najbardziej kanciaste. Znalazłem śliczne okna z Austrii ale przeokropnie drogie. Ktoś zna coś podobnego w Polsce za przystępna cenę?

No i chyba wam zaufam i nie pójdę w te "nowości". Zaczynam szukać od nowa. No i mojej zonie zmieniła się koncepcja co do koloru okien, teraz maja być szare na zewnątrz a białe w środku, normalnie masakra z ta moja zona. No jak najbardziej kanciaste. Znalazłem śliczne okna z Austrii ale przeokropnie drogie. Ktoś zna coś podobnego w Polsce za przystępna cenę?

i bardzo dobrze wybrała białe do wszystkiego pasuje:)

oj z tom pewnością że na gorszą nie da rady to bym uważał:) "na swojego szczekasz"

Witam

Się ciesz, że nie wpadła na pomysł zmiany koncepcji rozmieszczenia otworów okiennych w murze :D kolor ? to nie problem :)

Pozdrawiam

oknoplast czy hekaplast ... przeszperałem fora szukając odpowiedzi na to pytanie i niestety ... faktem jest, że bardzo istotnym elementem wyboru jest znalezienie dobrego przedstawiciela, które te okna sprzeda i odpowiednio zamontuje.

Czy to oknoplast czy hekaplast, każde okna można spartaczyć przy montażu.

Przechodząc do meritum ... kto może polecić dobrego sprzedawce / montera okien Hekaplast w okolicach Poznania ? :)

oknoplast czy hekaplast ... przeszperałem fora szukając odpowiedzi na to pytanie i niestety ... faktem jest, że bardzo istotnym elementem wyboru jest znalezienie dobrego przedstawiciela, które te okna sprzeda i odpowiednio zamontuje.

Czy to oknoplast czy hekaplast, każde okna można spartaczyć przy montażu.

Przechodząc do meritum ... kto może polecić dobrego sprzedawce / montera okien Hekaplast w okolicach Poznania ? :)

Robert Wawrzyniak - 602 600 580 - montował u mnie, zdjęcia w dzienniku...