czajnik12 26.01.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 WitamWszędzie piszą o kładzeniu płytek na farbach olejnych, a praktycznie nigdzie nie znalazłem informacji o innych farbach - lateksowej, akrylowej czy emulsyjnej.Więc jest sobie ściana z bloczków (chyba ytong) w nowym mieszkaniu. Na ścianie maszynowo położony tynk (1 warstwa grubości około 1 cm). Ponieważ tynk był równo położony, to tylko go lekko przetarłem, zagruntowałem i pomalowałem farbą lateksową (jakieś 6 miesięcy temu). Teraz sobie wymyśliłem, że położyłbym na kawałku ściany płytki 10x10. Jak najlepiej zrobić:1. zdzierać farbę do tynku (bo chyba tynku zrywać nie trzeba), zagruntować i kłaść kafle?2. zarysować lub zryć ścianę (jak gęsto i na jaką głębokość), zagruntować i kłaść kafle?3. czy tylko zagruntować i kłaść kafle? W przypadku takich małych kafelek lepiej klej kłaść na ścianę pacą zębatą czy też na każdą kafelkę i tak przyklejać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 26.01.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Ja bym usunął farbę, np.: pacą z papierem ściernym, potem trzeba zagruntować.Pod płytki klej na ścianie rozciągamy pacą zębatą, płytki przeciągamy na gładko cienką warstwą kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik12 26.01.2011 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Ok. Zryłem dzisiaj ścianę (tzn. zdarłem farbę). Ile razy powinno się zagruntować tynk i ile trzeba odczekać między gruntowaniem a klejeniem płytek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.01.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 raz powinno wystarczyć, a przerwa taka jak na opakowaniu gruntu napisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Craft 01.02.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Porządny grunt*- raz, gorszy 2, odczekać według zaleceń producenta, ale min.24 h* powyżej 200zł/baniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 02.02.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 po zagruntowaniu przeciągnij ręką po tynku. Oczywiście jak wyschnie. Jak będzie się sypał to trzeba jeszcze raz zagruntować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.m 08.02.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Dzień dobry Na rynku można dostać preparaty usuwające skutecznie farby z rozmaitych powierzchni. Można je dostać w większych sklepach budowlanych lub specjalistycznych malarskich. Nie są drogie. Do każdej farby jest odpowiedni rozpuszczalnik, ale są i uniwersalne. W kilka minut świetnie wsuwają nawet kilka warstw, również lateksu! Proponuję spróbować. Jeśli powierzchnia jest niewielka łatwiej jest użyć ścierniwa, ale jeśli planujemy usunąć farbę z delikatnej powierzchni zaleciłbym chemię. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts