iwona 213 25.02.2004 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Powiedzcie mi prosze bo ja jestem zielona z budownictwa a musze podjac wkoncu decyzje. Mam w projekcie strop Teriva, ale w hurtowniach (i to nie w jednej) namawiaja mnie na strop z Porothermu. Po pierwsze mowia ze lepszy, a po drugie jest tanszy. Nie wiem czy wogule moge zmienic strop jesli w projekcie mam inny. Przeczytalam gdzies na forum ze zmiana stropu wiaze sie ze zmiana w projekcie, jesli to by byla prawda to problem mialabym rozwiazany. Prosze niech sie wypowie ktos kto cos wie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greku 25.02.2004 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Mam strop lany z gruchy (monolityczny) oczywiście beton b15 plus zbrojenie. Chciałem położyć terriwę ale majster mi odradził, twierdził że teriwa to klocki betonowe a zadaniem stropu monolitycznego też jest związanie całości budynku. Teraz jestem mu wdzięczny za tę poradę. I jeżeli chodzi o koszty to nie są wcale większe stropu lanego od terriwy. W przypadku położenia teriwy też bedziesz musiała zalać teriwę betonem kl. b15 ok 5cm betonu. Grucha i pompa i tak zawita na twoją budowę. Deski z szalunku stropu wykorzystałem na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 26.02.2004 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Do Iwony (podpowiedź) - zorientuj sie co jest lepsze na Śląsk (szkody górnicze, pękanie, etc). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 26.02.2004 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Teriva to nie producent tylko rodzaj stropu, to co ma wienerberger praktycznie jest odmianą terivy więc jedyna różnica to cena - wybierz tańszy Budując możesz wykorzystać inne materiały spełniające te same parametry co założone w projekcie. Widziałam też kiedyś terive z pustakami ze styropianu, ciekawe jak to się sprawdza, może ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 26.02.2004 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 droga iwono każdy strop ma swoje zalety i wady czy to monolit czy gęstożebrowy winien być poprawnie zrobiony i tyle. natomiast twój dylemat czy zamienić terive na poroterm jest naprawdę mało istotny dlaczego? ano zarówno twriva jak i poroterm to strop gęstożebrowy, mają podobny rozstaw belek, technologia wykonanie podobna, obciążalność, sztywność praktycznie taka sama (zależna od wysokości nadbetonu) różnica tkwi jedynie w materiale pustaka, a ten w stropie takowym pełni rolę wypełnienia, i jako taki obojętnie jest z czego jest wykonany, jeśli poroterm jest tańszy, a przy tym napewno lżejszy to nie zastanawiałbym się nad wyborem zwłaśzcza że zmiana tego typu nie pociągnie za sobą zmian w projekcie natomiast nie wiem na czym miałaby polegać lepszość stropu z porotermu w stosunku do terivy pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 26.02.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Januszku - wystarczy wziąść do ręki pustak porotermu, spróbować podnieść belkę stropową. Masa i trwałość elementów mówią za siebie. Struktura plastra przczelego doskonale wpływa na cichość stropu.Iwonko - jeżeli chodzi o porotherm, to zwróć uwagę na wielkość pustaka. Są węższe i szersze. Co oznacza że na taką samą powierzchnię wychodzi więcej belek stropowych i pustaków. Podraża to koszy w znacznym stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona 213 26.02.2004 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 dzieki wszystkim za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.02.2004 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 A co myslicie o stropie filigranowym - warto w to wchodzic? Pozdrawiam,Jaza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 26.02.2004 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 A czy ktoś z forumowiczów zmieniał strop teriva (z projektu) na monolityczny? Może Greku? Z czym to się wiąże w praktyce? Wiem że musi się za to wziąć architekt. Rozumiem że grubość terrivy jest większa niż monolitycznego, czyli zmieniając na monolityczny zmniejsza nam się odległość miedzy poziomami podłóg i trzeba też przeliczyć od nowa schody. Co jeszcze? pzdr.brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrus 26.02.2004 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 terriva i strop porotherm to nie to samo. Oba stropy mają ze sobą tyle wspólnego że oba to stropy gęstożebrowe. Strop porotherm ma przede wszytkim