witu102 25.01.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Witam, w mojej instalacji "multiroom" planuje połączyć jednostki MAximus MR-2000 z odpowiednio wzmacniaczem lub głośnikami aktywnymi. Planuję połączyć to tak aby uzyskać sygnał stereo przy pomocy wyjść RCA. W peszlach biegnących od punktów montażu jednostek do punktu montażu głośników/wzmacniaczy pociągnąłem kabel głośnikowy 2x1,5. Czy na taki kabel mogę założyć końcówki RCA po obu stronach i będzie działać czy też muszę puścić jeszcze dodatkowy kabel 2x1,5?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 26.01.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Do złącz RCA (popularnie zwanych cinchami), jeśli chcesz przez nie puścić sygnał audio, potrzebujesz przewodu koncentrycznego, głośnikowy ani instalacyjny 2x1,5 się do tego nie nadają. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 26.01.2011 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 nie wiem czy mówimy o tym samym, albo ja się nieprecyzyjnie wysłowiłem, ale chodzi mi o taki kabel:http://pan4.fotovista.com/dev/4/8/46000384/g_46000384.jpgi chcę go zwyczajnie przeciąć w środku i przedłużyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 26.01.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Tak, wszystki się zgadza. To, co widzisz pomiędzy tymi wtyczkami to nie jest zwykły dwużyłowy kabel, tylko dwa równoległe koncentryki. Oczywiście przedłużać je możesz skolko ugodno (w granicach rozsądku), choćlepszym podejściem jest nie przedłużać przeciętego kabla, tylko rzucić dobrej jakości przewód (*) pomiędzy urządzeniami i z obu stron zakończyć lutowanymi złączami. (*) - przez dobrej jakości przewód audio nie mam broń boże na myśli superduper kabli ze sklepu dla audiofiloidiotów, tylko po prostu coś porządnego. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 26.01.2011 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 przez przewód masz na myśli koncentryk czy przewód głośnikowy? Co do zakończeń to podałem przykład najbardziej łopatologicznego rozwiązania.chodzi mi o mój nieszczęsny zestaw multiroom składający się z jednostek Maximus MR2000 i głośników aktywnych...w Maximusie mam wyjście RCA i je chciałbym wykorzystacCo do przedłużania to odległośc 3m to będzie maksimum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 26.01.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Posłuchaj JarkaP, a jak myslisz, że nie ma racji to obejrzyj jego dziennik budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 27.01.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 (edytowane) Przez przewód, który musisz przeciągnąć między urządzeniami mam na myśli oczywiście koncentryk. Przewód głośnikowy jest do głośników. Pasywnych - żeby nie było wątpliwości. A i koncentryk - też, żebyśmy się dobrze zrozumieli, to ma być koncentryk audio. O taki:http://www.e-alarmy.pl/oferta_upload/sp78911878572852.jpg Kupisz go na metry w każdym sklepie z drobnicą elektroniczną, tamże kupisz również odpowiednie wtyczki. Jedna istotna uwaga - to się dość trudno lutuje, więc jeśli nie masz tu wprawy, poszukaj w swoim otoczeniu kogoś,kto potrafi i poproś o przysługę. Albo spytaj w sklepie, czy nie mają gotowych takich przewodów o kilkumetrowej długości, jest bardzo duża szansa, że znajdziesz gotowca. J. Edytowane 27 Stycznia 2011 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 27.01.2011 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 ok, dzięki wielkie, już teraz wiem co i jak:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 27.01.2011 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 przewód kupiłem, z dostępnością w Królewskim Mieście był kłopot, ale w końcu się udało nabyć go w ilości 55m, wielkie dzięki za pomoc, dziś już gipsują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts