Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na razie nie zaluje ale mam stan surowy otwarty.

Murarze troszke marudzili ze odrobinke sie kruszy - mieli porownanie do betonu komorkowego ktory najczesciej stawiali.

Ale generalnie problemow nie bylo - sciany wznowsily sie prosciutko i szybciutko.

Sprawdzian najpeewniej nastapi podczas pierwszej zimy :roll:

Spytaj ekip dlaczego odradzają

Argumenty będą: zimne, a gdy powiesz o odpowiednim ociepleniu - zimne w dotyku (sic !), za gładkie i tynk się nie trzyma (no comments)

prawdziwe powody są dwa:

1. Bardzo ciężkie

2. Twarde i trudne do cięcia

pozdrawiam

Też mi się silikaty podobają. Zastanawiam się tylko jak będzie z prowadzeniem instalacji elektrycznych. Czy daje się w silce wydrążyć bruzdy, czy trzeba na tynku a stąd grubszy tynk?

Pozdrowienia

Sylikaty mają jedną wadę są cholernie cięzkie i mają słabą termikę, ale jeśli ma być ściana dwuwarstwowa to drugi agrument odpada, a pierwszy jest istotny jeśli to TY SAM masz zamiar domek stawiać.
O zaletach nawet nie wspominałem, ale materiał bardzo dobry niedaleko (7km) mam producenta. To był drugi alternatywny budulec mojego domu.

A jaki był pierwszy? I co w rezultacie wybrałeś?

Silikaty zdecydowanie: blisko fabryka, dobry budulec, jednak finalnie z gazobetonu, czy jak, kto woli betonu komórkowego stawiał będę ponieważ jest tańszy znacznie, a poza tym udało mi się wynegocjować bardzo atrakcyjne warunki zakupowe w Faelbecie, co dodatkowo podniosło jeszcze bardziej atrakcyjność wyboru.
Gość Kudłata

:D

Zalet jest mnostwo - bardzo dobra izolacyjnosc akustyczna, "oddychajaca" sciana malo podatna na rozwoj grzybkow, najnizsza promieniotworczosc, itp. Zamowilismy u producenta Silki materialy i przyslal szybciutko i bez gadania razem z plytka pokazujaca proces produkcji.

Ciezkie bylo jak diabli ale nie dyskutowalismy z murarzami - w koncu biora za to kase :)

A ze odradzaja - a coz maja robic - jak juz ktos napisal - ciezkie i trudne do ciecia. Poza tym poki co malo znane.

Jesli chodzi o inst elekt to o ile mi wiadomo raczej bruzd sie nie robi a kladzie sie na silke i na to tynk - rzeczywiscie odrobine grubszy.

Ja absolutnie nie zaluje :wink:

Poza tym poki co malo znane.

Ja wiem czy takie malo znane? Moze sie myle, ale u mojego dziadka na wsi :) to polowa domow i stodol od lat stoi z takiej bialej cegly (wapienno-piaskowej podobno). Twarde to jak diabli :) Tylko nazwa "silikat" moze malo znana. Jesli sie myle i to nie silikaty, to mnie poprawcie i wybaczcie :)

pzdr.

brzuzens

Silikaty zdecydowanie: blisko fabryka, dobry budulec, jednak finalnie z gazobetonu, czy jak, kto woli betonu komórkowego stawiał będę ponieważ jest tańszy znacznie

Czy możesz podać ile to jest "tańszy znacznie"? Bardzo mnie ciekawi jak to się ma do całości kosztów. Bo koszt materiału na ściany to mały ułamek kosztu całkowitego i uważam, że powinno się wybierać materiał biorąc cenę jako ostatni argument, chociaż w pierwszej chwili może się wydawać, że różnica jest znaczna.

filipek

Klej zdecydowanie +wełna.

Chciałbym tylko zapytać dlaczego zdecydowanie klej?

Jestem tzw. wykonawcą i wybudowałem (własnoręcznie) 6 domów jednorodzinnych z silikatów i nie rozumiem tego zalecenia.

Tylko na jednej z dotychczasowych budów kleiłem silikaty i stwierdzam że niema różnicy w dokładności wykonania muru (klej czy zaprawa)

Pomyślcie że murowanie na zaprawie to około 1 rząd bloczków mniej (zaprawa objętościowo kosztuje tyle samo co silikat).

Dodam jeszcze że BK w 90% kleimy, nie jestem więc przeciwnikiem postępu :wink: :D

Dodam jeszcze z własnego doświadczenia:[/b]Latwiej sknocić na kleju niż na zaprawiemur z silikatów oczywiście

Ja wybudowałem kilka lat temu dom z silikatów. Obecnie chcę sprzedać i mam problemy. Po usłyszeniu z czego są ściany potencjalni klienci kręcą nosem. Zrobiłbym dużo lepiej gdybym postawił dom z ytonga lub ceramiki. Nie dość, że szybciej bym sprzedał to jeszcze wziąłbym ponad 30 tys więcej. Oczywiście mogłem też wybrać gorzej - bale lub szkielet.