belkę na stopce ceramicznej, dużo wytrzymalszą niż betonowa belka terrivy, pustak terriva (który może być betonowy, żużlobetonowy, keramzytobetonowy) ma tylko dwie komory powietrzne, a pustak porothermu...chyba z 20, w związku z czym będzie lepiej izolować cieplnie, akustycznie. Poza tym sama struktura materiału - porotherm to ceramika poryzowana (czyli z mikropęcherzkami powietrza). Porównaj również jakość wykonania porothermu i terrivy któregokolwiek producenta - wienerberger to piękne, solidne, równe pustaki i belki - terriva - wiesz, terriva jest tylko tania. Nie wiem która hurtownia sprzedajeporotherm taniej od terrivy I, ja takiej nie znalazłem przez 4lata. (no chyba że masz terivę II III itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macieii 26.02.2004 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Jeszcze jedna opinia - strop lity betonowy jest ponoć głośniejszy od terivy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrus 26.02.2004 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Jeszcze jedna opinia - strop lity betonowy jest ponoć głośniejszy od terivy oczywiście - masz tylko 20cm betonu, twardej, sztywnej płyty. Co tam może pochłaniać dźwięk? Nie jest tajemnicą że takie materiały, konstrukcję, nie tylko gorzerj pochłaniają drgania (a dźwięk to drgania) ale jeszcze je wzmacniają. Terriva nie jest idealna, ale pustaki z pustką powietrzną dużo dają. a swoją drogą - nie ma terrivy z pustakami styropianowymi. Terriva to rodzaj stropu gęstożebrowgo betonowego, stropy styropianowe mogę mieć wygląd i zasadę konstrukcji podobną do terrivy (vide stropy f-my Sukiennik) ale to nie to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcio 13.03.2004 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Znalazłem ciekawy opis stropów.http://www.republika.pl/mieszkaj_lepiej/najlepszy_strop.htm#1Moim zdaniem warto poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 14.03.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 A ja mam drewniany belki 10x20cm co 50cm. W salonie i sypialni między tymi belkami belki 5x15 do których będą przykręcone rygipsy(chodzi o sufit) żeby nie bylo słychać jak ktoś chodzi po poddaszu. Jest tańszy i zdrowszy, a jak się będzie kłaśc instalace CO,elektryka i inne rózne wymyślenia bez kucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filips 14.03.2004 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Ciao Teriva to nie producent tylko rodzaj stropu, to co ma wienerberger praktycznie jest odmianą terivy więc jedyna różnica to cena - wybierz tańszy Budując możesz wykorzystać inne materiały spełniające te same parametry co założone w projekcie. Widziałam też kiedyś terive z pustakami ze styropianu, ciekawe jak to się sprawdza, może ktoś wie? W Polsce byc moze sie tego nie stosuje ale widzialem stropy wykonane w ten sposob i teraz czasami chodze po takim stropie, byl wykonany w ten sposob bo mniej kosztuje, jest lzejszy i wytrzymuje podobne obciazenia. Kto wie dlaczego nikt tego nie robi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocza 14.03.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Ja po wielu analizach wybrałem strop ceramiczny FERT (CERAM) zbrojone belki ceramiczne, a pomiędzy - pustaki ceramiczne. Prosta robota, elegancki , "czysty" wygląd i zdecydowanie wygłuszające parametry. Obecnie mam stan surowy więc puste przestrzenie wydawałoby się potęgują dźwięki, a u mnie tego nie zauważam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 14.03.2004 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Kocza,mógłbyś mi podpowiedzieć jak obliczyć ile będzie kosztował taki strop FERT ?Zastanawiam się nad takim stropem, w projekcie mam teriva.Dom z garażem 14,40 m x 9,30 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocza 14.03.2004 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Renia, spróbuję Ci pomóc, ale żadnych szans, by było to dzisiaj. Nie dam rady. Spróbuję jutro, oki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocza 14.03.2004 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Jeszcze jedno, Renia, a gdzie budujecie? Może mógłbym skierować Cię do magika, który Ci to dokładnie wyceni, bo wiesz ceny mogły się od lata zmienić. Taki kraj, takie czasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimer 14.03.2004 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 skasowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts