mtsw466 25.01.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Mam pytanie bo zastanawiam się nad poprowadzeniem instalacji DGP własnoręcznie. Wychodzi mi na to że główna rura biegnąca pionowo na strych prawdopodobnie będzie musiała być oparta w jednym miejscu na krokwi i biec dokładnie między krokwią i membraną dachową ( pierwsza warstwa ocieplenia). Pytanie brzmi czy jest to dopuszczalne i czy krokiew powinna być obłożona blachą? A jeżeli to nie wypali to czy jest możliwość puszczenia ciepłego powietrza poziomym płaskim kanałem niestety w warstwie styropianu o gr 5cm pod posadzką na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 26.01.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Jak dla mnie jest to niedopuszczalne. Co więcej, puszczanie DGP w warstwie ocieplenia to potworne straty ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtsw466 26.01.2011 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 W izolacji między krokfiami byłoby na odcinku zaledwie 1 m, a potem wyjdzie na stryszku. I tak planuje około 30 cm wełny. Ten jeden metr nie wpłynie chyba znacząco na straty. Chodzi mi głównie o bezpieczeństwo pożarowe i wpływ na membrame dachowa czy nie ulegnie zniszczeniu z czasem. A co kanałami poziomymi izolowanymi w warstwie styropianu pod posadzką na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts